دوره 14، شماره 8 - ( 8-1393 )                   جلد 14 شماره 8 صفحات 102-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shafiey M, Ebrahimi R, Karimi H, Abtahi S M, Kalabkhani A. Mathematical and Numerical Modeling along with the Stability Analysis of Liquid Propellant Rocket Engine Cut-off Valve. Modares Mechanical Engineering 2014; 14 (8) :95-102
شفیعی دهج محمد، ابراهیمی رضا، کریمی مزرعه شاهی حسن، ابطحی سید مهدی، کلب خانی علی. مدل‌سازی ریاضی و عددی و بررسی پایداری شیر قطع موتور پیشران مایع. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (8) :95-102

1- دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، دانشکده مهدسی هوافضا
2- دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک
4- مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت، تهران
در این مقاله معادلات حاکم بر خط لوله، شیر قطع و سامانه ی راه انداز هم بصورت تحلیلی و هم بصورت عددی تحلیل شده است. در حل ریاضی دقیق، با استفاده از تبدیل لاپلاس و خطی‌سازی معادلات و حل آنها پایداری عملکرد شیر بررسی شده است. با توجه به طراحی صورت گرفته برای سامانه ی خط لوله-شیر مذکور و بازاء پارامترهای موثر شیر طبق تحلیل پایداری خطی نایکوئیست و بود سیستم کاملاً رفتاری پایدار از خود نشان داد. در حل عددی نیز بررسی رفتار شیر قطع مطرح بوده، که معادلات حاکم بر شیر قطع بصورت عددی مدل و تحلیل شده است. با مدل‌سازی انجام گرفته، رفتار گذرای شیر در حین فرمان قطع و نرخ تغییرات فشار، دبی عبوری از شیر ، فشار گاز سامانه ی راه انداز و فشار بالادست شیر (ضربه قوچ) با توجه به حرکت المان قطع کننده شیر ارائه شده است. نتایج بدست آمده با داده های تجربی مقایسه و نشان داده شد که اختلاف مقدار دبی عبوری از شیر بر حسب زمان حداکثر خطای 13 درصدی را دارد. نتایج عددی نشان می دهد تا لحظات پایانی بسته شدن شیر، تغییر قابل توجهی در دبی عبوری از شیر رخ نمی دهد. همچنین نتایج نشان می دهد زمان بسته شدن شیر قطع را بایستی با توجه به شرط فشار حداکثر مجاز ضربه هیدرولیکی در مسیر تعیین نمود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روشهای تحلیلی|سیستمهای هیدرولیکی و پنوماتیکی
دریافت: 1392/6/30 | پذیرش: 1392/10/7 | انتشار: 1393/6/26