دوره 17، شماره 7 - ( 7-1396 )                   جلد 17 شماره 7 صفحات 430-421 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimani E, Mokhtari Dizaji M, Fatouraee N, Saberi H. A finite element viscoelastic model based on consecutive transverse ultrasound images of carotid artery. Modares Mechanical Engineering 2017; 17 (7) :421-430
سلیمانی عفت، مختاری دیزجی منیژه، فتورایی ناصر، صابری هژیر. یک مدل اجزای محدود ویسکوالاستیک مبتنی بر تصاویر مقطعی متوالی فراصوتی از شریان کاروتید. مهندسی مکانیک مدرس. 1396; 17 (7) :421-430

1- فیزیک پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استاد، گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار، گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایزان
4- استاد، گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
در مطالعه حاضر، با استفاده‌از هندسه واقعی شریان کاروتید یک مرد سالم که از تصاویر مقطعی متوالی فراصوتی استخراج شده است و نیز شکل‌موج فشار پالس وارد بر دیواره شریان و پارامترهای مدل ویسکوالاستیک کلوین که هر دو از پردازش تصاویر متوالی فراصوتی با نمای طولی حاصل شده‌اند، یک مدل اجزای‌محدود برای شریان کاروتید ارائه شده‌است. با استخرج شکل‌موج قطر داخلی از پردازش تصاویر فراصوتی متوالی در امتداد طولی از شریان کاروتید مشترک و کالیبره‌کردن آن بااستفاده‌از معادله نمایی، شکل‌موج فشارخون وارد‌بر شریان کاروتید استخراج شد. با مشتق‌گیری از معادله گوسی برازش‌شده بر شکل‌موج فشارخون، شکل‌موج مشتق فشارخون وارد بر شریان کاروتید در طول سیکل قلبی به‌دست آمد. سپس با بهینه‌سازی مدل ویسکوالاستیک کلوین، پارامترهای مدل تخمین زده شد. مدل اجزای‌محدود از شریان کاروتید در نرم‌افزار ادینا ساخته و با بارگذاری در سه سیکل قلبی اجرا شد. برای اعتبارسنجی مدل، شکل‌موج‌های جابجایی شعاعی حاصل از مدل اجزای‌محدود و جابجایی شعاعی حاصل از پردازش تصاویر متوالی فراصوتی در موقعیت فضایی تقریبا یکسانی از شریان مقایسه شد. درصد میانگین اختلاف نسبی جابجایی‌های شعاعی حاصل از مدل و حاصل از پردازش تصاویر فراصوتی برابر 9.3 درصد بود. از آنجاکه مدل‌های مکانیکی مناسب می‌توانند توزیع صحیح تنش/کرنش دیواره و پلاک شریان کاروتید را محاسبه و موقعیت نواحی مستعد آسیب را در پلاک مشخص کنند و با‌توجه‌به قابلیت مدل فراصوتی پیشنهادی در این مطالعه در توصیف صحیح رفتار ضربانی دیواره شریان انتظار می‌رود که مدل دینامیکی پیشنهادی بتواند برای ارزیابی دقیق وضعیت بیماری شریانی به‌کار رود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: بیو مکانیک
دریافت: 1396/1/23 | پذیرش: 1396/4/13 | انتشار: 1396/5/13