دوره 14، شماره 14 - ( ويژه‌نامه دوم 1393 )                   جلد 14 شماره 14 صفحات 176-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassannejad R, Khassetarash A. The roll of fatigue on optimal design of sport footwear. Modares Mechanical Engineering 2015; 14 (14) :167-176
حسن نژاد قدیم رضا، خاصه تراش آرش. نقش شرایط خستگی در بهینه سازی طراحی کفش دوندگان. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (14) :167-176

1- استادیار دانشگاه تبریز- دانشکده مهندسی مکانیک
2- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز
در سال‌های اخیر، فراهم نمودن مدلی برای بررسی ارتعاشات بدن در هنگام دویدن و همچنین ارائه‌ روشی برای شبیه‌سازی عملکرد سیستم عصبی مرکزی انسان در تنظیم عملکرد عضلات به منظور طراحی کفش ورزشی قبل و بعد از خستگی، موضوع مقالات بسیاری بوده است. در تحقیق حاضر، مدل چهار درجه آزادی بدن انسان به همراه تابع هدف سیستم عصبی مرکزی در قالب یک مسئله‌ بهینه‌سازی با قیدهای قبل و بعد از خستگی در نظر گرفته‌ شد. ابتدا نشان داده شد که روش بهینه‌سازی استفاده شده در ادبیات فن برای این نوع مسئله‌ بهینه‌سازی به نتایج غیردقیق می‌انجامد. سپس برای یافتن جواب‌های دقیق‌تر، مسئله‌ مذکور با استفاده از الگوریتم اجتماع ذرات، بهینه‌سازی گردید. مقایسه‌ نتایج حاصل از این تحقیق، با ادبیات فن، نشان داد که روش پیشنهادی، سازگاری بیشتری با نتایج تجربی دارد. نتایج شبیه‌سازی حاکی از آن بود که با افزایش زمان دویدن و به دنبال آن افزایش خستگی، محدوده‌ مناسب پارامترهای ارتعاشی کفش ورزشی، به شدت کاهش می‌یابد. همچنین دامنه‌ ارتعاشی بافت نرم عضلانی پایین‌تنه به طرز چشمگیری افزایش می‌یابد. علاوه بر این، با استفاده از الگوریتم پیشنهادی، به صورت پارامتریک، اثرات تغییر در توزیع جرم و همچنین سرعت‌های تماسی، بر محدوده‌ مناسب پارامتر‌های ارتعاشی کفش ورزشی قبل و بعد از خستگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، وابستگی شدید این محدوده به توزیع جرم پایین‌تنه و سرعت‌های تماسی پایین‌تنه را نشان داد. نتایج این تحقیق می‌تواند در طراحی کفش‌های ورزشی، به ویژه کفش دوندگان و رشته‌های مشابه ، جهت بهبود عملکرد ورزشکاران مفید فایده واقع شود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: بیو مکانیک
دریافت: 1393/2/30 | پذیرش: 1393/4/17 | انتشار: 1393/7/23