دوره 15، شماره 6 - ( 6-1394 )                   جلد 15 شماره 6 صفحات 166-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kadkhodayan M, Shariati M, Naseri R. Effect of work-piece cross section on the mechanical properties of commercially pure titanium produced by Equal Channel Angular Pressing. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (6) :157-166
کدخدایان مهران، شریعتی محمود، ناصری رضا. اثر سطح مقطع قطعه‌کار بر خواص مکانیکی تیتانیم خالص تجاری تولید شده به روش پرسکاری در کانال‌های هم‌‌مقطع زاویه‌دار. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (6) :157-166

1- استاد/ دانشگاه فردوسی مشهد
2- هیات علمی دانشگاه فردوسی
3- دانشگاه فردوسی مشهد
پرسکاری در کانال‌های هم‌مقطع زاویه‌داریکی از موثرترین فرایندهای تغییرشکل پلاستیکی شدید جهت تولید مواد فوق ریزدانه و حتی نانوساختار است. از میان بایوموادهای فلزی،تیتانیم خالص تجاری در مقایسه با سایر آلیاژها بهترین خواص مکانیکی را نشان می‌دهد. در این مطالعه اثر سطح مقطع قطعه‌‌کار بر خواص مکانیکی تیتانیم خالص تجاری تولید شده توسط این فرایند مورد بررسی قرار گرفته است. قطعه‌کارهایی در دو نوع سطح مقطع دایروی و مربعی در قالبی با زاویه‌ی کانال 120 درجه با مقطع مربعی در دمای محیط طی یک پاس تحت پرس قرار گرفت و اثرات آن بر نیروی شکل‌دهی، اندازه دانه، سختی، استحکام و چقرمگی مطالعه شد. شبیه‌سازی اجزاء محدود نیز با استفاده از نرم‌افزار آباکوس جهت پیش‌بینی نیروی شکل‌دهی، کرنش پلاستیک معادل و بررسی اثر پارامترهای هندسی کانال قالب بر آنها انجام شده است که انطباق مناسبی بین نتایج شبیه‌سازی و تجربی وجود داشت. از تحلیل نتایج چنین فهمیده شد که با استفاده از قطعه‌کاری با مقطع دایروی در فرایند پرسکاری در کانال‌های هم‌مقطع زاویه-دار، در مقایسه با قطعه‌کار با مقطع مربع، نه تنها نیروی پرسکاری کمتری موردنیاز است بلکه خواص مکانیکی ماده نظیر سختی و استحکام به طور چشمگیری بهبود می‌یابد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1393/12/10 | پذیرش: 1394/1/17 | انتشار: 1394/2/1