دوره 20، شماره 2 - ( بهمن 1398 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 456-449 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari Mousavi S, Faghani G, Sheivani H. Microstructural and Mechanical Investigation of the Joint of Aluminum Alloy 6061 with CO2 Laser High Power Welding Machine. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (2) :449-456
اکبری موسوی سیدعلی‌اصغر، فغانی غلام‌رضا، شیوانی حمیدرضا. بررسی ریزساختاری و مکانیکی اتصال آلیاژ آلومینیوم 6061 با دستگاه توان بالای جوشکاری پرتو لیزر CO2. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 20 (2) :449-456

1- گروه متالورژی و مواد، دانشکده مواد و متالورژی، پردیس فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، akbarimusavi@ut.ac.ir
2- گروه مواد، دانشکده مکانیک، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، تهران، ایران
3- گروه متالورژی و مواد، دانشکده مواد و متالورژی، پردیس فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
یکی از روش‌های نوظهور در اتصال‌دهی فلزات مختلف استفاده از روش جوشکاری پرتوی لیزر در صنایع مختلفی نظیر حمل‌ونقل، هوافضا، ساخت رادار و دریایی بوده که باعث کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش آلودگی محیط‌ زیست خواهد شد. در این پژوهش به بررسی و مقایسه ریزساختار و خواص مکانیکی اتصالات مشابه و هم‌جنس آلومینیوم آلیاژ ۶۰۶۱ با ضخامت ۲میلی‌متر با دستگاه جوشکاری پرتوی لیزر با توان بالای ۵۰۰۰وات پرداخته‌ شده است. موارد مورد بررسی شامل اثر پارامترهای جوش لیزر مانند توان، فرکانس و سرعت جوش بر خواص ریزساختاری و مکانیکی است. نتایج بررسی ریزساختاری با استفاده از میکروسکوپ نوری و روبشی نشان می‌دهد که در فرآیند به دلیل حرارت ورودی بالاتر و در نتیجه نرخ سردشدن کمتر می‌توان مشاهده کرد که ریزساختار جوش از فلز پایه تا مرکز ناحیه جوش از دندریتی ستونی تا ناحیه دندریتی موازی تغییر کرده و نهایتاً به ناحیه دندریتی هم‌محور رسیده است. آنالیز اسپکتروسکوپی اشعه ایکس انرژی متفرق (EDS) نشان داد که تغییر قابل توجهی در ترکیب شیمیایی به وجود نیامده است. بررسی خواص مکانیکی با استفاده از سختی‌سنجی و آزمون کشش نشان داد که سختی کمتری در منطقه هم‌جوشی نسبت به سایر نواحی فلز پایه وجود دارد و نمونه‌های کشش از ناحیه جوش شکستند. همچنین استحکام کششی نمونه جوش بهینه تقریباً برابر نیمی از استحکام کششی فلز پایه است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: جوش‌کاری
دریافت: 1397/12/29 | پذیرش: 1398/3/2 | انتشار: 1398/11/12