دوره 16، شماره 5 - ( 5-1395 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 168-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi A, Hosseinpour M, Seyedkashi S M H. Determination of Pressure Path and Punch Velocity in Hydroforming of Cup-Shaped Products Using Adaptive Simulation-Based Optimization. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (5) :160-168
هاشمی عباس، حسین پور محمد، سیدکاشی سیدمحمدحسین. تعیین مسیر فشار و سرعت سنبه در فرایند هیدروفرمینگ قطعات فنجانی‌شکل با استفاده از روش بهینه‌سازی تطبیقی بر پایه شبیه‌سازی. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (5) :160-168

1- دانشجوی دکتری/دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
2- استادیار عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
3- استادیار/دانشگاه بیرجند
در این مقاله یک روش کاربردی به‌صورت ترکیب شبیه‌سازی المان محدود و بهینه‌سازی بازپخت شبیه‌سازی‌شده تطبیقی (ASA) برای طراحی و تحلیل فرایند هیدروفرمینگ ورق تدوین و توسعه داده شد. شبیه‌سازی فرایند توسط کد المان محدود در قالب تعریف پارامتریک پارامترهای فرایند، این انعطاف‌پذیری را در روش ارایه‌شده ایجاد می‌نماید تا ابعاد هندسی قطعه و قالب و خواص مواد جزئی از داده‌های ورودی برنامه بهینه‌سازی را تشکیل دهند. بازتعریفِ پارامترهای روش ASA متناسب با فرایند هیدروفرمینگ ورق موجب شد تا همگرایی داده‌ها در زمان کوتاه‌تر و دقت بالاتر صورت پذیرد. یک کد واسط در برنامه متلب به‌منظور مدیریتِ اتوماتیکِ ارتباط بین شبیه-سازی و بهینه‌سازی تدوین گردید، به‌طوری‌که نیازی به دخالت کاربر یا طراح در حین اجرای فرایند بهینه‌سازی نخواهد بود. هدف این پژوهش از ارایه روش ترکیبیِ شبیه-سازی انعطاف‌پذیرِ فرایند، دست‌یابی به مسیر بهینه بارگذاری فشار شکل‌دهی، تعیین سرعت مطلوب سنبه، تولید قطعه‌ای سالم با کمینه نازک‌شدگی، حذف عیوب چروکیدگی و پارگی می‌باشد. در این پژوهش، به‌منظور همگام‌سازی مسیر بهینه فشار و سرعت مطلوب سنبه در شکل‌دهی قطعات فنجانی‌شکل، دو نوع روش بارگذاری مختلف متناسب با نوع حرکت رم دستگاه پرس ارائه می‌شود. با استفاده از روش‌های بهینه‌سازی با سرعت ثابت و متغیر، برای یک قطعه فولادی با هندسه مخروطی به ترتیب مقادیر نازک شدگی 9778/12 و 3295/12 درصد با انجام تعداد 202 و 148 شبیه‌سازی حاصل شد. این نتیجه نشان‌دهنده بهبود کیفیت محصول نهایی و کاهش تعداد تکرارهای شبیه‌سازی در روش سرعت متغیر می‌باشد. تطابق مناسب داده‌های عددی و نتایج تجربی اعتبار و صحت روش بهینه‌سازی پیشنهادی را تایید نمود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1394/12/25 | پذیرش: 1395/1/19 | انتشار: 1395/2/27