دوره 17، شماره 2 - ( 2-1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghakouchak A, Khalilpour S H, Dehghani G. Determination of blast pressure distribution around cylindrical shape based on numerical simulation of explosion. Modares Mechanical Engineering 2017; 17 (2) :19-28
آقاکوچک علی اکبر، خلیل پور سید حامد، دهقانی قاسم. محاسبه توزیع فشار انفجار پیرامون اجسام سیلندری شکل با بهره‌گیری از شبیه‌ سازی عددی انفجار. مهندسی مکانیک مدرس. 1396; 17 (2) :19-28

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- کارشناسی ارشد مهندسی عمران
3- استادیار دانشگاه مالک اشتر
انفجار یکی از مخاطرات جدی در صنایع پتروشیمی و سکوهای استخراج نفت و گاز محسوب می‌گردد. مخازن تحت‌فشار در تأسیسات فوق به دلیل اینکه در اثر انفجار می‌توانند خسارات بسیار زیادی را به دیگر بخش‌ها وارد کنند، بسیار بااهمیت می‌باشند. در طراحی‌های صنعتی بار انفجار خارجی به‌صورت یک بار یکنواخت به یک وجه از مخازن تحت‌فشار اعمال می‌گردد. در این مطالعه تلاش می‌شود توزیع واقع بینانه تری مطابق با آنچه در آزمایشات به‌دست‌آمده، ارائه گردد. این مطالعه شامل بررسی صحت استفاده از قابلیت اولرین در نرم‌افزار اجزای محدود آباکوس جهت انجام تحلیل‌های کوپل نشده اولرین-لاگرانژین می‌باشد. نتایج به‌دست‌آمده در این تحقیق نشان می‌دهد که استفاده از محیط اولری در نرم‌افزار اجزا محدود آباکوس در نقاطی که اثر آشفتگی زیاد نیست، تطبیق بسیار خوبی با نتایج آزمایشگاهی دارد اما در نقاطی که اثر آشفتگی و تشکیل گردابه ها افزایش می‌یابد، خطا در مدل عددی نیز افزایش پیدا می‌کند. همچنین نتایج به‌دست‌آمده از تحقیق نشان می‌دهد، روشی که به‌صورت معمول جهت اعمال بار انفجار به اجسام سیلندری شکل استفاده می‌شود، اختلاف زیادی با نتایج به‌دست‌آمده از شبیه‌سازی‌های عددی و نتایج آزمایشگاهی دارد. به همین منظور بر اساس نتایج مطالعات عددی روابطی برای محاسبه توزیع فشار برای قطرهای مختلف از اجسام سیلندری شکل در حالت قائم و افقی ارائه می‌گردد که می‌تواند در تحقیقات آتی و یا طراحی‌های صنعتی مورداستفاده قرار گیرد.

دریافت: 1395/6/30 | پذیرش: 1395/8/23 | انتشار: 1395/10/29