دوره 21، شماره 7 - ( تیر 1400 )                   جلد 21 شماره 7 صفحات 468-453 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadian S A, Taheri M, Modabberifar M, Jabbari A. Analytical and Experimental Study of Blank Optimal Shape in the Deep Drawing Process of Rectangular Parts Using Sheet Flow Equations. Modares Mechanical Engineering 2021; 21 (7) :453-468
احمدیان سیدامیر، طاهری معین، مدبری فر مهدی، جباری علی. مطالعه تحلیلی و تجربی شکل بهینه بلانک در فرآیند کشش عمیق قطعات مستطیل شکل با استفاده از معادلات جریان ورق. مهندسی مکانیک مدرس. 1400; 21 (7) :453-468

1- دانشگاه اراک
2- دانشگاه اراک ، m-modabberifar@araku.ac.ir
کشش عمیق، یکی از فرآیندهای شکل‌دهی ورق محسوب می‌شود، که در آن یک ورق فلزی با عملیات مکانیکی، به شکل مطلوب می‌رسد. یکی از مهم­ترین مسائل در کشش عمیق، طراحی بهینه­ی بلانک اولیه است که از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله هدف اصلی، طراحی بلانک اولیه­ی بهینه (با حداقل دور ریز وکم‌ترین عیوب)، برای کشش عمیق قطعات با مقطع مستطیلی می­باشد. برای این هدف، در این پژوهش، یک برنامه به زبان ویژوآل‌بیسیک در نرم‌افزار سالیدورک نوشته شده است، که یک قطعه­ی مستطیل‌شکل و متغیرهای سرعت پرس، عمق کشش را به عنوان ورودی گرفته و بلانک بهینه را طراحی می‌کند. همچنین در این برنامه، بلانک­هایی با کانتور مستطیل، دایره، هشت­ضلعی و لوزی به دست آمده­است؛ به طوری که بر کانتور اولیه مماس باشند. همچنین یک برنامه­ی مجزا جهت نمایش کانتور بلانک­ها در زمان­های مختلف نیز نوشته شده‌است. برنامه‌ی طراحی بلانک به دست آمده در این پژوهش، این ویژگی منحصر به فرد را دارا می‌باشد که برای هر نوع قطعه‌ی مستطیل شکل و با هر ابعاد دلخواهی، با توجه به ابعاد قطعه و عمق کشش، قابلیت طراحی بلانک بهینه را خواهد داشت. برای اطمینان از صحت برنامه­ی نوشته­شده به زبان ویژوآل بیسیک، نتایج حاصل از برنامه، با انجام کارهای تجربی، مقایسه و صحت‌سنجی شده­اند. نتایج تجربی اثبات می­کنند که بلانک­های به‌دست­آمده توسط برنامه، از دقت  قابل قبولی برخوردار می‌باشند. در قطعات تولیدی تجربی، همچنین کاهش عیوب مانند گوشواره‌ای شدن و چروکیدگی در قطعات تولید شده با بلانک بهینه مشاهده شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شکل‌دهی ورق‌های فلزی
دریافت: 1399/12/1 | پذیرش: 1400/1/17 | انتشار: 1400/4/10