دوره 21، شماره 12 - ( آذر 1400 )                   جلد 21 شماره 12 صفحات 834-823 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh Kharkeshi B, Shafaghat R, Jahanian O, Rezanejad K, Alamian R. Experimental evaluation of the effect of dimensionless hydrodynamic coefficients on the performance of a multi-chamber oscillating water column converter in laboratory scale. Modares Mechanical Engineering 2021; 21 (12) :823-834
علی زاده خارکشی بهراد، شفقت روزبه، جهانیان امید، رضانژاد کورش، عالمیان رضوان. ارزیابی تجربی میزان اثرگذاری ضرایب بی‌بعد هیدرودینامیکی بر عملکرد یک مبدل ستون نوسانی آب چند محفظه ای در مقیاس آزمایشگاهی. مهندسی مکانیک مدرس. 1400; 21 (12) :823-834

1- دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک، گروه پژوهشی انرژی‌های دریاپایه، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران
2- دانشیار مهندسی مکانیک، گروه پژوهشی انرژی‌های دریاپایه، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران ، rshafaghat@nit.ac.ir
3- دانشیار مهندسی مکانیک، گروه پژوهشی انرژی‌های دریاپایه، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران
4- محقق ارشد، موسسه فنی عالی لیسبون، دانشگاه لیسبون،لیسبون، پرتغال
5- محقق ارشد، گروه پژوهشی انرژی‌های دریاپایه، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران
شرایط امواج دریا تاثیر بسزایی بر رفتار هیدرودینامیکی ستون­های نوسانی آب دارد؛ به‌گونه‌ای که اثرات متقابل مبدل و امواج ورودی، در تعیین و ارزیابی ضرایب هیدرودینامیکی بی‌بعد بسیار مهم هستند. لذا با توجه به اهمیت این ضرایب در ارزیابی عملکرد مبدل‌های ستون نوسانی آب، در این مقاله، به ارزیابی تجربی ضرایب هیدرودینامیکی بی‌بعد در شرایط عملکردی مبدل ستون نوسانی چندمحفظه­ای پرداخته می‌شود. برای تعریف آزمون‌های تجربی، با درنظر گرفتن موقعیت نصب مبدل بر روی موج‌شکن، از شرایط دریای مازندران استفاده شده است. پس از کالیبراسیون تجهیزات و نیز آنالیز عدم قطعیت، آزمون‌های تجربی در استخر موج دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل انجام شده است. با توجه به نتایج به‌دست آمده، با فرض یک عمق آبخور بی‌بعد و ثابت، با افزایش فرکانس بی‌بعد موج برخوردی، ضریب بی‌بعد موج انتقال یافته، ضریب بی‌بعد موج انعکاس یافته، ضریب بی‌بعد تخلیه و ضریب بی‌بعد فشار افزایش می‌یابند. از طرف دیگر نتایج نشان می‌دهند، در اثر تغییر عدد بی‌بعد موج از 9/1 تا 3/3، ضرایب بی‌بعد تخلیه، موج انعکاس یافته، فشار و موج انتقال‌یافته به ترتیب 6/1 برابر، 2/2 برابر، 8/2 برابر و 5/3 برابر می‌شوند؛ یعنی ضریب بی­بعد موج انتقال یافته حساسیت بالایی نسبت به شرایط موج دارد؛ ضریب بی‌بعد تخلیه در مقایسه با دیگر ضرایب، تغییرات کمتری خواهد داشت. از طرفی نتایج نشان دادند که مبدل آزمایشگاهی در این تحقیق در بهترین حالت دارای راندمان 8/41% می­باشد. این راندمان در فرکانس طبیعی بی­بعد 88/0 و عمق آبخور بی­بعد 032/0 رخ می­دهد؛ در این شرایط دامنه نوسانات آب درون ستون نوسانی به 6/9 سانتی­متر می­رسد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سازه‌های دریایی
دریافت: 1400/3/12 | پذیرش: 1400/5/11 | انتشار: 1400/9/10