دوره 19، شماره 5 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 1208-1199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Momeni V, Alaei M. Optimization of Injection Parameters in Metal Injection Molding of 4605 Low Alloy Steel. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (5) :1199-1208
مومنی وحید، علائی محمدحسین. بهینه‌سازی پارامترهای تزریق در فرآیند تزریق پودر فلز (MIM) قطعه فولادی کم‌آلیاژ 4605. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 19 (5) :1199-1208

1- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
2- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران ، mhallaee@mut.ac.ir
فرآیند تزریق پودر فلز (MIM) جزء فرآیندهای نوین ساخت و تولید در شاخه متالورژی پودر است. این فرآیند قابلیت تولید قطعات کوچک فلزی با اشکال پیچیده در تیراژهای بالا را دارد که شامل چهار مرحله اختلاط، تزریق، چسب‌زدایی و تف‌جوشی بوده که خواص قطعه تولیدی متاثر از پارامترهای هر کدام از این مراحل است. در این تحقیق تاثیر پارامترهای فشار تزریق، دمای تزریق و قالب، فشار نگهداری، زمان نگهداری، سرعت تزریق و زمان خنک‌کاری روی چگالی، استحکام و سختی قطعه تولیدی MIM بررسی شده است. سپس با انجام طراحی آزمایش به روش پاسخ رویه سطح (RSM)، تعداد ۵۰ نمونه به حالت‌های مختلف تزریق شده‌اند. در ادامه به‌منظور ارزیابی چگالی، استحکام کششی و سختی نمونه‌ها، فرآیند چسب‌زدایی و تف‌جوشی روی آنها انجام شده است. نتایج نشان دادند که فشار تزریق، دمای تزریق و دمای قالب به‌ترتیب بیشترین تاثیر را روی استحکام و چگالی قطعات MIM داشته و در سمت مقابل پارامترهای فشار نگهداری ماده مذاب، زمان نگهداری و زمان خنک‌کاری اثر ناچیزی دارند. همچنین مشاهده شد که میان این خواص، سختی کمتر از چگالی و استحکام تحت تاثیر پارامترهای تزریق است. در نهایت، بهینه‌ترین حالت برای تزریق نمونه‌ها از جنس فولاد کم‌آلیاژ ۴۶۰۵ با چگالی و استحکام بالا شامل فشار تزریق (۱۳۳بار)، دمای تزریق (°C۱۵۸)، دمای قالب (°C۶۰)، فشار نگهداری (۷۰بار)، زمان نگهداری (۸ثانیه)، سرعت تزریق (۱۱۲میلی‌متر بر دقیقه) و زمان خنک‌کاری (۱۷ثانیه) است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شکل‌دهی حجمی فلزات
دریافت: 1397/7/11 | پذیرش: 1397/10/15 | انتشار: 1398/2/11