دوره 19، شماره 1 - ( دی 1397 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 246-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanzadeh M, Kashani S. Computation of First and Second-Order Sensitivities for Steady State Incompressible Laminar Flow Using Extended Complex Variables Method. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (1) :237-246
حسن‌زاده مهدی، کاشانی سینا. محاسبه حساسیت مرتبه اول و دوم برای جریان‌های لایه‌ای تراکم‌ناپذیر پایا با استفاده از روش متغیرهای مختلط توسعه‌یافته. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 19 (1) :237-246

1- گروه مهندسی مکانیک، مرکز کردکوی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، کردکوی، ایران ، m.hassanzadeh@kordkuyiau.ac.ir
2- گروه مهندسی مکانیک، مرکز کردکوی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، کردکوی، ایران
در این مقاله روش متغیرهای مختلط توسعه‌یافته برای تحلیل حساسیت مرتبه اول و دوم در مسایل جریان سیال معرفی می‌شود. برای حل معادلات ناویر- استوکس از روش المان محدود بهره گرفته و روش متغیرهای مختلط روی آن پیاده می‌شود. در روش متغیرهای مختلط از گام مختلطی که فقط شامل قسمت موهومی است استفاده می‌شود ولی در متغیرهای مختلط توسعه‌یافته از گام مختلطی که شامل قسمت موهومی و قسمت حقیقی است برای حصول کارآیی بالاتر استفاده می‌شود. در محاسبه حساسیت مرتبه اول نتایج وابسته به اندازه گام نیستند ولی در حساسیت مرتبه دوم نتایج حساسیت وابسته به اندازه گام هستند و ناگزیر باید برای حصول دقت بالاتر از فرمول‌های توسعه‌یافته استفاده کرد. روش ارایه‌شده ابتدا برای یک مساله با حل دقیق اعتبارسنجی شده و نرخ همگرایی مورد بررسی قرار می‌گیرد و سپس برای جریان یکنواخت از روی یک سیلندر استوانه‌ای به کار گرفته و سرانجام نتایج با روش تفاضل محدود مقایسه می‌شود. نتایج نشان می‌دهد که محدوده طول گام همگرایی حساسیت مرتبه دوم در روش متغیرهای مختلط توسعه‌یافته نسبت به روش متغیرهای مختلط دوبرابر شده و تا ۱۲-۱۰ می‌توان آن را کاهش داد. این یعنی کارآیی روش ارایه‌شده افزایش یافته است. روش معرفی‌شده برای طیف وسیعی از مسایل با پارامترهای ساده و پیچیده قابل کاربرد است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: دینامیک سیالات محاسباتی
دریافت: 1397/1/3 | پذیرش: 1397/7/15 | انتشار: 1397/10/11