دوره 15، شماره 6 - ( 6-1394 )                   جلد 15 شماره 6 صفحات 352-346 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari M A, Sadeqzadeh Naeini E, Besharati Givi M K, Faragi G. Theoretical and Experimental Investigation of the Effective Parameters on the Microstructure of magnesium Wire Produced by Friction Stir Extrusion. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (6) :346-352
انصاری محمد علی، صادق‌زاده نائینی عمادالدین، بشارتی گیوی محمد کاظم، فرجی قادر. بررسی تحلیلی و تجربی پارامترهای موثر بر ریز‌ساختار سیم منیزیمی تولید شده به روش اکستروژن اصطکاکی اغتشاشی. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (6) :346-352

1- دانشگاه تهران
2- استادیار دانشگاه تهران
فرآیند اکستروژن اصطکاکی اغتشاشی، فرآیندی نوین جهت بازیافت مواد فلزی است که توانایی تولید مواد نانومهندسی با خواص مکانیکی و فیزیکی مطلوب را دارا می‌باشد. نوآوری این روش، استفاده از حرارت اصطکاکی و تغییر شکل پلاستیک شدید برای سیلان مواد، آلیاژسازی مکانیکی و در نهایت تبدیل پودر و براده به قطعات قابل استفاده است. ریزساختار نمونه‌ها بر مبنای آزمون متالوگرافی تعیین و اندازه متوسط دانه برای 18 نمونه به‌دست آمده است. پارامتر‌های آزمایش با استفاده از اصول طراحی آزمایش دو عاملی و تحلیل واریانس مورد بررسی قرار گرفته و برمبنای نتایج تجربی بدست آمده صحت‌سنجی شده است. در این پژوهش تاثیر سرعت دورانی در سه سطح و سرعت پیشروی در دو سطح بر ریز‌ساختار سیم تولید شده به روش اکستروژن اصطکاکی اغتشاشی مورد بررسی قرار گرفته است. با بهره‌گیری از روش طراحی آزمایش به شیوه‌ی عاملی کامل، رابطه‌ای جهت پیش‌بینی اندازه دانه برحسب پارامترهای ذکر شده ارائه شده است. هم‌چنین با استفاده از تئوری مانده‌ها، نمودار احتمال نرمال و روند تغییر مانده‌ها، اثر ورود خطای سیستماتیک و قابلیت اطمینان به داده‌های حاصل از آزمایش بررسی شده است. ناحیه بهینه مشخص‌شده در نمودار کانتوری نشان می‌دهد که سرعت دورانی rpm 250 و سرعت پیشروی mm/min 14، شرایط مناسب برای ایجاد اندازه متوسط دانه کمینه و استحکام بیشینه را فراهم می‌کند. لازم به‌ذکر است که تحلیل واریانس نشان می‌دهد که پارامترهای سرعت دورانی، سرعت پیشروی و اثر تقابلی سرعت دورانی و سرعت پیشروی به‌ترتیب تاثیر معناداری بر خروجی اندازه متوسط دانه سیم تولیدی می‌گذارد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1393/10/18 | پذیرش: 1394/1/28 | انتشار: 1394/2/19