دوره 16، شماره 3 - ( 3-1395 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 26-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi S M, Zamani E, Mahdian A. Numerical simulation and performance optimization of oil well perforator. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (3) :17-26
هاشمی سید محمود، زمانی احسان، مهدیان اصغر. شبیه سازی عددی و بهینه سازی عملکرد نفوذگر چاه نفت. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (3) :17-26

1- دانشگاه شهرکرد
2- استادیار دانشگاه شهرکرد
3- استادیار دانشگاه صنعتی مالک اشتر
نفوذگرهای چاه نفت، ابزارهای انفجاری هستند که در صنعت حفاری چاه‌های نفت و گاز و با هدف دستیابی به مخازن اطراف چاه و افزایش بازده آن مورد استفاده قرار می-گیرند. کارایی این نفوذگرها با عمق نفوذی که ایجاد می‌کنند مورد سنجش قرار می‌گیرد، به همین دلیل پارامتر عمق به عنوان پارامتر اصلی باید مورد بررسی قرارگیرد. در این مقاله، گزارش کاملی از شبیه‌سازی عددی و بهینه‌سازی عملکرد این ابزارها که در حقیقت، خرج‌گودهایی با ابعاد کوچک هستند ارائه شده است. به این منظور، از روش‌های حل اویلرین چندماده‌ای و لاگرانژی، به ترتیب برای شبیه‌سازی فرآیند شکل‌گیری جت نفوذگر و نفوذ آن در صخره‌های زیرزمینی استفاده شده است. برای حل مشکل تغییر شکل زیاد المان‌ها در روش لاگرانژی، از معیار فرسایش المان‌ها استفاده شد. همچنین بدلیل اینکه نتایج هر دو فرآیند شکل‌گیری جت و نفوذ به شدت تحت تأثیر چگالی مش‌بندی قرار دارد، حساسیت به مش‌بندی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. مدل‌سازی عددی پایه، با استفاده از نتایج معتبر سایر مراجع درستی‌آزمایی و اعتبارسنجی شده و پس از آن، هندسه جدیدی برای خرج انفجاری پیشنهاد شده است که مشکل ناهمگنی توزیع سرعت در قسمت دنباله جت را رفع کرده و به دنبال آن، طول مؤثر جت در نفوذ را افزایش می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: نفوذگرچاه نفت، خرج گود
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روش اجزای محدود