دوره 20، شماره 6 - ( خرداد 1399 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 1599-1593 | برگشت به فهرست نسخه ها

Modanloo V, A. V, Elyasi M. Formability of Commercial Pure Titanium in Microchannel Bipolar Plates Using Warm Stamping Process. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (6) :1593-1599
مدانلو وحید، علی‌میرزالو ولی، الیاسی مجید. شکل‌پذیری تیتانیوم خالص تجاری در میکروکانال‌های صفحات دوقطبی با استفاده از فرآیند مهرزنی گرم. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (6) :1593-1599

1- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، v.alimirzaloo@urmia.ac.ir
3- دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران
صفحات دوقطبی فلزی به‌دلیل داشتن خواص مکانیکی و الکتریکی عالی، خواص حرارتی مناسب و سهولت در تولید جایگزین مناسبی برای صفحات گرافیتی و کامپوزیتی هستند. مهرزنی یکی از مهم‌ترین فرآیندهای کاربردی در تولید این صفحات از نظر هزینه ساخت است. تیتانیوم به‌دلیل داشتن مقاومت به خوردگی عالی و چگالی پایین به‌عنوان یک گزینه بالقوه برای ساخت صفحات دوقطبی مطرح می‌شود. در این مقاله، به بررسی تجربی شکل‌پذیری صفحات دوقطبی تیتانیومی با ضخامت mm۰/۱ با الگوی شیاری موازی مستقیم پرداخته شده است. شکل‌پذیری ورق در دماهای گرم با استفاده از سرعت‌های شکل‌دهی و روانکارهای مختلف بررسی شد. پس از انجام تجربی آزمایش‌های طراحی‌شده بر اساس روش تاگوچی، عمق پارگی میکروکانال نمونه‌های مهرزنی‌شده، استخراج شد. بررسی نتایج نشان داد که بیشترین میزان ازدیاد طول ورق در دمای ℃۱۰۰ به‌دست می‌آید. به‌علاوه، سرعت و دمای شکل‌دهی به ترتیب تاثیرگذارترین پارامترها بر عمق شکل‌دهی هستند. از سوی دیگر، تاثیر روانکار در مقایسه با سایر پارامترهای مذکور محسوس نیست. بیشترین عمق شکل‌دهی به میزان mm۰/۴۹۴ با استفاده از آزمایشی با پارامترهای دمای شکل‌دهی ℃۱۰۰، سرعت mm/min۴/۸ و روانکاری با دی‌سولفید مولیبدن حاصل شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مکاترونیک
دریافت: 1398/2/27 | پذیرش: 1398/10/14 | انتشار: 1399/3/31