دوره 17، شماره 3 - ( 3-1396 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 122-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مکانیک طراحی کاربردی، دانشگاه تهران
2- استادیار، مهندسی مکانیک، دانشگاه تهران
چکیده:   (4530 مشاهده)
مدل‌سازی ریاضی پدیده رشد سرطان همانند مدلسازی سایر پدیده‌های بیولوژیکی این امکان را فراهم می کند تا بسیاری از متغیرهایی که قابل اندازه‌گیری نمی‌باشند و نقش مهمی در طی این فرایند ایفا می‌کنند را پیش‌بینی و کمی سازی نمود.
در پژوهش حاضر مدل المان محدودی از پدیده رشد تومور فاقد رگ با در نظر گرفتن مدل ساختاری بافت و تنش‌های ایجاد شده در آن، ارائه شده است که نتایج حاصل از آن مطابقت خوبی با نتایج تجربی دارند. در مدل ارائه شده، ساختار تومور و بافت پیرامون آن به صورت یک ماده هایپر‌الاستیک فرض شده که به مرور زمان بافت تومور رشد می‌کند. تنش‌های ناشی از رشد به صورت تابعی از غلظت مواد غذایی و اکسیژن، محتوای جامد تومور و نرخ تکثیر و مرگ سلولی در نظر گرفته شده‌اند. با استفاده از این مدل می‌توان تنش‌های ایجاد شده در بافت در حین فرایند رشد را پیش‌بینی کرده و فعل و انفعالات میان تومور و بافت پیرامون آن را بررسی نمود. نتایج حاصل از مدل نشان می‌دهند که تنش‌های ایجاد شده در تومور به مرور زمان موجب کاهش نرخ رشد تومور می شود. همچنین به منظور بررسی قابلیت‌های مدل، تاثیر مدول حجمی بافت به عنوان یک عامل تعیین‌کننده در میزان تراکم‌ناپذیری بافت، بررسی شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهند که افزایش مدول حجمی بافت که به معنای افزایش تراکم‌ناپذیری بافت است، میزان تنش‌های ایجاد شده در آن را افزایش می‌دهد که با توجه به اینکه بافت‌های بیولوژیکی شامل مقادیر قابل توجهی آب می‌باشند، نتایج واقع‌گرایانه‌تری را نشان می‌دهد.
متن کامل [PDF 1239 kb]   (6404 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: بیو مکانیک
دریافت: 1395/9/13 | پذیرش: 1395/11/19 | انتشار: 1395/12/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.