دوره 14، شماره 5 - ( 5-1393 )                   جلد 14 شماره 5 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemipour A, Pourghasemi M, Afshin H, Farhanieh B. Parametric study on critical ventilation velocity in case of fire inside longitudinally ventilated tunnels. Modares Mechanical Engineering 2014; 14 (5) :1-10
کاظمی‎پور علی، پورقاسمی مهیار، افشین حسین، فرهانیه بیژن. مطالعه پارامتریک بر روی سرعت بحرانی در زمان آتش‎سوزی درون تونل‎های دارای سیستم تهویه طولی. مهندسی مکانیک مدرس. 1393; 14 (5) :1-10

1- دانشجوی دانشگاه شریف
2- دانشجو
3- استادیار دانشگاه صنعتی شریف
4- استاد دانشگاه صنعتی شریف
هنگام آتش‎سوزی در تونل‎ها، ایجاد مسیر امن عاری از دود با استفاده از سیستم‎های تهویه، برای فرار مسافران و انجام عملیات نجات ضروری است. در تونل‎های دارای سیستم تهویه طولی، سرعت بحرانی تهویه به حداقل سرعتی اطلاق می‎شود که از برگشت جریان به بالادست آتش جلوگیری و مسیر امن را ایجاد می‎کند. این تحقیق به بررسی عددی نحوه کنترل دود در تونل‎ها با تأکید بر پارامترهای مؤثر بر سرعت تهویه بحرانی می‎پردازد. در ابتدا، سرعت بحرانی در نرخ‎های رهایش گرمای مختلف محاسبه شده که تطابق مناسبی را با داده‎های حاصل از آزمایش‎های تجربی مقیاس کوچک نشان می‎دهد. در ادامه، تأثیر ضریب انسداد و محل عرضی منبع آتش، شیب تونل و رطوبت نسبی هوای تهویه بر مقدار سرعت بحرانی بررسی شده‎است. نتایج نشان می‎دهد که در حضور انسداد منبع آتش، کاهشی تقریباً معادل نسبت انسداد در سرعت بحرانی رخ می‎دهد. در بررسی سرعت بحرانی در تونل شیب‎دار مشاهده شده‎است که به ازای هر یک درصد شیب منفی تونل، حدود 5/2 درصد به هوای تهویه مورد نیاز افزوده می‎شود. نتایج هم‎چنین نشان می‎دهد که رطوبت نسبی هوا تأثیر چندانی نداشته، ولی محل عرضی آتش دارای تأثیر زیادی است، به‎طوری‎که آتش در کنار دیواره تونل نسبت به آتش در وسط تونل نیازمند 10 الی 20 درصد هوای بیشتر برای جلوگیری از برگشت دود می‎باشد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: تأسیسات و تهویه مطبوع|جریان آشفته|دینامیک سیالات محاسباتی|محیط زیست
دریافت: 1392/9/15 | پذیرش: 1392/11/12 | انتشار: 1393/3/24