دوره 19، شماره 3 - ( اسفند 1397 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 718-709 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadi Tabar M, Ghazanfari M. Experimental Study of Surfapore Nanofluid Effect on Surface Free Energy of Calcite Rock. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (3) :709-718
آزادی‌تبار محمد، غضنفری محمد حسین. مطالعه آزمایشگاهی اثر نانوسیال سورفاپور بر انرژی آزاد سطحی سنگ کلسیت. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 19 (3) :709-718

1- دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
2- دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران ، ghazanfari@sharif.edu
هدف از این پژوهش بررسی آزمایشگاهی انرژی آزاد سطحی روی سطح سنگ کلسیت و همچنین روی سطح کلسیت پیرشده در نانوسیال سورفاپور با استفاده از اندازه‌گیری زاویه تماس است. بدین منظور نمونه‌های کلسیت با برش در ابعاد تقریبی cm۳۴/۰×۳×۳ و صیقلی‌کردن برای ایجاد زبری‌های مختلف تهیه شد. خلوص و میزان زبری نمونه‌ها به‌ترتیب از آزمون‌های پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ نیروی اتمی تعیین شدند. با استفاده از زاویه تماس استاتیک روی سطح کلسیت و کلسیت پیرشده در نانوسیال، انرژی سطحی توسط سه روش میانگین هندسی، میانگین حسابی و نمودار زیسمن نشان از انرژی آزاد سطحی بین ۴۰-۳۰میلی‌نیوتن بر متر و غلبه نیروهای قطبی بر پراکندگی در سطح کلسیت است. پس از پیرشدن سطح کلسیت در نانوسیال، انرژی سطحی به کمتر از ۱۲میلی‌نیوتن بر متر رسید. این کاهش انرژی سطحی نشان‌دهنده افزایش زاویه تماس سیالات روی سطح کلسیت پیرشده در نانوسیال است. نتایج این تحقیق به درک بهتر خصوصیات سطحی کلسیت در حضور نانوسیال و همچنین چگونگی تغییر خاصیت ترشوندگی آن به شرایط ترشونده با گاز با درنظرگرفتن زاویه تماس استاتیک کمک می‌کند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترمودینامیک
دریافت: 1396/12/27 | پذیرش: 1397/1/27 | انتشار: 1397/12/10