دوره 16، شماره 4 - ( 4-1395 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 323-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salari A, Sharifi A, Niazmand H. Aging effects on atherosclerosis susceptible sites in vertebrobasilar system: studying oscillatory shear index and averaged wall shear stress criteria. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (4) :315-323
سالاری علی، شریفی علیرضا، نیازمند حمید. تاثیر افزایش سن بر مناطق مستعد گرفتگی در سیستم ورتبروبازیلار: مطالعه معیار شاخص برش نوسانی و تنش برشی میانگین دیواره. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (4) :315-323

1- دانشگاه فردوسی مشهد
انسداد شریان سیستم ورتبروبازیلار از جمله عوامل خطرساز در بروز مرگ و میرهای ناشی از سکته مغزی است که احتمال گرفتگی این عروق شدیدا وابسته به سن افراد می-باشد. در این مطالعه ناحیه‌های مستعد گرفتگی در سیستم ورتبروبازیلار در سنین مختلف 20، 50 و 70 مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق به صورت عددی بوده و از نرم‌افزار فلوئنت به منظور حل معادلات استفاده شده است. به وسیله‌ی شبیه سازی جریان خون در سیستم ورتبروبازیلار ناحیه‌های مستعد گرفتگی مورد بررسی قرار گرفته است. جهت تعیین نواحی مستعد گرفتگی، مقادیر بحرانی تنش برشی میانگین دیواره و شاخص برش نوسانی مورد استفاده قرار گرفته است. توزیع تنش برشی میانگین دیواره و شاخص برش نوسانی بر روی سیستم ورتبروبازیلار فرد 20 ساله نشان می‌دهد که احتمال گرفتگی در این سن چندان بالا نمی‌باشد؛ اما با افزایش سن، مقادیر شاخص برش نوسانی به ویژه در شریان ورتبرال راست و در محل اتصال عروق ورتبرال به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا می‌کند و به حد بحرانی می‌رسد، وسعت مناطقی که دارای تنش برشی میانگین دیواره پایینی می‌باشند نیز به شدت افزایش پیدا می‌کند. نتایج نشان می‌دهد که با افزایش سن و رسیدن به سن 70 سالگی، ناحیه مستعد گرفتگی در محل اتصال عروق ورتبرال به سوی شریان ورتبرال راست پیش‌روی می‌کند و بر وسعت منطقه‌ی مستعد گرفتگی می‌افزاید. هم‌چنین خطر گرفتگی در سایر محل‌هایی که در سن 50 سالگی نیز احتمال وقوع گرفتگی در آن‌ها وجود دارد، در سن 70 سالگی به طور محسوسی افزایش پیدا می‌نماید.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: بیو مکانیک
دریافت: 1394/10/30 | پذیرش: 1395/1/5 | انتشار: 1395/2/1