دوره 21، شماره 6 - ( خرداد 1400 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 388-379 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shalvandi M, Amirmiran M. Experimental investigation of the effect of underwater ultrasonic peening on the fatigue life of X52-5L carbon steel. Modares Mechanical Engineering 2021; 21 (6) :379-388
شلوندی مقصود، امیرمیران مصطفی. بررسی تجربی اثرات چکش‌کاری فراصوتی زیر آب بر عمر خستگی فولاد کربنی X52-5L. مهندسی مکانیک مدرس. 1400; 21 (6) :379-388

1- دانشگاه تبریز ، mshalvandi@tabrizu.ac.ir
2- دانشگاه تبریز
چکیده:   (1927 مشاهده)
سازه‌های فراساحلی امروزه کاربرد بسیار گسترده‌ای در صنایع نفت، گاز دارند. هزینه‌های مربوط به ساخت، نگهداری در این سازه‌ها بسیار بالا است. ازاین‌رو یافتن روش‌های مقرون‌به‌صرفه برای انجام تعمیرات و تقویت این سازه‌ها به‌خصوص در صنایع زیر آب بسیار ضروری به نظر می‌رسد. چکش‌کاری فراصوتی یکی از روش‌های تنش‌زدایی مکانیکی است که از آن برای بالا بردن استحکام خستگی و مقاومت به خوردگی در اتصالات جوشکاری شده استفاده می‌شود. در این مقاله سعی شده است که از این روش در زیر آب استفاده شود و تأثیر آن بر روی استحکام خستگی، سختی سطح و ترک‌های سطحی در فولاد X52-5L جوشکاری شده به روش قوس الکتریکی بررسی شد. همچنین میزان اثر اعمال چکش‌کاری بر این فولاد در دو حالت زیرآب و در هوای آزاد مقایسه شده است. نتایج حاصل از آزمون خستگی نشان داد عمر خستگی در نمونه‌های چکش‌کاری شده در زیر آب به‌اندازه حدوداً 2/25 درصد بهبودیافته و از 42383 سیکل به 50083 سیکل رسیده است در حالی که در نمونه‌های جوشکاری شده و چکش‌کاری شده در هوا حدود 5/10 درصدافزایش عمر خستگی وجود دارد. سختی سطح نیز در نمونه‌هایی که در زیر آب چکش‌کاری شده بودند به‌اندازه 14% و در نمونه‌هایی که در هوا چکش‌کاری شده بود به‌اندازه 12% افزایش یافت. عکس‌برداری با میکروسکوپ الکترون روبشی و مشاهده میکرو ترک‌های سطحی نیز نشان داد که با کاهش قابل‌توجه ترک­های سطحی، تمرکز تنش نیز از بین می‌رود. می­توان نتیجه گرفت عملیات  چکش‌کاری در زیرآب استحکام خستگی و سختی فولاد X52-5L را نسبت به عملیات چکش‌کاری در هوا افزایش می‌دهد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ارتعاشات
دریافت: 1399/10/8 | پذیرش: 1399/12/19 | انتشار: 1400/3/10