دوره 20، شماره 7 - ( تیر 1399 )                   جلد 20 شماره 7 صفحات 1730-1719 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sepehry N, Ehsani M, Shamshirsaz M, Sadighi M. Contact Acoustic Nonlinearity Identification via Online Vibro-Acoustic Modulation Technique. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (7) :1719-1730
سپهری ناصرالدین، احسانی محمد، شمشیرساز مهناز، صدیقی مجتبی. شناسایی رفتار غیرخطی تماسی مبتنی بر تکنیک تلفیق ارتعاشات و آکوستیک برخط. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (7) :1719-1730

1- دانشکده مهندسی مکانیک و مکاترونیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران ، naser.sepehry@gmail.com
2- پژوهشکده فناوری نو، دانشگاه‌ صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)، تهران، ایران
3- دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه‌ صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)، تهران، ایران
به‌کارگیری مشخصه‌های دینامیکی غیرخطی سازه تحت پایش به‌منظور شناسایی زودهنگام آسیب، ازجمله ایده‌های جدید در حوزه پایش سلامت مبتنی بر وصله‌های پیزوالکتریک به‌شمار می‌رود. شل‌شدن تکیه‌گاه گیردار ازجمله عیوبی است که نه‌تنها منجر به ایجاد اخلال در سیستم‌های مهندسی مختلف می‌شود، بلکه اغلب با تاثیرگذاری بر روی سیگنال‌های حسگری، شناسایی آسیب در سازه را با چالش مواجه می‌کند. در این پژوهش رفتار غیرخطی تماسی ناشی از شل‌شدن تکیه‌گاه گیردار به‌کمک تکنیک تلفیق ارتعاشات و آکوستیک مورد پایش قرار گرفت. استفاده از وصله‌های پیزوالکتریک با قابلیت اتصال دائم به سازه میزبان به‌منظور تحریک سیگنال‌های پمپ و حامل و همچنین ثبت سیگنال تلفیق‌شده، امکان پایش برخط مبتنی بر تکنیک تلفیق را فراهم آورد. اعمال یک فیلتر مناسب منجر به حذف فرکانس‌های طبیعی و ظهور باندهای جانبی تلفیق در اطراف فرکانس تحریک مرکزی شد. در این پژوهش همچنین حساسیت تلفیق به فرکانس تحریک سیگنال پمپ مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، بروز باندهای تلفیق جانبی در اطراف باند فرکانس مرکزی، شاخص مناسبی برای تشخیص رفتار غیرخطی ناشی از شل‌شدن تکیه‌گاه محسوب می‌شود. در ادامه از یک مدل المان محدود وابسته الکترومکانیکی به‌منظور بررسی مکانیزم دقیق ایجاد پدیده تلفیق استفاده شد. تطابق مناسب نتایج عددی و آزمایشگاهی، نشان از دقت کافی مدل عددی توسعه داده‌شده و قابلیت آن در پیش‌بینی پدیده تلفیق دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آزمون‌های غیرمخرب
دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1399/2/14 | انتشار: 1399/4/30