دوره 21، شماره 1 - ( دی 1399 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

mnazari@shahroodut.ac.ir. Experimental Investigation of Falling Spherical Balls with Different Sizes in Newtonian Fluid and Calculation of Drag Coefficients Using Photography. Modares Mechanical Engineering 2021; 21 (1) :19-28
آشوری مجتبی، نظری محسن، کیهانی محمد حسن. بررسی آزمایشگاهی سقوط گلوله‌های کروی درون سیال نیوتنی و محاسبه ضریب پسا با استفاده از تصویر برداری. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 21 (1) :19-28

1- دانشگاه صنعتی شاهرود
سقوط ذرات جامد درون سیال بعنوان یکی از مسایل پرکاربرد در بسیاری از صنایع از جمله صنعت آب و فاضلاب، زیست فناوری، مهندسی محیط زیست، مهندسی دریا و... است. در این پژوهش به مطالعه آزمایشگاهی سقوط گلوله‌های فولادی با قطرهای مختلف (از 8 تا 25 میلی‌متر) درون یک کانال آب ایستا (با فاصله از دیواره) پرداخته شده است. همچنین بعنوان یک مطالعه موردی اثر دیواره بر حرکت و سرعت گلوله با قطر مشخص مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از یک دوربین تصویر برداری پرسرعت استفاده و سرعت سقوط گلوله‌ها در حین سقوط تا زمان رسیدن به سرعت حدی بصورت تابعی از زمان توسط پردازش تصویر استخراج شده است. ضریب پسا و سایر پارامترهای وابسته نیز محاسبه و گزارش شده است. همچنین برای اولین بار نتایج آزمایشگاهی به دست آمده مربوط به سرعت لحظه‌ای و حدی با نتایج آزمایشگاهی سایر پژوهشگران و حل عددی معادلات حاکم مقایسه و صحت سنجی شده است. حداکثر اختلاف گزارش شده بین نتایج بدست آمده آزمایشگاهی و حل عددی برای سرعت لحظه‌ای و حدی به ترتیب 12 و 5/4 درصد می‌باشد. بر اساس نتایج بدست آمده، نتایج آزمایشگاهی مربوط به ضریب پسا تطابق بسیاری با رابطه ضریب پسا پیشنهادی پژوهش‌های پیشین دارد. نتایج همچنین نشان داد که سقوط گلوله در نزدیکی دیواره منجر به تغییر مسیر گلوله در راستای افقی می‌شود اما سرعت سقوط در مقایسه با حالت دور از دیواره تغییر چندانی نداشته است.
واژه‌های کلیدی: سقوط، سیال نیوتنی، ضریب پسا، سرعت حدی
متن کامل [PDF 2075 kb]   (2101 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مکانیک ضربه
دریافت: 1399/11/2 | پذیرش: 1399/10/30 | انتشار: 1399/10/30