دوره 14، شماره 13 - ( ويژه‌نامه اول 1393 )                   جلد 14 شماره 13 صفحات 232-224 | برگشت به فهرست نسخه ها

Falahati Naghibi M, Gerdooei M, Bakhshi M, Gorji A. Experimental and numerical study of formability in stainless steel 304 tube by hydroforming process. Modares Mechanical Engineering 2015; 14 (13) :224-232
فلاحتی نقیبی مهدی، گردویی مهدی، بخشی جویباری محمد، گرجی ولوکلا عبدالحمید. مطالعه تجربی و عددی منحنی حد شکل دهی لوله فولادی زنگ نزن 304 در فرایند هیدروفرمینگ. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (13) :224-232

1- دانشجوی کارشناسی ارشد/دانشگاه شاهرود
2- استادیار/ دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شاهرود
3- استاد/دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
4- استادیار/دانشکده مهندسی مکانیک/دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
در این مقاله با هدف ارائه‌ی یک الگوی جدید تست جهت پیش‌بینی حد شکل‌دهی لوله ‌فولادی زنگ‌نزن 304، نخست به بررسی عددی اثر نحوه بارگذاری و هندسه قالب بر مسیر کرنش و ناپایداری پلاستیک ایجاد شده در لوله پرداخته و مطالعه اثر هندسه قالب با تغییر در شعاع گوشه و طول‌ ناحیه تغییر شکل انجام شد. در این پ‍ژوهش، اثر مقدار تغذیه محوری لوله در حالت بارگذاری با تغذیه محوری بر نسبت کرنش (β) نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این شرایط، با افزایش طول ناحیه تغییر شکل، نسبت کرنش (β) به سمت صفر میل می‌کند که این نتیجه مستقل از شرایط مرزی است. با افزایش شعاع گوشه قالب در حالت بارگذاری آزاد، نسبت کرنش (β) کاهش می‌یابد و مسیر کرنش به سمت حالت کرنش‌صفحه‌ای نزدیک می‌شود؛ درحالی‌که در بارگذاری با تغذیه محوری، افزایش شعاع قالب تاثیر قابل توجهی بر مسیر کرنش قطعه و نسبت کرنش ندارد. در حالت بارگذاری با تغذیه محوری، با افزایش مقدار تغذیه لوله، نسبت کرنش (β) کاهش چشم‌گیری می‌یابد. در بخش تجربی از این تحقیق، تعداد 10 تست از شبیه‌سازی مذکور برای استخراج منحنی حد شکل‌دهی به‌گونه‌ای انتخاب و اجرا گردید که پراکندگی یکنواختی از نقاط پارگی در صفحه کرنش حاصل شود. لوله‌های مدرج شده تحت شرایط کنترل شده تا رسیدن به پارگی تحت بارگذاری قرار گرفت و با اندازه‌گیری کرنش در نواحی مجاور پارگی منحنی حد شکل‌دهی لوله فولادی ترسیم گردید.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روشهای ساخت|شکل دهی فلزات|طراحی قالب و ابزار
دریافت: 1393/3/4 | پذیرش: 1393/5/23 | انتشار: 1393/7/16