دوره 17، شماره 11 - ( 11-1396 )                   جلد 17 شماره 11 صفحات 418-408 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazidi Sharfabadi M, Alizadeh M, Nourpour L. The Modification of the Conventional Genetic Algorithm for Solving Inverse Heat Transfer Problems. Modares Mechanical Engineering 2018; 17 (11) :408-418
مزیدی شرف آبادی محمد، علیزاده منصور، نورپور لیلا. اصلاح الگوریتم ژنتیک متداول برای حل مسائل انتقال حرارت معکوس. مهندسی مکانیک مدرس. 1396; 17 (11) :408-418

1- استادیار / پژوهشگاه صنعت نفت
2- گروه تبدیل انرژی، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران
3- دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
در این مطالعه، مسأله انتقال حرارت معکوس تخمین شار حرارتی مجهول در مرز یک تیغه یک بعدی توسط الگوریتم ژنتیک و دو نسخه اصلاح شده از این الگوریتم حل شده است و نتایج به دست آمده از نسخه‌های متفاوت الگوریتم ژنتیک با یکدیگر مقایسه شده‌اند. دو نسخه اصلاح شده بر پایه رهیافت بازآرایی ژن‌ها توسعه داده شده‌اند. در این رهیافت یک تابع هزینه اضافی به الگوریتم ژنتیک متداول اضافه می‌شود تا بازده محاسباتی آن را افزایش دهد. نتایج به دست آمده با به کارگیری اندازه‌گیری‌های دمایی شبیه‌سازی شده بدون خطا نشان می‌دهند الگوریتم‌های ژنتیک اصلاح شده می‌توانند همگرایی و دقت حل معکوس را در مقایسه با الگوریتم ژنتیک متداول بهبود ببخشند و حتی با تعداد اندک نسل‌ها و اندازه‌ جمعیت نه چندان زیاد تخمین‌های دقیقی را برای شار حرارتی مفروض ارائه ‌دهند. نتایج نشان می‌دهند الگوریتم ژنتیک اصلاح شده (2) در همه پارامترهای سنجش حل‌ها، جواب‌های بهتری نسبت به الگوریتم ژنتیک متداول و دیگر نسخه اصلاح شده ارائه می‌دهد. همچنین، در این مطالعه تأثیر اضافه نمودن ترم منظم‌سازی تیخونف به تابع هدف بر روی پایداری حل بررسی می‌شود. هرچند در این مطالعه تنها یک مسأله یک بعدی ساده برای تشریح رهیافت بازآرایی ژن‌ها حل شده است، اما انتظار می‌رود این رهیافت در حل معکوس مسائل چند بعدی پیچیده نیز موفق ظاهر شود.

دریافت: 1396/5/23 | پذیرش: 1396/7/26 | انتشار: 1396/9/6