دوره 16، شماره 5 - ( 5-1395 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 328-321 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi M, Salami Hosseini M, Rezaei M. Modeling of bubble growth behavior in the PS/CO2 batch foaming system using finite element method. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (5) :321-328
صالحی مصطفی، سلامی حسینی مهدی، رضائی مصطفی. مدل‌سازی رفتار رشد حباب در سیستم فوم شدن ناپیوسته پلی‌استایرن/دی اکسیدکربن با روش المان محدود. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (5) :321-328

1- دانشگاه صنعتی سهند تبریز
2- عضو هیات علمی
3- عضو هیات علمی - دانشگاه صنعتی سهند
فوم‌های پلیمری موادی با ساختار سلولی هستند که از یک بستر پلیمری و تعداد زیادی سلول‌های گازی که در بستر پلیمری پخش شده‌اند، طی فرایند فوم شدن تشکیل یافته‌اند. در این مطالعه مرحله رشد حباب (پس از هسته‌گذاری) در فرایند فوم شدن پلی‌استایرن/دی‌اکسید کربن شبیه‌سازی شده و با نتایج تجربی موجود مقایسه گردید. به همین منظور یک حباب منفرد که توسط یک پوسته پلیمری حاوی عامل فوم‌زا احاطه شده است، در نظر گرفته شد و برای توجیه خصوصیات ویسکوالاستیک پوسته، از مدل ماکسول بهبود یافته استفاده گردید. همچنین برای تعیین پروفیل غلظت در پوسته پیرامون حباب، معادلات انتقال جرم از طریق روش‌های انتگرالی، تعریف تابع پتانسیل غلظت و روش المان محدود حل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد زمانی که روش المان محدود به کار گرفته شد و به طور مستقیم گرادیان غلظت گاز در فصل مشترک حباب-پوسته برای محاسبه فشار درون حباب استفاده شد، نتایج شبیه‌سازی به نتایج تجربی بسیار نزدیک بوده است و در هر زمان مشخص از رشد حباب، خطای شبیه‌سازی زیر 1 درصد می‌باشد. همچنین، تاثیر خصوصیات ترمو فیزیکی و رئولوژیکی سامانه بر فرایند رشد حباب مورد مطالعه قرار گرفت به نحوی که با 10 برابر شدن ضریب نفوذ اندازه حباب در زمان 1 ثانیه از رشد حباب 5/1 برابر شده است در حالی که با 1000 برابر شدن ویسکوزیته اندازه حباب کمتر از 2 درصد تغییر یافته است که نشان می‌دهد مرحله رشد حباب در فرایند فوم شدن تحت کنترل پدیده انتقال جرم است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: انتقال حرارت و جرم
دریافت: 1394/11/10 | پذیرش: 1395/2/8 | انتشار: 1395/3/12