دوره 19، شماره 11 - ( آبان 1398 )                   جلد 19 شماره 11 صفحات 2791-2781 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini-Moradi S, Binesh B, Yazdanpanah ‎ M. Experimental Study and Simulation of Semi-Constrained Groove Pressing of Interstitial Free Steel Sheet. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (11) :2781-2791
حسینی‌مرادی سیدعلی، بینش بهزاد، یزدان‌پناه محمدرضا. بررسی تجربی و شبیه‌سازی فرآیند پرسکاری شیاری نیمه محدود ورق فولاد عاری از عناصر بین‌نشین. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 19 (11) :2781-2791

1- گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه خاتم الانبیاء، تهران، ایران
2- گروه مهندسی مواد و متالورژی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بناب، بناب، ایران ، b.binesh@bonabu.ac.ir
3- گروه مهندسی پلیمر، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بناب، بناب، ایران
در این تحقیق فرآیند پرسکاری شیاری نیمه محدود به‌عنوان یکی از روش‌های تغییر شکل پلاستیک شدید برای ایجاد ساختار فوق‌ریزدانه در ورق فولاد عاری از عناصر بین‌نشین مورد مطالعه قرار گرفت. فرآیند مذکور به‌طور موفقیت‌آمیز به تعداد حداکثر چهار پاس روی نمونه‌ها اعمال شد و تأثیر تعداد پاس‌ها روی خواص مکانیکی و ریزساختار ورق‌ها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی‌های ریزساختاری نمونه‌های تغییر شکل یافته بیانگر این واقعیت هستند که پرسکاری شیاری نیمه محدود به‌طور مؤثری می‌تواند اندازه دانه‌ها/کریستالیت‌ها را کاهش دهد به‌نحوی‌که از حدود ۴۱میکرومتر در حالت آنیل به ۲۳۲نانومتر بعد از چهار پاس پرسکاری می‌رسد. همچنین نتایج به دست آمده نشان دادند که با اعمال فرآیند پرسکاری شیاری نیمه محدود، استحکام و سختی نمونه‌ها به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌یابد. بیشترین مقادیر استحکام تسلیم و کششی در نمونه دو پاس پرسکاری شیاری نیمه محدود مشاهده شد که به ترتیب در حدود ۹۰% و ۷۵% افزایش در مقایسه با نمونه اولیه را نشان می‌دهند. حداکثر مقدار سختی ۱۶۵ویکرز برای نمونه سه پاس پرسکاری شیاری نیمه محدود شده به دست آمد که در حدود ۶۸% افزایش نسبت به نمونه آنیل شده را نشان می‌دهد. با توجه به نتایج سختی‌سنجی، با افزایش تعداد پاس‌های فرآیند میزان یکنواختی تغییر شکل افزایش پیدا کرد. روش المان محدود به منظور شبیه‌سازی فرآیند پرسکاری شیاری نیمه محدود استفاده شد و توزیع کرنش برای نمونه‌های تغییر شکل به دست آمد. نتایج شبیه‌سازی المان محدود مطابقت نسبتاً خوبی با نتایج محاسبات تحلیلی نشان داد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شکل‌دهی ورق‌های فلزی
دریافت: 1397/11/16 | پذیرش: 1398/2/31 | انتشار: 1398/8/30