دوره 20، شماره 1 - ( دی 1398 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 44-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamadi Gangaraj J, Nourouzi S, Jamshidi Aval H. Effect of Friction Stir Processing On Microstructure and Mechanical Properties of the A390/Sic Composite: The Effect of Shoulder Diameter to Pin Diameter Ratio and Number of Passes. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (1) :35-44
محمدی‌گنگرج جواد، نوروزی سلمان، جمشیدی‌اول حامد. تاثیر فرآوری اصطکاکی اغتشاشی بر ریزساختار و خواص مکانیکی کامپوزیت A390/SiC: اثر نسبت قطر شانه به پین و تعداد پاس. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 20 (1) :35-44

1- گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد و صنایع، دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل، ایران
2- گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد و صنایع، دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل، ایران ، s-nourouzi@nit.ac.ir
در فرآیند ریخته‌گری متداول حضور تخلخل در ساختار اجتناب‌ناپذیر است. روش ریخته‌گری نیمه‌جامد یکی از فرآیندهای مناسب برای تولید کامپوزیت است. انجام فرآیند اصطکاکی اغتشاشی به عنوان فرآیند تکمیلی سبب اصلاح ریزساختار و توزیع مناسب ذرات تقویت‌کننده در زمینه می‌شود. لذا در این تحقیق از فرآیند اصطکاکی اغتشاشی برای بهبود خواص کامپوزیت ۱۰%wtSiC/A۳۹۰ استفاده شد. فرآیند اصطکاکی اغتشاشی در سرعت دورانی و خطی به ترتیب rpm۸۰۰ و mm/min۴۰ انجام شد. از سه نسبت قطر شانه به قطر پین (D/d) برابر با ۲، ۲/۵ و ۳ استفاده شد که هرکدام از نسبت‌ها در یک تا سه پاس فرآوری شدند. از میکروسکوپ نوری و الکترونی برای بررسی ریزساختار مقطع نمونه‌های فرآوری شده استفاده شد. داده‌های ریزساختاری و ارتباط دادن آن به نتایج حاصل از آزمون سختی و کشش موجب دستیابی به پارامتر مطلوب شد. نتایج نشان داد که فرآیند اصطکاکی اغتشاشی موجب اصلاح ریزساختار شامل تغییر اندازه و توزیع ذرات SiC و سیلسیم اولیه به همراه تغییر اندازه دانه آلومینیم می‌شود. توزیع یکنواخت ذرات از یک طرف و کاهش اندازه دانه آلومینیم از طرف دیگر برای تعیین پارامتر مطلوب موثر است. بالاترین استحکام وچقرمگی در در نسبت D/d برابر ۲/۵ و در پاس سوم به ترتیب برابر MPa۲۶۰ وMJ/m۳۱۰/۸ به دست آمد. همچنین اندازه متوسط ذرات SiC، سیلیسیم و دانه‌های آلومینیم در پارامتر مطلوب به ترتیب برابر ۲/۹۸، ۱۴/۹۸و ۱۶/۳۰ میکرومتر به دست آمد.

متن کامل [PDF 1939 kb]   (1986 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: جوش‌کاری
دریافت: 1397/10/12 | پذیرش: 1398/2/4 | انتشار: 1398/10/30