دوره 16، شماره 6 - ( 6-1395 )                   جلد 16 شماره 6 صفحات 344-333 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zakeri M, Jafari A. Analysis and comparison of buckling load of lattice flat structures under axial compression loading. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (6) :333-344
ذاکری مهناز، جعفری ابوالفضل. تحلیل و مقایسه بار کمانش سازه‌های تخت مشبک تحت بار فشاری محوری. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (6) :333-344

1- استادیار هیات علمی/ دانشکده هوافضا، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
2- دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی
پوسته‌های نازک تقویت‌شده با سازه‌های مشبک به‌طور گسترده‌ای در صنایع متعدد مهندسی به کار گرفته می‌شوند. بررسی رفتار پایداری سازه‌های مشبک و تعیین بار کمانشی آنها تحت بار فشاری، مسئله‌ای است که تا‌کنون مورد توجه بسیاری از محققین بوده و مطالعات گسترده‌ای در این حوزه صورت پذیرفته است. در این مقاله شبکه جدیدی با نام دایاکیوب معرفی شده و رفتار کمانشی آن ارزیابی می‌شود. بدین منظور، ابتدا رفتار کمانشی 5 نوع پانل تخت مشبک رایج شامل ساختارهای شش‌ضلعی، مثلثی، مربعی، لوزی و کاژومه تحت بار محوری فشاری مورد بررسی می‌گیرد و رفتار آنها با شبکه دایاکیوب مقایسه می‌شود. تاثیر چگالی شبکه به کار رفته در هر یک از ساختارها بر بار کمانشی این سازه‌ها در شرایط مرزی‌ گوناگون تحلیل می‌شود. با توجه به تفاوت جرم نمونه‌ها از پارامتر بار بحرانی ویژه (نسبت بار کمانش به جرم سازه) برای مقایسه رفتار کمانشی پانل‌ها استفاده می‌شود. با استفاده از مدل‌سازی اجزای محدود و تحلیل عددی، شبکه‌ای که دارای بالاترین بار کمانشی در هر شرایط مرزی است مشخص می-گردد. نتایج نشان می‌دهد در صورتی که لبه‌های بار‌گذاری نشده در پانل‌های مشبک دارای تکیه‌گاه ساده باشند، شبکه جدید دایاکیوب دارای بالاترین پایداری کمانشی در مقایسه با سایر ساختارها خواهد بود. در نهایت، صحت نتایج عددی بدست آمده برای دو نمونه از ساختارها شامل شبکه شش ضلعی و دایاکیوب به صورت تجربی مورد آزمایش قرار گرفته و صحت نتایج عددی تایید می‌گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: تحلیل تنش
دریافت: 1395/1/17 | پذیرش: 1395/3/1 | انتشار: 1395/4/15