دوره 20، شماره 3 - ( اسفند 1398 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 658-649 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi Gahrouyi R, Maleki A, Lashgari M. Effect of Material Composition type and Audio Frequency factors on Absorption Coefficient and the Sound Level Variation. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (3) :649-658
محمدی‌گهرویی راضیه، ملکی علی، لشگری مجید. تاثیر عامل‌های جنس ماده و بسامد صوت بر ضریب جذب و تغییرات تراز صدا. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 20 (3) :649-658

1- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد ایران
2- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد ایران ، maleki@sku.ac.ir
3- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
میزان شدت صدا در بیشتر صنایع و فرآیندها یک عامل مزاحم است. جاذب‌های صدا وسیله‌ای برای کاهش میزان سر و صدا هستند. انواع مختلفی از جاذب‌های صوتی با طراحی و جنس‌های گوناگون وجود دارد؛ اما جاذب‌های صدایی که بتوانند ضریب جذب بالایی داشته باشند، موثر واقع خواهد شد. طراحی اسفنج منگر با ساختار فرکتالی، راه‌ حل مناسبی برای این مساله خواهد بود. با توجه به اینکه عوامل مختلفی مانند جنس، گام و بسامد بر این جاذب تاثیرگذار هستند، در این پژوهش هر یک از این عامل‌ها آزمایش شدند و اثرات ضریب جذب و تغییرات تراز صدا تحت تاثیر عامل‌های جنس، گام و بسامد بررسی و تحلیل شدند. در بررسی عامل گام، مشخص شد که میزان ضریب جذب گام دوم دارای نتایج مطلوب‌تری نسبت به گام یک است. این مقدار برای گام یک ۰/۳ و برای گام دو ۰/۳۸ به­دست آمد. از میان عامل‌های موثر بر میزان ضریب جذب اسفنج منگر، عامل جنس، اثرات مشهودتری را نشان داد؛ به­نحوی که جاذب با بافت سخت‌تر دارای ضریب جذب پایین‌تر و جاذب با بافت سبک‌تر، دارای ضریب جذب بالاتر است. از میان جنس‌های به­کاررفته برای این جاذب، اسفنج دارای بالاترین ضریب جذب با مقدار۰/۴ و ام­دی­اف حداقل ضریب جذب با مقدار ۰/۳ را دارد.
واژه‌های کلیدی: اسفنج منگر، جاذب، آکوستیک، بسامد، تخلخل
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: جریان صوتی