دوره 19، شماره 2 - ( بهمن 1397 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 513-505 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmatabadi D, Shahmirzaloo A, Farahani M, Hashemi R. Characterization of the Plastic and Elastic Properties of Aluminum Sheet Produced by CRB Process via DIC Method. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (2) :505-513
رحمت‌آبادی داود، شاه‌میرزالو علی، فراهانی محمدرضا، هاشمی رامین. ارزیابی خواص الاستیک و پلاستیک ورق آلومینیوم تولیدشده با فرآیند پیوند سردنوردی به روش همبستگی تصاویر دیجیتال. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 19 (2) :505-513

1- گروه مهندسی مکانیک، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه مهندسی مکانیک، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، mrfarahani@ut.ac.ir
3- گروه مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
فرآیند پیوند سردنوردی، یک فرآیند جوشکاری حالت جامد برای اتصال فلزات هم‌جنس و غیرهم‌جنس است. استفاده از مواد تولیدشده به روش پیوندنوردی برای کاربردهای مختلف و پیش‌بینی رفتار آنها در نرم‌افزارهای شبیه‌سازی نیازمند شناسایی کامل و دقیق خواص مکانیکی ماده است. همبستگی تصاویر دیجیتالی یک روش قدرتمند و غیرتماسی برای اندازه‌گیری میدان تغییرشکل ماده است. اخیراً روش همبستگی تصاویر دیجیتال توسعه یافته و به‌طور گسترده در تحقیقات مختلف استفاده می‌شود. در این تحقیق، ورق دولایه آلومینیوم آلیاژی 1050 با استفاده از روش پیوندنوردی با اعمال کاهش ضخامت 50% در دمای محیط تولید و سپس از روش همبستگی تصویر دیجیتال دوبعدی برای به‌دست‌آوردن توزیع کامل میدان کرنش طی آزمون کشش تک‌محوره در جهت نورد استفاده شد. کرنش در دو جهت طول و عرض با روش همبستگی تصاویر دیجیتال و کرنش در راستای ضخامت، کرنش موثر و ضریب ناهمسانگردی با استفاده از روابط پلاستیسیته محاسبه شد. علاوه بر این برای اولین بار با استفاده از روش میدان مجازی، ثوابت الاستیک و پلاستیک نظیر مدول الاستیسیته، نسبت پواسون، ضریب استحکام، توان کارسختی و تنش تسلیم محاسبه شد. نتایج نشان داد که به‌دلیل کارسختی و افزایش چگالی نابه‌جایی مقدار استحکام و میکروسختی شدیداً افزایش و ازدیاد طول و توان کارسختی کاهش یافت. استحکام برای آلومیینوم دولایه به MPa113 رسید که نسبت به آلومینیوم اولیه بیش از سه برابر بهبود یافته است. همچنین تغییرات پارامترهای الاستیک بسیار اندک بوده و مدول الاستیسیته برای آلومینیوم اولیه و دولایه، به‌ترتیب GPa70 و 69/3 به‌دست آمد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: جوش‌کاری
دریافت: 1397/4/14 | پذیرش: 1397/8/2 | انتشار: 1397/11/13