جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای میدان الکتریکی


دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: در فرآیند الکتروپوریشن بازگشت‌ناپذیر، غشای سلول‌های سرطانی به‌وسیله پالس‌های الکتریکی با شدت میدان بالا، به‌صورت بازگشت‌ناپذیر آسیب می‌بیند و سلول‌ها می‌میرند. عوامل اثرگذار بر توزیع میدان شامل ولتاژ، پهنای پالس و رسانایی الکتریکی بافت است. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات رسانایی بافت کبد در طول الکتروپوریشن بازگشت‌ناپذیر و محاسبه توزیع میدان الکتریکی بود.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر با استفاده از شبیه‌سازی، ارتباط بین پهنای پالس و شدت ولتاژ هر پالس در تغییرات رسانایی در طول الکتروپوریشن بازگشت‌ناپذیر بررسی شد و توزیع میدان الکتریکی مورد محاسبه قرار گرفت. در این شبیه‌سازی به‌منظور حل معادلات، نرم‌افزار COMSOL ۵ به کار رفت. الکترودهای مورد استفاده، سوزنی بودند و بافت کبد نیز به‌عنوان بافت هدف استفاده شد. هشت پالس با فرکانس تحریکی یک‌هرتز و پهنای پالس ۱۰۰میکروثانیه و ۲میلی‌ثانیه، با شدت میدان‌های الکتریکی ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ولت بر سانتی‌متر به‌عنوان پالس‌های الکتریکی تحریکی به کار رفتند.
یافته‌ها: رسانایی بافت در طول زمان اعمال پالس افزایش یافت. تغییرات رسانایی در ناحیه نوک الکترودها به‌مراتب بیشتر از ناحیه بین دو ردیف الکترودها بود. با افزایش شدت میدان الکتریکی پالس، رسانایی بافت نیز افزایش یافت. زمانی که رسانایی بافت ثابت و متغیر بود، بیشینه شدت میدان الکتریکی به‌ترتیب ۳۸۷۹ و ۳۴۴۸ولت بر سانتی‌متر به دست آمد.
نتیجه‌گیری: در زمان ارسال پالس‌های الکتریکی، رسانایی بافت افزایش می‌یابد. توزیع میدان الکتریکی به رسانایی در نقطه مورد نظر وابسته است و با تغییر این رسانایی به‌علت انجام الکتروپوریشن، توزیع میدان الکتریکی نیز تغییر می‌یابد و بیشینه شدت میدان الکتریکی کاهش پیدا می‌کند.
 


دوره ۹، شماره ۳۷ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده روش معمول و سنتی افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی، فرآیند حرارتی می­باشد. با توجه به اثرات منفی این فرآیند بر روی خواص حسی و تغذیه ای، استفاده از روش­های سرد در سالم سازی مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. از مهمترین روش­های غیر حرارتی مورد استفاده در مورد شیر می­توان به این موارد اشاره نمود: استفاده از فشار بالا، میدان الکتریکی ارتعاشی، میکروفیلتراسیون، استفاده از گاز CO۲ تحت فشار بالا و تشعشع. فرآیند فشار بالا از طریق تخریب دیواره و غشاء سلولی، تغییر مورفولوژی سلول­ها، غیرطبیعی کردن پروتئین­ها، ممانعت از مکانیزم­های ژنتیکی و تخریب ریبوزوم­ها موجب سالم­سازی محصول می­شود. تکنولوژی میدان الکتریکی ارتعاشی به دلیل ایجاد حفرات در غشاء سلولی، موجب از بین رفتن میکروارگانیسم­ها می­شود. میکروفیلتراسیون از طریق جداسازی میکروارگانیسم­ها بر اساس اختلاف اندازه و حجم آنها با ترکیبات اصلی ماده غذایی عمل می کند. تکنولوژی استفاده از گاز CO۲ تحت فشار بالا با ایجاد تغییر در غشاء سلولی، کاهش pH داخل سلولی، غیر فعال شدن آنزیم­های کلیدی، اثر مستقیم روی متابولیسم، به هم زدن تعادل الکترولیت داخلی و خروج ترکیبات حیاتی از سلول و غشاء سلولی، میکروارگانیسم­ها را از بین می­برد. پرتودهی از طریق تغییر در سیستم­های زیستی سبب نابودی میکروارگانیسم­ها می­شود. در این مقالۀ مروری، مزایا و معایب روش های مذکور مورد بررسی قرار گرفته و مثال هایی از کاربرد هر کدام در سالم سازی شیر آورده شده است.

دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷- )
چکیده

اگرچه در دو دهه اخیر مفاهیم تخلیه‌های حایل دی‌الکتریک (DBDs) به‌خوبی در کاربردهایی نظیر تولید ازون، کنترل آلودگی هوا، صفحات نمایش پلاسما و کنترل فرایندهای شیمیایی، زیستی و پزشکی توسعه داده شده، اما استفاده از آن در فن فشار قوی الکتریکی برای بهبود عملکرد عایقی سیستم (به‌عنوان جایگزین سیستمهای با عایقی گاز پرفشار ۶SF) هنوز کاربردی نشده است. در این روش با ترکیب عایق جامد (به‌عنوان پوشش دی‌الکتریک بر روی الکترودهای فلزی) و هوا و با توجه به تولید بارهای فضایی بر اثر تخلیه الکتریکی غیر حرارتی و نشست آن بر روی سطوح پوشش، استقامت عایقی مجموعه به‌طور قابل توجهی افزایش می‌یابد.در این مقاله افزایش استقامت عایقی سیستم در صورت استفاده از DBD و با افزایش نشست بار سطحی بر روی پوشش دی‌الکتریک در میدان الکتریکی یکنواخت، نخست به‌صورت استاتیکی مدل‌سازی شده است؛ یعنی از دینامیک تشکیل بارهای فضایی و نشستن آنها بر روی پوشش حایل دی‌الکتریک صرفنظر شده و مفاهیم DBD با درنظرگرفتن مقادیر مختلف بار سطحی روی پوشش حایل دی‌الکتریک ارزیابی شده است. همچنین تأثیر پارامترهای مختلفی مانند ضریب نفوذپذیری ماده دی‌الکتریک، ضخامت آن و طول فاصله هوایی بر میزان افزایش استقامت عایقی مجموعه عایق بررسی شده است. سپس بار فضایی حاصل محاسبه شده و با توجه به آن میدان در فاصله هوایی و پوشش دی‌الکتریک اصلاح شده است. همچنین پوششهای دی‌الکتریک به‌صورت غیر عایق و با هدایت الکتریکی در نظرگرفته شده و کاهش بار سطحی حاصل از این هدایت الکتریکی و اثر آن مدل‌سازی شده است. همچنین تغییرات شدت میدان الکتریکی در پوشش دی‌الکتریک علاوه بر فاصله هوایی مدل‌سازی شده است. این مدل دینامیکی به شکل فایل m در MATLAB برنامه‌‌نویسی شده و از آن برای شبیه‌سازی رفتار دینامیکی DBD در اعمال سه نوع ولتاژ DC‍، AC و ضربه صاعقه استفاده شده است.
رسول رشیدی فر، جواد جعفری فشارکی، حسین شهریاری، وحید جعفری فشارکی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله یک استوانه پیزوالکتریک از جنس مواد تابعی تحت میدانهای دوبعدی الکتریکی، حرارتی و مکانیکی تحلیل می¬گردد. کلیه ویژگیهای مواد به جز ضریب پواسون به صورت توانی در جداره استوانه تغییر می کنند. حل تحلیلی به کمک استخراج معادلات ناویر و با استفاده از سری های فوریه و روش جداسازی متغیر ها انجام می گیرد. در ادامه با در نظر گرفتن شرایط مرزی نتایج حاصل از یک نمونه تحلیل استوانه تابعی هوشمند ارائه شده است. نتایج نشان می دهند اندیس مناسب توان برای مواد می¬تواند روی طراحی استوانه و پاسخ مطلوب آن به عنوان حسگر یا عملگر تاثیر بسزایی داشته باشد. ایده اصلی این مقاله استفاده از سری فوریه برای تحلیل میدان¬های حاکم بر مساله می¬باشد که به کمک آن می¬توان هر نوع شرایط مرزی پیچیده و ساده دو بعدی یا یک بعدی را برای مساله درنظر گرفت و تحلیل نمود.
سید علی میربزرگی، مرتضی دلاکه نژاد،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله اثر تغییرات همزمان طول¬های دو میدان‌ الکترومغناطیس با لحاظ نواحی نفوذ جانبی بر توزیع دما و سرعت جریان در یک ریزپمپ ام اچ دی به¬طور عددی شبیه¬سازی شده است. هندسه جریان یک مجرای دو بعدی بین دو صفجه موازی است و جریان مورد نظر تراکم ناپذیر، پایدار و آرام فرض شده است. بعلاوه دو خاصیت ترموفیزیکی سیال یعنی لزجت دینامیکی و هدایت الکتریکی تابع دما در نظر گرفته شده است. معادلات حاکم بر دو میدان جریان سیال و الکترومغناطیس به روش عددی حجم محدود حل شده و یک حل تحلیلی جامع شامل توزیع سرعت، فشار و دما برای یک حالت خاص ارائه گردیده است. نتایج عددی نشان می‌دهد که با تغییر طول میدان‌های الکترومغناطیس و لحاظ تابعیت دمایی خواص سیال (آب)، برای جریان در یک مجرا به مقطع مستطیلی ۱۰۰۰ میلیمتر مربع، شدت شار مغناطیسی ۰۲۵/۰ تسلا و قدرت میدان الکتریکی ۲۰ ولت بر میلیمتر، دبی عبوری به ۲۵۰ میلی¬لیتر بر ثانیه و دمای میانگین کاسه¬ای از ۲۵ درجه سانتی¬گراد ورودی به ۴۰ درجه سانتی¬گراد در خروج از مجرا می¬رسد. این در حالی است که با ثابت بودن خواص، حداکثر دبی و دمای میانگین به¬ترتیب۷۰ میلی¬لیتر بر ثانیه و ۶۰ درجه سانتی¬گراد می¬باشد.

دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
 در این پژوهش با استفاده از تکنولوژی میدان الکتریکی پالسی، اثر پارامتر‌های میدان پالسی قوی (PEF) به عنوان روشی غیر حرارتی و دوستدار محیط زیست جهت استخراج ساکارز از چغندر قند، تحت شرایط مختلف تیمار شامل پارامتر‌های قدرت میدان (kV/cm۱۴-۵/۳) و تعداد پالس (۱۵۰-۴۰ پالس)، روی فرآیند انتقال جرم (بریکس و هدایت الکتریکی) بعنوان جایگزینی برای روش‌های سنتی حرارتی مورد بررسی قرار گرفت. در این روش خلال‌های تهیه شده از چغندر درون یک سل دو جداره پر شده با حلال آب مقطر که توسط دو الکترود از جنس استیل ضد زنگ با گرید دریایی احاطه شده قرار داده شدند بوسیله یک میدان الکتریکی پالسی به کمک منبع تغذیه با ولتاژ بالا و دارای قابلیت تولید پالس به آن اعمال و نتایج ثبت گردید. ارزیابی پارامترهای مذکور در فرآیند استخراج نشان داد مقادیر بالاتر قدرت میدان و تعداد پالس، بریکس و هدایت الکتریکی بطور قابل ملاحظه‌ای در مقایسه با نمونه‌ی شاهد افزایش یافت. اثر میدان الکتریکی پالسی قوی (با قدرت میدان kV/cm۷ و ۱۰۰ پالس) روی میزان انتقال جرم و میزان انرژی مصرفی در مقایسه با تیمار حرارتی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری حاکی از کاهش قابل ملاحظه دما و زمان در روش میدان الکتریکی پالسی در مقایسه با تیمار حرارتی با بازده استخراج مشابه است. علاوه بر این میزان انرژی مصرفی در فرآیند حرارتی تقریباً ۱۳ برابر انرژی مورد نیاز در میدان الکتریکی پالسی است. همچنین میزان انتقال جرم در تیمار حرارتی در مقایسه با روش پالسی مقادیر بالاتری را نشان داد.

دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
روش متداول استخراج قند از چغندر در دمای بالا (۷۳-۷۰ درجه سانتی‌گراد ) و مدت طولانی (۷۰ دقیقه) انجام می‌گیرد، که موجب حضور مقدار زیادی از ترکیبات ناخالص (مانند پکتین‌ها و ملانوئیدین‌ها) در شربت بدست آمده و مصرف بالای آب و انرژی می‌شود. در پژوهش حاضر، استخراج از خلال‌های چغندر قند که تحت پیش تیمار در میدان‌ الکتریکی پالسی قرار گرفتند، بررسی شد. پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی در شدت میدان الکتریکی ۵/۱ کیلو ولت بر سانتی‌متر و تعداد پالس ۲۰ عدد اعمال گردید. دمای استخراج در محدوده ۲۰ تا ۷۳ درجه سانتی‌گراد بود. کیفیت شربت خام استخراج شده توسط تعیین میزان مواد جامد محلول ( درجه بریکس)، مقدار سوکروز، خلوص شربت، غلظت ترکیبات کلوئیدی و میزان پروتئین تعیین گردید. نتایج نشان دادند که شربت خام استخراج شده از خلال‌هایی که تحت تیمار میدان الکتریکی پالسی قرار گرفته و در دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد نسبت به شربت استخراج شده در دمای ۷۲ درجه سانتی‌گراد و بدون اعمال پیش تیمار، دارای خلوص بیشتر، غلظت ناخالصی‌های کلوئیدی کمتر، میزان ترکیبات رنگی کمتر و میزان کدورت کمتری بودند. نتایج بدست آمده ثابت می‌کنند که استخراج سرد با پیش تیمار میدان‌ الکتریکی پالسی امکان تولید شربت قند با خلوص بالا را فراهم می‌آورد. از سوی دیگر استفاده از تیمار میدان الکتریکی پالسی روشی غیر حرارتی برای افزایش نفوذپذیری غشاء سلولی است که باعث بهبود راندمان استخراج قند از چغندر قند می‌گردد.

دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده

در این تحقیق به منظور مدل‌سازی فرایند استخراج روغن از دان سیاه با استفاده از پیش‌تیمار ترکیبی ریزموج- میدان الکتریکی پالسی از ۳ سطح زمان ریزموج (۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ ثانیه) و سه سطح شدت میدان الکتریکی (۰، ۵/۲ و ۵ kV/cm) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیش‌تیمارها، روغن دانه‌ها با پرس مارپیچی و با سرعت‌های متفاوت (۱۱ تا ۵۷ دور در دقیقه) استخراج گردید و میزان کارایی فرایند استخراج روغن، دانسیته، رنگ، پایداری اکسیداتیو، ترکیبات فنولی و پروتئین کنجاله مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیش‌بینی روند تغییرات از ابزارشبکه‌های عصبی مصنوعی استفاده شد. با بررسی شبکه‌های مختلف شبکه‌ی پس‌انتشار پیشخور با توپولوژی‌های ۳-۹-۶ با ضریب همبستگی بیشتر از ۹۹۵/۰ و میانگین مربعات خطای کمتر از ۰۰۱/۰ و با بکارگیری تابع فعال‌سازی لگاریتم سیگموئیدی، الگوی یادگیری جهنده و چرخه یادگیری ۱۰۰۰ به عنوان بهترین مدل‌ عصبی مشخص گردید. از طرفی نتایج نشان داد که افزایش زمان ریزموج و همچنین شدت میدان الکتریکی در ابتدا منجر به افزایش میزان کارایی فرایند استخراج روغن گردید ولی با افزایش بیشتر این دو پارامتر میزان کارایی فرایند استخراج روغن کاهش یافت. میزان اسیدیته روغن‌ها نیز با افزایش زمان ریزموج، شدت میدان الکتریکی و سرعت دورانی پرس مارپیچی افزایش یافت. یافته‌های حاصل از مدل‌های بهینه‌ی انتخاب شده نیز ارزیابی گردید و این مدل‌ها با ضرایب همبستگی بالا )بیش از ۹۱۸/۰( قادر به پیش‌بینی روند تغییرات نمونه‌های روغن تولیدی با پیش تیمار ریزموج- میدان الکتریکی پالسی بودند.
 

دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

در این تحقیق به‌منظور بهینه‌سازی فرایند استخراج عصاره اتانولی میوه زرشک، افزایش و بهینه‌سازی شرایط استخراج آنتوسیانین ها و ترکیبات زیست فعال به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از ۳ سطح شدت میدان الکتریکی (۵/۰، ۷۵/۱ و ۳ کیلوولت بر سانتی‌متر) و ۳ سطح تعداد پالس (۱۵، ۳۰ و ۴۵) استفاده گردید و میزان فلاونوئیدها، آنتوسیانین کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH، میزان ترکیبات فنولی کل، قدرت احیاکنندگی آهن، میزان ویتامین C و اسیدیته در مقایسه با کنترل (فاقد تیمار) موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای فنول کل عصاره با افزایش تعداد پالس و کاهش شدت میدان الکتریکی پالسی اعمال‌شده به نمونه کاهش یافت. افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس‌ها در ابتدا منجر به افزایش میزان فلاونوئید، DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید ولی با افزایش بیشتر این متغیرها، این سه پارامتر کاهش یافتند. همچنین با افزایش این پارامترها میزان آنتوسیانین و محتوای ویتامین C افزایش یافت. میزان اسیدیته نمونه با افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس اعمال‌شده ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. با توجه به نتایج بهینه‌سازی فرایند می‌توان بیان نمود که شدت میدان الکتریکی ۰۰۳/۲ کیلوولت بر سانتی‌متر و اعمال ۶۵۳/۲۸ پالس، موجب افزایش خواص آنتی‌اکسیدانی در محصول فراوری‌شده نسبت به نمونه شاهد بود.

 
احسان داورپناه، علیرضا تیمورتاش،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

استفاده از روش‌های عددی برای تعیین حدود و نحوه رشد کیک جرمی در فرآیند تصفیه عرضی مورد توجه محققین بوده ‌است. حل‌های مذکور که عمدتاً مبتنی بر توسعه روش‌های صفر، یک یا دوبُعدی برای تخمین پارامترهای تصفیه معرفی شده‌اند، متکی ‌بر حداقل یک مرحله تنظیم روش با استفاده از نتایج آزمایشگاهی هستند. در این مقاله یک روش حل دوسویه مستقل، برای تعیین تغییرات زمانی هندسه کیک جرمی- جریان تصفیه، ارایه شده ‌است. به‌طوری که همزمان با حل جریان به روش شبکه بولتزمن، حل معادله انتقال جرم را با استفاده از یک روش مزوسکوپیک دیگر (LB-CA) در یک ارتباط دوسویه بین تغییرات جریان و رشد کیک میسر سازد. روش محاسباتی معرفی‌شده، امکان اعمال اثر نیروهای داخلی و خارجی بر خط سیر ذرات را فراهم نموده‌است. اعتبار روش محاسباتی، در مقایسه با حل تئوری رومرو- داویس و نتایج آزمایشگاهی، بررسی و تایید شده است. همچنین با استفاده از LB-CA، اثر اعمال میدان الکتریکی جریان مستقیم، بر کیفیت اجتماع ذرات بر سطح غشا و تغییر منحنی شار جریان بررسی و نشان داده شده‌ است که با افزایش ولتاژ جریان مستقیم، به‌تدریج از اجتماع ذرات در برخی نواحی غشا ممانعت به عمل آمده، منحنی کاهش شار جریان بهبود قابل ملاحظه‌ای می‌یابد. همچنین بررسی شرایط بهینه با درنظرگرفتن اندازه پل‌های الکتریکی به‌عنوان پارامتر بهینه‌سازی نشان داده ‌است با درنظرگرفتن بیشینه بهبود در منحنی شار جریان به‌عنوان پارامتر هدف، اندازه پل‌های الکتریکی دارای یک مقدار بهینه است.


دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

در این مطالعه به منظور بهینه‌سازی فرآیند استخراج لیکوپن و ترکیبات زیست فعال دیگر  از تفاله گوجه فرنگی به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از شدت‌های الکتریکی مختلف (۲، ۴ و ۶ کیلوولت بر سانتی‌متر) و تعداد پالس‌های مختلف (۱۰، ۳۵ و ۶۰) استفاده گردید و میزان راندمان استخراج لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن عصاره‌های استخراجی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه‌سازی فرآیند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت میدان الکتریکی در ابتدا میزان لیکوپن استحصالی، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH  و میزان قدرت احیاکنندگی آهن ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش تعداد پالس‌ها نیز هرچند با شیب و تاثیر کمتر ابتدا میزان لیکوپن کاهش و سپس افزایش یافت ولی میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH به صورت جزئی افزایش یافت. بهینه‌سازی فرآیند نیز نشان داد که به‌منظور رسیدن به عصاره‌ای با میزان لیکوپن و ترکیبات فنولی بیشتر، بایستی شدت میدان الکتریکی ۷/۳ کیلوولت بر سانتی‌متر و تعداد پالس ۶۰ باشد، تا مطلوبیت ۹۱۵/۰ ایجاد گردد. در نهایت مقایسه نمونه شاهد (فاقد تیمار ) با نمونه حاصل از تیمار بهینه مشخص گرداند که نمونه حاصل از پیش‌تیمار میدان الکتریکی پالسی به ترتیب دارای  ۴۳/۷۳ ، ۲۸/۱۴۶، ۶۴/۴۵ و ۴۴/۱۱۲ درصد  لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن بیشتری نسبت به نمونه شاهد داشت.
لیلا دلبازنسب، سیدپدرام پورنادری، محمدعلی بذرافکن،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش به شبیه­سازی عددی قطره­ نیمه رسانای غیرنیوتنی تحت اثر میدان الکتریکی یکنواخت پرداخته می­شود. هدف این تحقیق، مطالعه تاثیر میدان الکتریکی بر هیدرودینامیک قطره­ غیرنیوتنی و مقایسه­ رفتار قطرات نیوتنی و غیرنیوتنی تحت اثر میدان الکتریکی است. از مدل قانون توانی برای توصیف رفتار سیال غیرنیوتنی استفاده می­شود. از روش سطح تراز برای تعیین موقعیت سطح مشترک و از روش سیال مجازی برای اعمال ناپیوستگی­ها در سطح مشترک استفاده می­شود. قطره غیرنیوتنی مشابه قطره نیوتنی تحت اثر میدان الکتریکی دچار تغییر شکل می­شود. این تغییر­ شکل ممکن است به صورت کشیدگی در راستای میدان یا در راستای عمود بر آن باشد. با افزایش عدد مویینگی الکتریکی (نسبت نیروی الکتریکی به نیروی کشش سطحی) برای قطرات غیرنیوتنی با ثابت­های توانی مختلف، تغییر­شکل قطره افزایش می­یابد. در این پژوهش، رفتار قطرات غیرنیوتنی با ثابت­های توانی مختلف با یکدیگر مقایسه و مشاهده شد که با افزایش ثابت قانون توانی تغییر­ شکل قطره افزایش می­یابد. بر طبق نتایج حاصل، تغییر شکل قطره­ رقیق‌شونده­ برشی از تغییر­شکل قطره­ نیوتنی و تغییر شکل قطره­ نیوتنی از تغییر شکل قطره غلیظ‌شونده برشی کمتر است.


دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

تصفیه انواع فاضلاب به دلیل کمبود منابع آب شیرین امری لازم و ضروری است. از میان روش‌های تصفیه فاضلاب، استفاده بایوراکتورهای غشایی به دلیل مزایایی ازجمله کیفیت بالاتر پساب خروجی، جای پای اکولوژیکی کمتر، تولید لجن مازاد کمتر و هزینه‌های راهبری پایین‌تر در حال افزایش روزافزون است. اما باوجود مزایای بسیار، مشکل گرفتگی غشاها از جمله مشکلاتی است که کاربرد این روش را با محدودیت مواجه کرده است. روش‌های متعددی جهت حذف و کاهش گرفتگی غشاها از جمله شستشوی فیزیکی و شیمیایی، انعقاد شیمیایی و غیره وجود دارد که هریک دارای معایبی ازجمله افزایش هزینه، تولید آلاینده‌های ثانویه، افزایش تولید لجن مازاد، کاهش طول عمر و دوام غشا و غیره می‌باشد.
پیشینه: در سال‌های اخیر استفاده از روش انعقاد الکتریکی به‌عنوان روشی جهت کاهش گرفتگی غشا در بایوراکتورهای غشایی (MBR) موردتوجه قرارگرفته است. الکتروبایوراکتورهای غشایی مستغرق  سیستم نوینی است که با ترکیب سیستم MBR و میدان الکتریکی سبب کاهش گرفتگی غشا می‌شود.
روش: در تحقیق پیش رو با اعمال میدان الکتریکی با ولتاژ پایین (۵/۱ ولت بر سانتی­متر) در راکتورMBR اثرات میدان الکتریکی بر سیستم مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها:.    نتایج آزمایش‌ها نشان داد اعمال میدان الکتریکی در این حالت سبب بهبود مشخصات پساب خروجی (کاهش غلظت COD، نیترات و فسفات) و کاهش غلظت EPS و پروتئین SMP می‌گردد. هم‌چنین اعمال میدان الکتریکی در راکتورهای MBR سبب کاهش گرفتگی و بهبود فلاکس خروجی از غشا می‌گردد.          
واژگان کلیدی: بایوراکتور غشایی، میدان الکتریکی، گرفتگی بیولوژیکی
 

صفحه ۱ از ۱