دوره 14، شماره 10 - ( 10-1393 )                   جلد 14 شماره 10 صفحات 25-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi B, Salimi-Majd D, Ali-Bakhshi M H. Analysis of composite skin/stringer debonding and failure under static loading using cohesive zone model. Modares Mechanical Engineering 2015; 14 (10) :17-25
محمدی بیژن، سلیمی مجد داود، علی بخشی محمدحسین. تحلیل جدایش و خرابی پوسته – تقویت کننده کامپوزیتی تحت بارگذاری استاتیکی با استفاده از مدل ناحیه چسبنده. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (10) :17-25

1- استادیار دانشگاه علم و صنعت ایران
2- فارغ التحصیل کارشناسی ارشد/ دانشگاه علم و صنعت ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه علم و صنعت ایران
مواد مرکب چندلایه به دلیل استحکام و سفتی بالا در مقایسه با وزنشان، به طور وسیعی در سازه‌های مختلف مانند سازه‌های هوافضایی استفاده می‌شوند. بنابراین پیش‌بینی آسیب این مواد بسیار مهم می‌باشد. یکی از اصلی‌ترین مکانیزم‌های خرابی این مواد، جدایی بین لایه‌ای می‌باشد که در اتصالات پوسته-تقویت کننده زیاد رخ می‌دهد. در این مقاله جدایی بین لایه‌ای در سازه‌های پوسته – تقویت کننده کامپوزیتی تحت بارگذاری استاتیکی خمش سه نقطه‌ای و چهار نقطه‌ای با استفاده از المان چسبنده به صورت مقایسه‌ای مورد ارزیابی قرار گرفته است. هم‌چنین اثرات ترتیب لایه چینی در تخریب به صورت تفصیلی بررسی شده است. المان بین لایه‌ای در چارچوب مکانیک آسیب و بر مبنای مدل ناحیه چسبنده دوخطی با استفاده از ماده نوشته شده توسط کاربر در نرم افزار Ansys پیاده‌سازی شده است. مزیت این روش، امکان مدلسازی رشد جدایی بین لایه‌ای بدون نیاز به وجود ترک اولیه و المان بندی مجدد می‌باشد. مقایسه نتایج حاصل از تحلیل اجزاء محدود با آزمایش‌های موجود، نشان از کارایی روش به کار گرفته شده در پیش‌بینی شروع و رشد جدایی بین لایه‌ای دارد. نتایج نشان می‌دهد که در خمش سه نقطه، آسیب ابتدا از اتصال چسبی بین پوسته و تقویت کننده شروع می‌شود، در حالی که در خمش چهار نقطه، آسیب ابتدا از داخل المان بین لایه ای پوسته در مجاورت اتصال چسبی آغاز می‌گردد. به علاوه با توجه به نتایج حاصل، برای افزایش استحکام سازه‌های پوسته-تقویت کننده توصیه می‌شود که از قرار دادن لایه‌های 45 و 90 درجه در محل اتصال پوسته و تقویت کننده اجتناب گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روش اجزای محدود|سازه های هوا-فضا|مکانیک آسیب|مواد مرکب
دریافت: 1393/2/16 | پذیرش: 1393/3/22 | انتشار: 1393/7/2