دوره 14، شماره 8 - ( 8-1393 )                   جلد 14 شماره 8 صفحات 27-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshi M, mohammadtabar N, Hosseinipour S J, Gorji A. The Study of effective parameters in hydroforming of fuel cell metallic bipolar plates with parallel serpentine flow field. Modares Mechanical Engineering 2014; 14 (8) :17-27
بخشی جویباری محمد، محمد تبار نفیسه، حسینی پور سید جمال، گرجی عبدالحمید. بررسی پارامترهای مؤثر درهیدروفرمینگ صفحات دو قطبی فلزی پیل سوختی با شیار مارپیچ موازی. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (8) :17-27

1- استاد/ دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
2- دانشجوی کارشناسی ارشد/ دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
3- عضو هیات علمی/دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
صفحات دو قطبی مورد استفاده در پیل های سوختی از مهمترین و پر هزینه ترین اجزای یک پیل سوختی می باشند. صفحات دو قطبی فلزی به دلیل وزن و هزینه کمتر، بهترین گزینه برای جایگزینی صفحات فلزی ضخیم ماشینکاری شده یا گرافیتی هستند. انتخاب فرآیند شکل دهی مناسب، یکی از مهمترین موضوعات مطرح در تکنولوژی پیل سوختی است. در حال حاضر، فرآیند هیدروفرمینگ به دلیل قابلیت شکل دهی قطعاتی با وزن کم و هندسه پیچیده برای تولید صفحات دو قطبی فلزی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. از بین الگوهای مختلف صفحات دوقطبی، الگوی کانال جریان مارپیچ، دارای دو عیب عمده پارگی ماده در حین فرآیند شکل دهی و توزیع جریان نامناسب در حین عملکرد می باشد. در این پژوهش، شکل دهی یک الگوی شیاری مارپیچ متصل به هم بر روی صفحاتی از جنس فولاد زنگ نزن 304 با فرآیند هیدروفرمینگ به صورت تجربی و شبیه سازی اجزای محدود مورد مطالعه قرار گرفته است. اثر پارامتر های فرآیندی و هندسی قالب بر روی توزیع ضخامت و درصد پر شدگی پروفیل هم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داده است که با افزایش فشار شکل دهی، پرشدگی قالب افزایش می یابد و ضخامت ناحیه بحرانی به دلیل افزایش نسبت کشش، بیشتر کاهش می یابد. همچنین مشاهده شد که فرآیند هیدروفرمینگ از قابلیت تکرار پذیری بالایی برخوردار است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1392/10/23 | پذیرش: 1392/12/5 | انتشار: 1393/6/8