دوره 15، شماره 1 - ( 1-1394 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 338-332 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pooladi Borj E, Farhangdoost K. Proper locus for mounting strain gage around cold worked hole for residual stress determination. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (1) :332-338
پولادی برج احسان، فرهنگدوست خلیل. مکان هندسی مناسب برای نصب کرنش سنج به منظور تعیین تنشهای پسماند اطراف سوراخ کارسرد شده. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (1) :332-338

1- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی، گروه مکانیک
2- دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد
فرایند کارسرد، تمایل ترک‌های موجود در اطراف سوراخ‌‌‌‌‌‌هایی که تحت بار خستگی قرار می‌‌گیرند را برای جوانه زنی و یا رشد کاهش می‌دهد. این امر بخاطر بوجود آمدن تنش پسماند محیطی فشاری در اطراف سوراخ می‌باشد. تعیین تنش‌های پسماند نتیجه شده از این فرایند با روش‌های غیر مخرب، ساده و کم هزینه، هدف بسیارمهمی در فرایند طراحی قطعات سوراخدار به شمار می‌رود. دراین تحقیق برای اندازه گیری تنش‌های پسماند از روش نصب کرنش سنج بهره گرفته و در‌واقع کرنش‌های سطحی بعنوان شاخص مناسبی برای تعیین میدان تنش‌های پسماند معرفی شده‌اند. تعیین تعداد کرنش سنج‌های مورد نیاز و نیز محل مناسب برای نصب آنها در اطراف سوراخ کار سرد شده موضوع اصلی این تحقیق می‌باشد. نتیجه تحقیق همخوانی خوبی با نتیجه آزمایش کار سرد بر روی نمونه‌هایی از جنس آلیاژ آلومینیوم 2024 نشان می‌دهد. نتیجه حاصله حاکی ازین است که برای تعیین میدان تنش پسماند، نصب دو کرنش سنج در فاصله شعاعی یکسان از لبه سوراخ در دونقطه مقابل هم یکی بصورت شعاعی و دیگری بصورت محیطی مورد نیاز می‌باشد. همچنین برای حصول نتیجه مناسب، کرنش سنج‌ها می بایست در ناحیه الاستیک نصب گردند. نصب کرنش سنج‌ها در ناحیه پلاستیک منجر به ورود خطا و نتیجه غیر قابل اطمینان خواهد شد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: تحلیل تنش
دریافت: 1393/7/28 | پذیرش: 1393/8/29 | انتشار: 1393/9/23