دوره 18، شماره 3 - ( 3-1397 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 55-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

tayebi P, Fazli A, Asadi P, Soltanpour M. Experimental and numerical investigation of the formability of friction stir welded 5083 aluminum alloy sheets in single point incremental forming process. Modares Mechanical Engineering 2018; 18 (3) :45-55
طیبی پیام، فضلی علی، اسدی پرویز، سلطانپور مهدی. بررسی تجربی و عددی شکل‌پذیری ورق آلیاژی آلومینیوم 5083 اتصال‌داده‌شده با جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی در فرایند شکل‌دهی تدریجی تک نقطه‌ای. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 18 (3) :45-55

1- گروه مکانیک- دانشکده مهندسی-امام خمینی - قزوین-ایران
2- استادیار، آزمایشگاه تکنولوژی‌ شکل‌دهی و مواد پیشرفته (AFTAM)، گروه مهندسی مکانیک، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، قزوین، ایران
3- استادیار، آزمایشگاه تکنولوژی‌ شکل‌دهی و مواد پیشرفته (AFTAM)، گروه مهندسی مکانیک، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)
در این مقاله شکل‌دهی تدریجی تک نقطه‌ای (SPIF) ورق‌های آلیاژی‌ آلومینیوم 5083 که با فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی (FSW) اتصال داده ‌شده‌اند به صورت تجربی و عددی بررسی شده است. ورق‌‌ها با ضخامت 2 میلی‌متر با سرعت‌ دورانی و پیشروی یکسان جوشکاری شده است. برای بررسی اثر جوشکاری FSW بر شکل پذیری در فرایند SPIF، ورق‌های یکپارچه و ورق‌های FSW شده به‌صورت مخروطی شکل‌دهی شده و حداکثر زاویه دیواره برای هر دو حالت تعیین شده است. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که حداکثر زاویه شکل‌دهی برای ورق FSW شده آلیاژ 5083 با ورق یکپارچه تفاوت زیادی ندارد و جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی تأثیر منفی بر شکل‌پذیری ورق ندارد. برای بررسی اثر فرایند SPIF و FSW بر خواص مکانیکی و میکروساختاری ورق آلومینیوم 5083 اثر این دو فرایند بر میکروسختی و اندازه دانه ها تحلیل شده است. در ادامه، فرایند شکل‌دهی تدریجی ورق یکپارچه و ورق FSW شده با نرم‌افزار المان محدود آباکوس مدل‌سازی شده است. پس از صحه‌گذاری شبیه سازی، تأثیر فرایند FSW بر توزیع ضخامت و توزیع کرنش در فرایند شکل‌دهی تدریجی بررسی شده است. نتایج نشان دهنده توزیع ضخامت یکنواخت، توزیع کرنش اصلی یکنواخت و توزیع کرنش فرعی غیریکنواخت در شکل‌دهی نمونه FSW شده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1396/9/14 | پذیرش: 1396/11/3 | انتشار: 1397/12/2