دوره 18، شماره 3 - ( 3-1397 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 178-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavanaei H, khosrozadeh B. Study the effect of electrical discharge machining (EDM) on residual stress and corrosion resistance of Ti-6Al-4V alloy. Modares Mechanical Engineering 2018; 18 (3) :171-178
شبگرد محمدرضا، توانایی حامد، خسروزاده بهنام. مطالعه تاثیر ماشینکاری تخلیه الکتریکی (EDM) بر روی تنش های پسماند و مقاومت به خوردگی آلیاژ Ti-6Al-4V. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 18 (3) :171-178

1- دانشیار تبریز-دانشگاه تبریز- ریاست دانشکده فنی مهندسی مکانیک-گروه مهندسی ساخت و تولید- محمد رضا شبگرد
2- دانشگاه تبریز دانشکده مکانیک
3- گروه مکانیک، واحد ملکان، دانشگاه آزاد اسلامی، ملکان، ایران
آلیاژ Ti-6Al-4V به دلیل داشتن خواص مکانیکی عالی، عمدتاً در صنایع هوافضا، خودروسازی، بیوپزشکی استفاده می شود. از فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی (EDM)در سطح وسیعی برای ماشینکاری این آلیاژ استفده می‌گردد. با توجه به ماهیت ترموالکتریکی این فرآیند تغییرات نامطلوبی مانند ایجاد تنشهای پسماند و تغییر مقاومت خوردگی سطح ماشین کاری شده ایجاد می‌گردد. هدف این پژوهش بررسی تجربی تأثیر پارامترهای ورودی) شدت جریان و زمان روشنی پالس( دراین فرآیند بر روی مقدار و نحوه توزیع تنش های پسماند و تغییرات مقاومت خوردگی سطح ماشینکاری شده‌ی آلیاژ Ti-6Al-4V می باشد. برای این منظور ابتدا نمونه های تهیه شده از آلیاژ Ti-6Al-4V توسط فرایند EDM ، ماشینکاری شدند و سپس تنش های پسماند در سطح ماشینکاری شده در شرایط ماشینکاری متفاوت به روش نانوایندنتیشن اندازه گیری شد و برای ارزیابی سلامتی سطوح ماشینکاری شده، تصاویر SEM از سطوح تهیه گردید؛ برای ارزیابی مقاومت خوردگی نمونه‌ها از روش اندازه‌گیری پلاریزاسیون تافلی استفاده شد. نتایج نشان می دهد در سطوح قطعات ماشینکاری شده به روش EDM تنش پسماند کششی ایجاد می‌شود و مقدار آن با افزایش عمق ابتدا افزایش یافته و بعد از رسیدن به یک مقدار بیشینه، سیر نزولی پیدا کرده و در نهایت به تنش های فشاری تبدیل می شود. با افزایش جریان و زمان روشنی پالس حداکثر مقدار تنش پسماند افزایش اندکی دارد و حداکثر مقدار آن نزدیک به استحکام نهایی قطعه می‌باشد. مقایسه نتایج خوردگی نشان می‌دهند که در کل نمونه‌های ماشینکاری شده به روش EDM نسبت به نمونه‌ی بدون ماشینکاری مقاومت به خوردگی کمتری دارند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روشهای تولید
دریافت: 1396/10/8 | پذیرش: 1396/11/14 | انتشار: 1397/12/4