دوره 16، شماره 5 - ( 5-1395 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 209-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maerefat M, Minaei A. A new analytical model to study heat transfer in Borehole heat exchangers in a short time periods. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (5) :199-209
معرفت مهدی، مینایی مزرعه خلف عسگر. ارائه مدل تحلیلی جدید برای بررسی انتقال حرارت در مبدل‌های حرارتی گمانه در بازه زمانی کوتاه. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (5) :199-209

1- هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری مکانیک- تربیت مدرس
در این مقاله مدل تحلیلی جدیدی برای بررسی رفتار حرارتی مبدل‌های حرارتی گمانه در بازه زمانی کوتاه ارائه‌شده است. انتقال حرارت در داخل و خارج گمانه به‌صورت گذرا در نظر گرفته‌شده است. برای این منظور حل تحلیلی در دو مرحله توسعه داده‌شده است. در مرحله اول ابتدا پاسخ حرارتی بازه زمان کوتاه (تابع بی‌بعد G) سیستم به‌دست‌آمده و در مرحله دوم دمای سیال خروجی از مبدل با استفاده از تابع پاسخ محاسبه ‌شده است. برای مدل‌سازی انتقال حرارت در داخل گمانه از آنالوژی بین جریان الکتریکی و جریان حرارتی استفاده‌شده است. بدین منظور یک مدار معادل حرارتی در داخل گمانه توسعه داده‌شده و معادلات انرژی حاکم در داخل گمانه بر اساس مدار معادل حرارتی به‌دست‌آمده‌اند. در خارج از گمانه انتقال حرارت به‌صورت هدایت در راستای شعاعی در نظر گرفته‌شده است. مجموع معادلات حاکم با استفاده از تبدیل لاپلاس حل‌شده‌اند و درنهایت دمای متوسط سیال و تابع پاسخ بازه زمانی کوتاه محاسبه‌شده است. در مرحله بعد دمای سیال در خروجی مبدل با استفاده از تابع پاسخ برای حالت کاکرد منقطع روشن و خاموشی سیستم محاسبه‌شده است. نتایج حل تحلیلی حاضر با مقادیر تجربی مقایسه شده و همخوانی بسیار خوبی بین مقادیر اندازه‌گیری شده تجربی و نتایج حل تحلیلی مشاهده‌شده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: انرژی در ساختمان
دریافت: 1394/12/10 | پذیرش: 1395/1/30 | انتشار: 1395/2/29