دوره 19، شماره 12 - ( آذر 1398 )                   جلد 19 شماره 12 صفحات 3038-3031 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodusi Borujeni F, Jalalifar H, Jafari S, Rafati A. Investigating the effect of construction defects on the Casing Collapse Strength. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (12) :3031-3038
قدوسی‌بروجنی فرید، جلالی‌فر حسین، جعفری سعید، رفعتی امیر. تأثیر عیوب ساخت بر مقاومت مچالگی لوله‌های جداری. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 19 (12) :3031-3038

1- گروه مهندسی نفت، مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه مهندسی نفت و گاز، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، jalalifar@uk.ac.ir
3- گروه مهندسی نفت و گاز، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4- شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، تهران، ایران
مچالگی لوله‌های جداری همه ساله هزینه‌های زیادی را بر شرکت‌های تولیدکننده نفت و گاز تحمیل می‌کند. این مشکل نه‌تنها در زمان حفاری در برخی سازندها مشاهده می‌شود بلکه مدت‌ها بعد از تکمیل و بهره‌برداری نیز می‌تواند باعث بروز مشکلاتی شود. پیش‌بینی دقیق میزان فشار مچالگی فاکتور بسیار مهمی در طراحی لوله‌های جداری است. مچالگی لوله‌های جداری به طور کلی تابعی از خواص ژئومکانیکی سازند و خواص مکانیک جامداتی لوله‌های جداری است. از جمله خواص مکانیک جامداتی تأثیرگذار بر مچالگی لوله جداری می‌توان به بیضی‌بودن لوله جداری و تفاوت در ضخامت لوله جداری و وجود تنش پسماند در هنگام ساخت لوله جداری اشاره کرد. در این تحقیق به بررسی رفتار مچالگی لوله‌ی جداری با درنظرگرفتن خزش سازند و عیوب ساخت لوله با استفاده از روش‌های عددی پرداخته شده است نتایج حاصل نشان می‌دهند که عیوب ساخت لوله از قبیل بیضی‌بودن و خارج از مرکزی لوله تا حد زیادی می‌تواند باعث کاهش مقاومت مچالگی لوله جداری گردد این کاهش مقاومت به حدی است که لوله جداری در زمان‌های ابتدایی قرارگرفتن در چاه دچار کرنش پلاستیک زیادی شده و مچاله می‌شود و عیوب ساخت، نسبت به پدیده خزش سنگ نمک تأثیر بیشتری بر مچالگی لوله جداری دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: پلاستیسیته
دریافت: 1397/5/24 | پذیرش: 1398/3/5 | انتشار: 1398/8/30