دوره 16، شماره 1 - ( 1-1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 247-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nadernejad M, Elyasi M, Hosseinzadeh M. Experimental study on effects of ultrasonic vibration on tensile strength and hardness of friction stir welded ABS sheets. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (1) :237-247
نادرنژاد موزیرجی مجتبی، الیاسی مجید، حسین زاده مرتضی. بررسی تجربی اثر ارتعاش آلتراسونیک بر خواص مکانیکی ورقهای ABS جوش داده شده با فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (1) :237-247

1- دانشجوی کارشناسی ارشد
2- استادیار دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
3- عضو هیات علمی دانشگاه آیت ا... آملی
مقدارهای استحکام کششی و سختی منطقه‌های مختلف اتصال جوش شده از اهمیت بالایی برخودار است. در این پژوهش از یک روش ترکیبی شامل فرآیندهای جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی و جوشکاری آلتراسونیک برای اتصال لب به لب ورق‌های پلاستیکی از نوع ABS استفاده شده است. بدین منظور ارتعاشات آلتراسونیک عرضی به ابزار در حال چرخش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی اعمال می‌‌گردد و سپس اثر متغیرهایی مانند ارتعاشات آلتراسونیک، سرعت چرخش ابزار، سرعت پیشروی و قطر شانه ابزار بر استحکام کششی و سختی نمونه‌های جوش داده شده مورد بررسی قرار می‌گیرد. با توجه به تعداد پارامترها و سطوح مربوط به هریک، از روش طراحی آزمایش تاگوچی برای انجام آزمایشات استفاده شده و آرایه L18 انتخاب گردید. همچنین اثر پارامترها، به صورت اثر مستقل و متقابل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان داد که اعمال ارتعاشات آلتراسونیک بطور قابل توجهی استحکام کششی و سختی خط جوش را بهبود می‌بخشد. پس از ارتعاشات آلتراسونیک، سرعت چرخش ابزار، قطر شانه ابزار و سرعت پیشروی به ترتیب تاثیرگذارترین پارامترها بر استحکام کششی و سختی بودند. پس از بررسی اثر پارامترها بر خواص مکانیکی، از روش گری برای بهینه‌سازی و یافتن بهترین ترکیب پارامترها جهت دستیابی به بیشترین استحکام کششی و سختی استفاده شد. نتایج به‌دست آمده از بهینه‌سازی نشان داد که جوشکاری با اعمال ارتعاش آلتراسونیک، سرعت چرخشی 1200 دور بر دقیقه، سرعت پیشروی 60 میلی‌متر بر دقیقه و قطر شانه ابزار 22 میلی‌متر سبب رسیدن به بیشترین سختی و استحکام کششی اتصال بطور همزمان خواهد شد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: روشهای تولید
دریافت: 1394/8/4 | پذیرش: 1394/9/14 | انتشار: 1395/10/16