دوره 15، شماره 8 - ( 8-1394 )                   جلد 15 شماره 8 صفحات 92-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Nasab M M, Saeedifar M, Ahmadi Najafabadi M, Hosseini Toudeshky H. Investigation of delamination in laminated composites under quasi-static and fatigue loading conditions by acoustic emission. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (8) :85-92
موسوی نسب میرمحمد، سعیدی فر میلاد، احمدی نجف آبادی مهدی، حسینی تودشکی حسین. بررسی جدایش بین لایه‌ای در چندلایه‌های کامپوزیتی تحت بارگذاری شبه استاتیکی و خستگی با روش نشرآوایی. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (8) :85-92

1- دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی مکانیک
2- دانشگاه صنعتی امیرکبیر، داشکده مهندسی مکانیک
3- دانشیار دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مکانیک
4- دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی هوافضا، استاد تمام
علی‌رغم خواص مکانیکی بسیار مطلوب کامپوزیت‌های پلیمری تقویت شده با الیاف، امکان ایجاد انواع خرابی‌ها در این مواد وجود دارد. جدایش بین‌لایه‌ای شایع‌ترین مکانیزم خرابی در چند‌لایه‌های کامپوزیتی بوده که تحت بارگذاری شبه‌استاتیکی و خستگی ایجاد می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رفتار‌ مکانیکی و نشر‌آوایی جدایش بین لایه-ای در کامپوزیت‌های چند لایه شیشه/ اپوکسی تحت بارگذاری شبه‌استاتیکی و خستگی مود I است. بدین منظور، ابتدا نمونه‌های استاندارد با دو نوع لایه چینی تک جهته و بافته شده تحت بارگذاری شبه استاتیکی مود I قرار گرفته، رفتار جدایش بین لایه‌ای در نمونه‌ها بررسی شد و مقادیر چقرمگی شکست بین لایه‌ای آن‌ها تعیین گردید. با استخراج اطلاعات مناسب از آزمون شبه‌استاتیکی، نمونه‌ها تحت بارگذاری خستگی قرار گرفتند. سپس رفتار مکانیکی و نشرآوایی نمونه‌های تحت بارگذاری خستگی بررسی شد. رابطه‌ای خطی بین انرژی تجمعی نشرآوایی و رشد ترک خستگی ارائه گردید و با استفاده از رابطه حاصل منحنی رشد ترک خستگی با روش نشرآوایی پیش‌بینی شد. در ادامه، از روش نشرآوایی برای پیش‌بینی منحنی تغییرات نرخ آزاد شدن انرژی کرنشی و منحنی نرخ رشد ترک خستگی استفاده شد. نتایج حاصل از روش نشرآوایی مطابقت مطلوبی با نتایج حاصل از استاندارد داشت. نتایج این پژوهش، نشان می‌دهد که روش نشرآوایی می‌تواند به عنوان ابزاری مناسب برای پایش سلامت سازه‌های کامپوزیتی تحت انواع بارگذاری‌های شبه‌استاتیکی و خستگی به کار رود.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: آزمون غیرمخرب
دریافت: 1394/2/11 | پذیرش: 1394/3/4 | انتشار: 1394/3/30