دوره 15، شماره 6 - ( 6-1394 )                   جلد 15 شماره 6 صفحات 196-190 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hoseini Sabzevari S A, Moavenian M. Sound Localization in Plates Using Low Cost Acoustical Sensors. Modares Mechanical Engineering 2015; 15 (6) :190-196
حسینی سبزواری سید امیر، معاونیان مجید. تشخیص موقعیت منبع صدا در صفحات به وسیله‌ی حس‌گرهای صوتی ارزان قیمت. مهندسی مکانیک مدرس. 1394; 15 (6) :190-196

1- دانشگاه فردوسی مشهد
ضرورت پاسخ‌گویی به نیازهای صنعتی روز با توجه به رشد مبانی تئوری و تسهیل و فراهم شدن اقتصادی تجهیزات، محققین بسیاری را به پژوهش در کاربرد سامانه‌های پایش وضعیت ترغیب نموده است. در این مقاله هدف شناسایی موقعیت مکانی ضربه در صفحه با کمک صدای حاصل از آن است. برای این منظور در بخش آزمایشی این تحقیق از صدای اصابت توپ به میز پینگ‌پنگ، استفاده شده است. در این راستا یک بانک داده‌ی صدا به وسیله‌ی یک میکروفون ارزان قیمت ایجاد شده است. بانک داده‌ی فوق حاوی صدای ایجاد شده ناشی از 25 بار اصابت توپ به 5 نقطه مختلف در راستای طولی میز می‌باشد. در روش پیشنهادی نخست داده‌های مربوط به صدای برخورد توپ، از سیگنال ضبط شده توسط رایانه مشخص و جداسازی می‌گردد. سپس با استخراج یک فضای ویژگی 4 بعدی با استفاده از گشتاورهای آماری سیگنال، کلیه ضربات بر مبنای نقطه برخورد خوشه‌بندی می‌شوند. در ادامه به منظور تشخیص موقعیت ضربات، یک بردار ویژگی مبتنی بر انرژی سیگنال تقریب و جزئیات تبدیل موجک فضای فرکانسی ضربات، توسعه یافت. در نهایت برای طبقه‌بندی موقعیت نقاط برخورد از شبکه عصبی مصنوعی،استفاده شده است. روش‌های پیشنهادی به بانک اطلاعاتی گردآوری شده اعمال و میانگین مقادیر حساسیت و پیش بینی مثبت در خوشه‌بندی به ترتیب 20/91 و 18/91 درصد و در تشخیص موقعیت به ترتیب 97/91 و 45/93 درصد حاصل شده‌اند.

دریافت: 1393/11/1 | پذیرش: 1394/1/14 | انتشار: 1394/2/5