دوره 15، شماره 1 - ( 1-1394 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 316-310 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibnejad Korayem M, Dehghani Ghahnaviyeh S, Ghasemi M, Taheri M. Effect of different geometrical parameters of atomic force microscope cantilevers in critical force and time based on manipulation with applying EFAST sensitivity analyses. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (1) :310-316
حبیب نژاد کورایم محرم، دهقانی قهنویه سپهر، قاسمی مهدی، طاهری معین. تأثیر پارامترهای هندسی تیرک‌های مختلف میکروسکوپ نیروی اتمی بر نیرو و زمان بحرانی منیپولیشن میکرو/نانوذرات با استفاده از روش آنالیز حساسیت ای فست. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (1) :310-316

1- استاد تمام دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران
2- دانشجوی کارشناسی، مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران
4- دانشجوی دکترا، مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران
در منیپولیشن نانوذرات با میکروسکوپ نیروی اتمی، به منظور مدل‌سازی دقیق دینامیک منیپولیشن و جلوگیری از آسیب به نانوذره، محاسبه‌ی دقیق نیروی بحرانی امری ضروری می‌باشد. برای مدل‌سازی دینامیکی دقیق و محاسبه‌ی نیروی وارد بر نانوذره نیز نیاز به مدل‌سازی سختی در انواع تیرکها، شناخت پارامترهای هندسی حساس مؤثر بر سختی تیرک‌ها و پارامترهای حساس مؤثر بر زمان و نیروی بحرانی می‌باشد. ازاین‌رو در این مقاله ابتدا به‌صورت مجزا به بررسی دو نوع متداول تیرکها یعنی تیرک‌های وی-شکل و خنجری پرداخته‌شده است. برای مدل‌سازی سختی تیرک وی-شکل، این تیرک به دو قسمت تقسیم‌شده است؛ قسمت اول مثلثی و قسمت دوم شامل دو تیر مورب مستطیلی است. سپس سختی هر قسمت به‌طور مجزا مدل شده و سختی نهایی محاسبه شده است. برای مدل‌سازی سختی تیرک خنجری نیز از همین روش استفاده‌شده‌ و تیرک به دو قسمت مثلثی و مستطیلی تقسیم‌شده و سختی نهایی به دست ‌آورده‌ شده است. با توجه به این‌که بررسی پارامترهای اثرگذار بر سختی تیرک و زمان و نیروی بحرانی منیپولیشن در منیپولیشن ذرات زیستی اهمیت بالایی دارد، لذا با استفاده از روش آنالیز حساسیت ای-فست به انتخاب مناسب نوع تیرک و پارامترهای آن پرداخته‌شده است. در انتها در این مقاله نشان داده‌شده است که تیرک خنجری برای جابه جایی ذرات بیولوژیکی مناسب‌تر است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: سیستمهای میکرو و نانو
دریافت: 1393/6/19 | پذیرش: 1393/8/6 | انتشار: 1393/9/23