دوره 15، شماره 11 - ( 11-1394 )                   جلد 15 شماره 11 صفحات 168-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanzadeh Ghasemi R, Ghaffari A. Exact stable regions in the parameter space of machine tool chatter. Modares Mechanical Engineering 2016; 15 (11) :162-168
حسن زاده قاسمی رضا، غفاری علی. تحلیل دقیق پدیده چتر ماشین ابزار در فضای پارامترهای سیستم. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (11) :162-168

1- عضو هیات علمی- گروه مهندسی مکانیک-دانشگاه حکیم سبزواری
2- عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک- دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
یکی از معمول‌ترین مشکلاتی که در حین عملیات ماشینکاری اتفاق می‌افتد پدیده چتر ماشین ابزار است که تاثیرات بدی روی کیفیت سطح، دقت ابعادی، عمر ابزار و عمر دستگاه می‌گذارد. معادلات ریاضی حاصل از مدلسازی پدیده چتر را میتوان به شکل معادلات دیفرانسیل تاخیری خطی بیان کرد. وجود ترم تاخیر در معادلات دیفرانسیل، تحلیل را پیچیده و مشکل می‌کند. معادله مشخصه این نوع معادلات دارای بینهایت ریشه میباشد؛ در نتیجه روشهای تحلیلی بررسی این مدلهای ریاضیاتی بسیار پیچیده بوده و از طرفی روشهای تقریبی از دقت مناسب برخوردار نیستند. در این مقاله از یک روش جدید برای تعیین نواحی دقیق پایداری در فضای پارامترهای سیستم چتر ماشین ابزار استفاده می‌شود. در این روش ابتدا نقاط انشقاق تعیین میشود و سپس به کمک تابع لمبرت نواحی پایدار چتر تعیین میشود. مزیت این روش سادگی اجرای آن و نیز قابلیت استفاده در سیستم‌های با تاخیر زمانی خطی مرتبه بالا می‌باشد. به کمک این روش و رسم نواحی پایداری برای این سیستم می‌توان سرعت مناسب دستگاه تراش برای جلوگیری از چتر را انتخاب کرد. این روش جدید در مقایسه با روشهای گرافیکی، محاسباتی و تقریبی از دقت بالایی برخوردار است.
واژه‌های کلیدی: پایداری، چتر، انشقاق، تابع لمبرت
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: ارتعاشات