۳۹ نتیجه برای آیتی
دوره ۶، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۲۲)- ۱۳۹۴ )
چکیده
نقد نشانه- معناشناسی گفتمانی در بررسی متون ادبی و تجزیه و تحلیل آنها، بهعنوان روشی جدید مطرح میشود که میتواند راهگشای نگرش نویی از تحلیل معنایی این متون باشد. در این رویکرد، تولید معنا مستقیماً با شرایط حسی- ادراکی پیوند میخورد. در این شرایط، نهتنها معنا در گرو برنامهای منطقی و هدفمند نیست، بلکه به واسطه حضور عامل حسی- ادراکی که نشانه را در سراسر گفتمان پدیداری میکند، پیوسته، سیال، چندبعدی و در حال تکثیر و زایش است. پژوهش حاضر در نظر دارد ضمن بررسی فرآیند گفتمانی در سه بعد عاطفی، حسی- ادراکی و زیباییشناختی در شعر نیما و ارائه دیدگاه نشانه- معناشناختی، بهعنوان روشی نو جهت بررسی متون، چگونگی تولید جریان سیال معنا را در اشعار نیما بررسی کند. این بررسی همچنین چگونگی مواجهه شاعر با پدیدههای دنیای پیرامون خود و نگاه و رویکرد متفاوت او را مشخص خواهد کرد. بررسی نظام گفتمانی در شعر بلند نیما براساس دیدگاه نشانه- معناشناسی نهتنها موجد خوانشی جدید از شعر نو نیمایی خواهد بود، بلکه بیانگر چگونگی شکلگیری جریان سیال و پویای معنا و نیز بعد زیباییشناختی در این شعر است.
دوره ۷، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳۰)- ۱۳۹۵ )
چکیده
«طلب آمرزش» یکی از داستانهای مجموعه سه قطره خون اثر صادق هدایت است. این داستان، روایتِ بخشی از زندگی زنی است که با حسادتورزی خود، باعث مرگ اولین و دومین فرزند هوویش و سرانجام خود او میشود. داستان پر از ملامت و ناراحتیِ حاصل از احساسِ حسادت است. این پژوهش میکوشد با نگاهی به دیدگاههای لاندوفسکی پیرامون کلیت احساسات بشری و با پیروی از الگوهای منسجم ارائهشده توسط صاحبنظرانی همچون گرمس و فونتنی دربارۀ چگونگی شکلگیری احساسات انسانی، «حسادت» را از دیدگاه نشانهـ معناشناسیِ عواطف و احساسات بررسی کند. در این راستا مشهود است که چگونه این احساس انسانی، عامل محرک تمامی کنشها و واکنشها در داستان بوده و به چهشکل، گفتمانی شده است و همچنین بررسی خواهد شد که جایگاه آن در داستان تاچهاندازه با الگوهای نظاممند مربوط بهنشانهـ معناشناسی عواطف و احساسات مطابقت دارد. این بررسی، برای نمونه، امکان ارزیابی و سنجش متون داستانی فارسی را براساس الگوهای یادشده، فراهم خواهد کرد.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
در صنعت بانکداری امروز وامها نقشی اساسی دارند، به طوریکه بخش زیادی از دارائیهای یک بانک از وامهای پرداخت شده به افراد و شرکتها تشکیل میشود، در نتیجه با توجه به افزایش تعداد درخواستهای وام از سوی افراد و با توجه به ریسک موجود در این رشته از فعالیتها، ارایه روشی برای مدیریت این وامها ضروری به نظر میرسد. در بین ریسک هایی که بانک با آن مواجه است، ریسک اعتباری از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از راه های کمی سازی و اندازهگیری ریسک اعتباری و در نتیجه مدیریت مناسب آن، استفاده از مدل های امتیازدهی اعتباری (CS) است. مدل CSبر اساس معیارهای کمی (مانند اطلاعات مالی افراد) و نیز معیارهای غیرکمی (مثل مشخصات مربوط به شخصیت اجتماعی افراد)، ویژگی ها و عملکرد وامهای قبلی را مدل سازی مینماید تا عملکرد آتی وامهایی با مشخصات مشابه را پیشبینی کند. در CS یک نمره به هر مشتری اختصاص داده میشود، این نمره به عنوان شاخصی از ریسک مشتریان شناخته میشود. با مقایسه این نمره مقدار آستانه، مشتریان پر ریسک و کم ریسک از هم دیگر تفکیک میگردند. به رغم عمومیت استفاده از روش لاجیت در فرآیند اعتبار سنجی افراد، در این تحقیق سعی شده است روشی جایگزین که با توجه به وضعیت اطلاعات موجود در خصوص مشتریان حقیقی بانک ها در ایران که نسبت به مدل لاجیت برتری داشته باشد ارایه و با استفاده از یک مجموعه داده، کارایی و دقت آن در مقابل مدل لاجیت بررسی شود. به منظور ارزیابی مشتریان حقیقی بانک از مدل امتیازدهی لاجیت و روش غیر پارامتریک CART استفاده شده و نتایج نشان می دهد که روش دوم از دقت بالاتری در پیشبینی مشتریان خوب و بد با یک دیگر برخوردار است. علاوه براین، ضمن این که مدل های ساخته شده برای نمونه های تصادفی با حجم کوچک به روش نمونه گیری بازگردان نیز مورد ارزیابی قرار گرفتتند که، بار دیگر نتایج حاصل از مشاهدات نمونه مورد مطالعه دقت در تشخیص نوع مشتری از نظر خوش حسابی تاییید گردید.
دوره ۸، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۳۶)- ۱۳۹۶ )
چکیده
از دههی هشتاد میلادی، نشانه-معناشناسی با در پیش گرفتنِ رویکردی پدیدارشناختی و با تأثر از نسل جدیدی از اندیشهها، از نظام کلاسیک که تا پیش از آن مطرح بود، فاصله گرفت. این رویکرد جدید امروزه نشانه-معناشناسی هستی محور خوانده میشود و بر اساس آن، خوانش دیگر نه یک رمزگشایی ساده، بلکه حرکتی به سمت درک و خلقِ دوبارهی معنا به مثابهی بعدِ حس شدهی هستی است. در رمان بوف کور نیز شاهد ظهور چنین تفکر نشانه-معناشناختی در بطن گفتمان هستیم. بدین معنا که دریافت شخصیت اصلی از خود و جهان پیرامونش و دیگری نه یک برداشت ساده و کلیشه ای بلکه بر پایهی حضور حسی- ادراکی و پویاست که در تعامل با پدیدهها شکل می گیرد. از این روی در پژوهش حاضر، با تکیه بر نظریات لاندوفسکی که با الهام از تفکر زیباییشناختی گرماس ، مبحث نشانه معناشناسی هستیمحور و تجربه زیسته را در ابعاد وسیعتری مطرح میکند سعی داریم کارکردهای گفتمانی حضور سوژهی بودشی و نوع ارتباط وی با خود و دیگری را به چالش بکشیم و در نهایت ببینیم تعامل با این "دیگری" چگونه و بر چه اساسی، باعث ایجاد نظامهای جدید گفتمانی همچون نظام خلسه و استعلایی میشود و سوژه در جریان این تحول هستیشناسانه به چگونه درکی از خود و جهان پیرامونش دست مییابد.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: توسعه روزافزون کاربریهای ریزجلبکی در بسیاری از صنایع باعث تمرکز پژوهشها به این حوزه نوین بین رشتهای شده است تا با افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای کشت، تجاریسازی کشت این موجودات تسهیل شود. هدف این پژوهش بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر با بهرهگیری از روش پاسخ سطح- طراحی مرکزی، اثرگذاری دو فاکتور غلظت محیط کشت زاروک (۰ تا ۱۰۰% رقت) و سیکل هوادهی بر نرخ رشد مخصوص و وزن خشک و نیز محتوی کلروفیل و کاروتنوئید گونه اسپیرولینا بررسی شد. در هر دوره ۲۴ساعته مجموعاً ۱۶ ساعت هوادهی شد که فاصله قطع و وصل هوادهی با عنوان سیکل هوادهی بین ۱ ساعت تا ۸ ساعت متغیر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS ۱۶ از طریق آزمون رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
یافتهها: بیشترین بیومس (۰/۶۵۹میلیگرم بر میلیلیتر) در غلظت ۸۰% محیط کشت و سیکل هوادهی ۲/۷۵ ساعته و بیشترین نرخ رشد مخصوص (۰/۲۳۰روزانه) در غلظت ۶۰% و سیکل هوادهی ۴/۵ساعته حاصل شد. بیشترین سیکل هوادهی (۸ ساعت) موجب افزایش قابل توجه و همزمان محتوای کلروفیل و کاروتنوئید (به ترتیب ۱۱/۶۵ و ۲/۶۷میلیگرم بر گرم) شد.
نتیجهگیری: بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی قابل انجام است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده– در این پژوهش کارایی دو نوع چسب اپوکسی و ضد آب برای پوششدهی نانوذرات ۲رTioوروی سطح بتن برای انجام
۲۵-۵۰۰ بررسی شد. سیستم استفاده شده شامل مخزن mg/L فرایند فتوکاتالیستی و تصفیه فاضلاب سنتزی حاوی فنل در بازه غلظت
با شدت تابشهای مختلف در UV-A خوراک، ناحیه هوادهی و ناحیه انجام فرایند فتوکاتالیستی بود. برای انجام فرایند از لامپهای
از بتن مؤید پوشش یکنواخت EDX و آنالیز SEM ۱۰ استفاده شد. تصاویر cm ۴/۴۲-۸/۹ و در فاصله ثابت mW.cm- محدوده ۲
نانو ذرات روی سطح بود. نتایج راهاندازی سیستم نشان داد که راندمان حذف فنل با استفاده از بتن پوشش داده شده به وسیله ی چسب
سیستم برابر ۷ در حدود % ۲۰ بیشتر از بتن pH ۱۰۰ ، در زمان ماند ۴ ساعت و mg/L اپوکسی در غلظت آلاینده ورودی به میزان
پوشش داده شده با چسب ضدآب (با خصوصیت آب گریزی) است. راندمان سیستم در تکرارهای مختلف با استفاده از چسب اپوکسی
نشان داد که کاهش راندمان حذف به دلیل جدا شدن نانوذرات از سطح بتن کمتر از % ۲ است . تأثیر TiO برای پوششدهی ۲
فرایند در راندمان حذف سیستم بررسی شد pH پارامترهای شدت تابش، طول موج لامپ و
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- حذف رنگ از پساب های صنعتی، به خصوص کارخانجات نساجی و رنگرزی همواره از اقدامات مهم برای کنترل
آلودگی های آنها است. وجود مقدار ناچیز رنگ در آب، شفافیت و غلظت اکسیژن محلول در آب را کاهش داده و در نتیجه حیات
Astrazon Blue (F۲RL) آبی محیط های پذیرنده را تهدید می کند. هدف این پژوهش ایجاد شرایط آزمایشگاهی برای حذف رنگ نساجی
غلظت ،pH ، از محلول آبی به وسیله جذب آن با خاک اره و رس بنتونیت بوده است. جذب رنگ به داخل جاذب به ماهیت رنگ
۱۰۰ برای mg/L ۵۰ و ، رنگ و زمان تماس وابسته است. بیشینه ی راندمان حذف رنگ از محلول های حاوی غلظت های اولیه رنگ ۲۵
۹۴ درصد به دست آمد . / ۹۶ و ۶۹ /۷۸ ،۹۷/ ۷۹ درصد و برای رس بنتونیت به ترتیب ۳۲ / ۹۱ و ۲۶ /۱۱ ،۹۶/ خاک اره به ترتیب ۷۵
ایزوترم های تعادل به وسیله معادلات لانگمایر و فرندلیچ آنالیز شد. آنالیز نتایج آزمایشگاهی نشان داد که جذب رنگ خاک اره و رس
بنتونیت با ایزوترم لانگمایر تطابق مطلوبی دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که خاک اره و رس بنتونیت جاذب مناسبی برای حذف
مواد رنگی نساجی از پساب های حاوی آن است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
در این نوشتار به پژوهشی که برای شناسایی عوامل مؤثر بر فراوانی و شدت تصادفات بزرگراههای درون شهری انجام شده پرداخته می شود و به عنوان مطالعه موردی از داده های تصادفات بزرگراههای شهری مشهد استفاده می شود. مدل های آماری که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته، مدل های رگرسیون پواسن، دوجمله ای منفی، پواسن پرصفر و دوجمله ای منفی پرصفر می باشد، بعلاوه از متغیرهای مربوط به جریان ترافیک و طرح هندسی راه به عنوان متغیرهای ناوابسته مدل ها استفاده شده است. کار ویژه ای که در این پژوهش صورت گرفته، جداسازی حجم کل ترافیک به حجم خودروهای سواری، خودروهای سنگین و خودروهای غیر سواری سبک است تا نقش حجم ترافیک در رخداد تصادفات بطور ویژه و موشکافانه بررسی گردد و روشن شود دقیقاً کدام بخش از ترافیک نقش مؤثر یا مؤثرتری در رخداد تصادفات دارد. در این پژوهش کارایی مدل های رگرسیون پرصفر در برابر مدل های رگرسیون ساده پواسن و دوجمله ای منفی در مدل سازی تصادفات بزرگراه های درون شهری بررسی می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد شمار راههای دسترسی و قوس های افقی در بخش های بزرگراه و حجم خوروهای غیرسواری سبک نقش افزاینده ای در احتمال رخداد تصادفات دارند، همچنین مدل رگرسیون دوجمله ای منفی پرصفر بهترین و برازنده ترین مدل هم برای مدل سازی تصادفات با زیان مالی و هم تصادفات با زیان جانی است و بر این اساس می توان کفایت مدل های رگرسیون پرصفر را در مدل سازی تصادفات بزرگراه های درون شهری مشهد تأیید کرد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
در این نوشتار به پژوهشی برای شناسایی عوامل مؤثر بر فراوانی و شدت تصادفات بزرگراههای درون شهری انجام شده
پرداخته می شود و به عنوان مطالعه موردی از داده های تصادفات بزرگراههای شهری مشهد استفاده می شود. مدل های آماری که در
این پژوهش استفاده شده، مدل های رگرسیون پواسن، دوجمله ای منفی، پواسن پرصفر و دوجمله ای منفی پرصفر است، از متغیرهای
مربوط به جریان ترافیک و طرح هندسی راه به عنوان متغیرهای ناوابسته مدل ها استفاده شده است. کار ویژه ای که در این پژوهش
انجام شده، جداسازی حجم کل ترافیک به حجم خودروهای سواری، خودروهای سنگین و خودروهای غیر سواری سبک است تا
نقش حجم ترافیک در رخداد تصادفات به گونه ای ویژه و موشکافانه بررسی و روشن شود دقیقاً کدام بخش از ترافیک نقش مؤثر یا
مؤثرتری در رخداد تصادفات دارد.
در این پژوهش کارایی مدل های رگرسیون پرصفر در برابر مدل های رگرسیون ساده پواسن و دوجمله ای منفی در مدل سازی
تصادفات بزرگراه های درون شهری بررسی می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد شمار راه های دسترسی و قوس های افقی در
بخش های بزرگراه و حجم خوروهای غیرسواری سبک، نقش افزاینده ای در احتمال رخداد تصادفات دارد، همچنین مدل رگرسیون
دوجمله ای منفی پرصفر بهترین و برازنده ترین مدل، هم برای مدل سازی تصادفات با زیان مالی و هم برای تصادفات با زیان جانی
است و بر این اساس می توان کفایت مدل های رگرسیون پرصفر را در مدل سازی تصادفات بزرگراه های درون شهری مشهد تأیید کرد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده- هیدروکینون یکی از مهم ترین ترکیبات فنلی دارای کاربرد گسترده در صنایع مختلف از قبیل لاستیک سازی، عکاسی، آرایشی و بهداشتی و تولید آنتی اکسیدان ها می باشد. به دلیل سمیت این ماده، استفاده از سیستم تصفیه کارامد برای حفظ محیط زیست امری اجتناب ناپذیر است. در این تحقیق، قابلیت دو سیستم RBC متداول و سبد محتوی آکنه در مقیاس آزمایشگاهی در حذف این آلاینده در محدوده غلظت صفر تا mg/L۵۰۰۰ بررسی شد. سیستم RBC متداول استفاده شده دو مرحله ای با ظرفیت تقریبی هر راکتور ۳ لیتر محتوی ۲۷ دیسک پلکسی گلاس با قطر cm ۱۵ و سبد محتوی آکنه یک مرحله ای شامل آکنه های Bee-cell ۲۰۰۰ بود. سطح ایجاد شده به وسیله دیسک های سیستم اول با آکنه های سیستم دوم برابر و در حدود m۲ ۲ بود.
در این تحقیق بازده و کارایی دو سیستم، عوامل مؤثر بر آن ها شامل بار آلی، بار هیدرولیکی و سرعت چرخش بررسی و طیف NMR ورودی و خروجی سیستم ها مطالعه شد. نتایج به دست آمده نشان از بازده بهتر RBC متداول بود، به نحوی که بازده حدود ۹۳ درصد در حذف COD ورودی mg/L ۱۰۰۰ به دست آمد، در حالی که در همین غلظت ورودی، بازده حذف در سبد محتوی آکنه حدود ۸۸ درصد بود
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است که در تأمین آب آشامیدنی، بررسی کیفیت میکروبی در الویت قرار گیرد. یکی از شاخص های ارزیابی شبکه های پخش و واحدهای تصفیه آب، تعداد باکتری های هتروتروف یا HPC پس از کلرزنی است. شاخص های کدورت و کلر باقی مانده نیز به عنوان شاخص های کنترل کننده در کنار شاخص بالا سنجیده می شوند. با توجه به محدودیت منابع آب شهر سمنان و اهمیت اطمینان داشتن از سلامت آب در شبکه، این پژوهش برای اولین بار با استفاده از سامانه جغرافیایی GIS و مدل سازی باکتریولوژیکی WaterGems انجام شد. ابتدا اطلاعات مربوط به شبکه پخش آب شهر شامل رقوم ارتفاعی، جنس و قطر لوله، فشار در خط، موقعیت شیرآلات و اتصالات و مسیر حرکت جریان وارد برنامه شد. سپس نقاط نمونه برداری با توجه به اطلاعات بالا انتخاب و ۲۵۲۰۰ نمونه از این نقاط برداشته و شاخص های کدورت، کلر باقی مانده وHPC سنجیده شد. طبق نتایج به دست آمده، ضریب همبستگی بالا در نمودارها بیانگر ارتباط منطقی شاخص های کلر باقی مانده آزاد و کدورت، کلر باقی مانده آزاد و HPC، کدورت و HPC با یکدیگر و نسبت به مسیر است به گونهای که با کاهش کلر باقی مانده، کدورت افزایش یافته و تعداد باکتری های هتروتروف نیز زیاد می شود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ویژهنامه ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این پژوهش، جذب کاتیون سرب از محلول های آبی به وسیله ی دو جاذب خاک اره و خاکستر تحت شرایط ناپیوسته و پیوسته بررسی شد. در آزمایش های ناپیوسته، pH بهینه، ۵ و زمان تعادل، ۲ ساعت تخمین شد. نتایج آزمایش های ناپیوسته با هر دو جاذب از ایزوترم لانگمایر پیروی میکرد. در آزمایش های پیوسته با استفاده از ستون جذب و جریان رو به بالا با دبی ۳/۰ لیتر بر دقیقه و زمان بهره برداری ۳۶۰ دقیقه، جاذب ها به صورت ترکیبی با سه نسبت متفاوت بررسی شد. طبق آزمایش ها، راندمان جذب با گذشت نیمی از زمان، روند صعودی را از دست میداد. همچنین نسبت بهینه خاکستر به خاک اره با مصرف خاکستر کمینه، برای سرب با غلظت اولیه ۵۰ میلی گرم بر لیتر برابر با ۱ به ۶ و برای غلظت ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر برابر ۱ به ۴ بود و به طور کلی با افزایش غلظت اولیه سرب، نسبت خاکستر در جاذب ترکیبی بهینه، افزایش مییافت. در هر دو سامانه، قدرت جذب سرب به وسیله ی جاذب خاکستر بیشتر از قدرت جذب به وسیله ی خاک اره بود. طبق نتایج، راندمان حذف سرب با جاذبه های ترکیبی، بیش از ۹۸ درصد در آزمایش های ستونی و در آزمایش های ناپیوسته به ترتیب ۷۶ و ۹۸ درصد به وسیله ی خاک اره و خاکستر به دست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
رنگزاهای موجود در پساب خروجی از صنعت نساجی شامل طیف وسیعی از آلاینده ها و ترکیب سمی و سخت
تجزیه پذیر بوده که سبب اختلال در محیط زیست میشود
.
استفاده از جاذبهایی مانند پوستههای گردو و بادام که سالانه قسمت
وسیعی از ضایعات کشاورزی را شامل میشود، روشی مناسب برای تصفیه فاضلاب این صنعت است
.
در این پژوهش از پوستههای
زمان تماس و ،
pH استفاده شد و اثر عوامل Direct Blue ۰/۴ ) به عنوان جاذب در حذف رنگزای ۷۱ -۲/۳۸ mm)
گردو و بادام دانهای
معادل
pH دوز جاذب بر میزان راندمان حذف بررسی شد.
بیشینه راندمان حذف رنگزای مورد نظر به وسیله ی جاذب پوسته گردو در
pH
۵۰ در مدت زمان ۴۵ دقیقه و در حضور جاذب پوسته بادام در mg/L ۰ گرم بر لیتر با غلظت اولیه رنگزا برابر / ۹ با دوز جاذب
۷۵
۵۰
در مدت زمان ۶۰ دقیقه به ترتیب برابر ۵۵ و ۶۰ درصد به mg/L معادل ۹ با دوز جاذب ۱
گرم بر لیتر با غلظت اولیه رنگزا برابر
دست آمد
.
در پایان شرایط بهینه حذف رنگزا بر روی هر کدام از جاذبهای تهیه شده در آزمایشگاه و جاذبهای پودری پوسته های
گردو و بادام انجام شد و نتایج حاصل با کربن فعال دانهای تجاری خریداری شده مقایسه شد
.
با بررسی نتایج حاصل در زمان تعادل
با مدلهای ایزوترم لانگمایر، فرندلیچ، تمکین و دوبینین
-
رادوشکویچ و با توجه به بیشترین ضریب همبستگی مشخص شد که دو
جاذب پوستههای گردو و بادام از مدل ایزوترم فرندلیچ و تمکین تبعیت میکنند که نشاندهنده ناهمگن بودن سطح جاذب است
.
۲۸
به mg/gr ۲۶ و mg/gr
حداکثر ظرفیت جذب سطحی تک لایه کربن فعال حاصل از پوستههای گردو و بادام به ترتیب در حدود
دست آمد
. سینتیک جذب سطحی دو جاذب نیز از مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم تبعیت نمود
.
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه تابستان- ۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از اقدامات لازم در خصوص مدیریت پسماند، جمعآوری و تصفیه شیرابه است. تاکنون از روشهای مختلفی برای تصفیه شیرابه استفاده شده که یکی از این روشها که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، فرایند فتوکاتالیستی است. در این پژوهش تصفیه تکمیلی شیرابه کمپوست با استفاده از نانو ذرات TiO۲ تثبیت شده بر بستر بتنی و با تابش نور UV، در مقیاس آزمایشگاهی بررسی شد. شیرابه استفاده شده از خروجی تصفیهخانه یکی از مراکز تولید کمپوست کشور که در دو مرحله تصفیه بیولوژیکی میشود تامین شد. در این فرایند از لامپهای UV-C با توانهای مختلف در محدوده ۱۰۷-۸ وات که در فاصله ثابت ۱۰ سانتیمتر از سطح شیرابه قرار داشت استفاده شد. ابتدا به منظور تعیین تاثیر هر یک از پارامترهای اصلی موثر بر فرایند، آزمایشهای شاهد در شرایط تاریکی مطلق، بستر بتنی بدون پوشش نانو ذرات و اشعه UV تنها انجام، و تاثیر هر یک از عوامل مذکور به صورت مجزا بر حذف بار آلی از شیرابه ارزیابی شد. در ادامه تاثیر همزمان عوامل یاد شده مورد بررسی قرار گرفته و در شرایط بهینه بیشینه حذف COD و رنگ به ترتیب ۶۲ و ۳۳ درصد در ۵pH=، زمان ماند ۲۰ ساعت، پوشش دهی نانو ذرات به میزان ۶۰ گرم بر متر مربع و با استفاده از لامپ UV با توان ۷۷ وات حاصل شد. با در نظر گرفتن استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور، فرایند فتوکاتالیستی UV/TiO۲قادر به کاهش بار آلی شیرابه برای استفاده در کشاورزی است.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده- هدف از این مطالعه بررسی احیاء نیترات از فاضلاب به روش دنیتریفیکاسیون بیوالکتروشیمیایی با استفاده از گرافیت پوشش داده شده با نانولوله های کربن بعنوان کاتد است. این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و در یک راکتور بیوالکتروشیمیایی دو محفظه ای انجام گردید. از الکترود استیـل به عنوان آند و از گرافیت بعنوان کاتد استـفاده شد. جهت افزایش کارایی احیاء نیترات، از پوشش نانولوله های کربن در کاتد استفاده گردید. در این تحقیق، اثر pH، دانسیته جریان و زمان در احیاء نیترات در راکتور بیوالکتروشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین میزان احیاء نیترات در محدوده pH خنثی و دانسیته جریان حدود ۱۵ میلی آمپر بر سانتی متر مربع حاصل گردید. بعلاوه در دانسیته جریان ۱۵ میلی آمپر بر سانتیمتر مربع و مدت زمان ۸ ساعت، سیستم بیوالکتروشیمیایی مورد تحقیق، میزان نیترات را از ۱۵۰ میلیگرم بر لیتر به کمتراز حد استاندارد رساند. بر اساس یافته های حاصله، می توان نتیجه گیری نمود که استفاده از نانولوله های کربن چند دیواره بعنـوان پوشش بر روی کاتد می توان میزان احیاء نیترات را افزایش داد. افزایش کارایی در شرایط بهینه این تحقیق حدود ۱۴ درصد تعیین گردید. بنابر این، استفاده از نانولوله های کربن در فرآیند احیا بیوالکتروشیمیائی نیترات می تواند با کمک به افزایش میزان بیوفیلم تولید شده و سرعت بخشیدن به احیاء نیترات در کاتد، موجب کاهش مدت زمان دنیترفیکاسیون و اخذ استانداردهای زیست محیطی گردد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده- آب آلوده به هیدروکربن های نفتی همواره بر روی محیط اطراف، اثرات منفی و زیان بار زیادی در ابعاد سلامتی جامعه، اقتصادی و محیط زیستی داشته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تصفیه پذیری این نوع آلاینده ها از فاضلاب با استفاده از راکتور بیوفیلمی با بستر متحرک صورت گرفت. میزان تصفیه پذیری هیدروکربن های نفتی با محدوده CODهای معادل ۲۰۰ تا ۲۵۰۰ میلی گرم بر لیتر (محدوده TPH بین ۵۲ تا ۴۰۰ میلی گرم بر لیتر) در زمان ماندهای مختلف به راکتور تزریق و راندمان حذف TPH و COD در اثر فعالیت بیولوژیکی تعیین شد. همچنین به بررسی مکانیسم غالب تصفیه، سینتیک واکنش های بیولوژیکی، اثر میکروارگانیسم های معلق و درصد پرشدگی آکنه در سیستم MBBR پرداخته شد. نتایج نشان دادند که بهترین راندمان حذف در COD معادل ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر به میزان ۸۵ درصد، زمان ماند ۷۲ ساعت و با میزان پرشدگی ۵۰ درصد نتیجه می شود. میزان راندمان حذف TPH در محدوده مذکور روند ملایمی نشان داد به نحوی که در زمان ماند ۷۲ ساعت کاهش در راندمان حذف از ۸۴ درصد در TPH=۵۰mg/L به ۷۵ درصد در TPH=۴۰۰mg/L رسید. نتایج سینتیک واکنش های بیولوژیکی نیز نشان از تبعیت راکتور از مدل مرتبه دوم داشت. با بررسی نتایج حاصل مشاهده شد که سیستم MBBR به دلیل داشتن توانایی مناسب در تجزیه هیدروکربن های نفتی و راندمان حذف بالای COD و TPH گزینه مناسبی جهت تصفیه این نوع آلاینده ها است. واژگانکلیدی: COD، TPH، سینتیک واکنشهای بیولوژیکی، تجزیه بیولوژیک
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
اگر چه دو فرایند ازنزنی و فتوکاتالیستی کاربردهای زیادی در حل مشکلات زیست محیطی داشتهاند اما هزینه بالای فرایند ازنزنی و راندمان پائین فرایند فتوکاتالیستی در محیطهای رنگی بعنوان محدودیت این فرایندها در تصفیه این نوع فاضلابها محسوب میشوند. در این تحقیق از ترکیب دو فرایند ازنزنی و فتوکاتالیستی برای حذف رنگزای آزویی اسید اورانژ ۷ در یک راکتور ناپیوسته استفاده شد. شرایط بهینه pH برابر با ۹ با تابش لامپ UV-A ۱۲۰ وات، در حضور ۱۲۸ میلیگرم بر لیتر نانوماده و ۲۰ میلیگرم بر دقیقه ازن با فشار ۱ بار و دبی ۱ لیتر بر دقیقه، ۵۰ میلیگرم بر لیتر رنگزا پس از ۶۵ دقیقه بطور کامل حذف شد. براساس نتایج آزمایش GC-Mass پس از رنگبری ترکیبات بنزنی فنل، آنیلین و اسید فتالیک و نیز ۵ آمینو ۱ نفتیل، ۱- نفتیل و تتولید شدند که در یک ساعت اول افزایش و سپس کاهش غلظت داشتند. برای حذف ترکیبات میانی تولیدی نفتالینی و بنزنی به ترتیب به ۳ و ۷ ساعت زمان در شرایط بهینه نیاز بود. واکنش در تمامی شرایط از سینتیک مرتبه اول پیروی کرد که در حالت بهینه به خوبی بر مدل لانگمایر-هینشلوود منطبق بود. در این تحقیق، ضمن استفاده همزمان از مزایای دو فرایند ازنزنی و فتوکاتالیستی، معایب هر یک در کنار فرایند دیگر برطرف شد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
تصفیه و استفادۀ دوباره از فاضلاب در تالابها روشی جایگزین، کمهزینه و درعینحال دوستدار محیطزیست می-باشد. در بیشتر موارد، درجۀ شوری در فاضلاب تصفیه شده، به خصوص در مناطق خشک و نیمهخشک، افزایش مییابد. استفاده از روش گیاهپالایی میتواند به مقدار زیاد این مشکل را برطرف سازد.در این تحقیق جهت ارزیابی توانایی کاهش شوری آب توسط سه گونه گیاه شورزی فرانکینیا، آتریپلکس و فستوکا،آزمایشهایی با غلظتهای مختلف شوری آب انجام شد و سپس تحلیل سینتیکی روند کاهش شوری و سرعت جذب نمک توسط گیاهان به وسیله معادلات و مدلهای سینتیکی صورت پذیرفت. از سوی دیگر با تطبیق دادههای موجود با مدل سینتیکی مایکل- منتن و لاینووربرک، در خصوص تبعیت هر یک از گیاهان مورد آزمایش از مدلهای مذکور نتایجی حاصل شد. بر اساس نتایج این تحقیق گیاهان فرانکینیا، فستوکا و آتریپلکس در طول دوره تیمار با آب شور با افزایش میزان شوری، ابتدا دارای معادلات سینتیکی از مرتبه ۱ با ضرایب همبستگی ۷/۹۷، ۹/۹۵ و ۰۱/۹۷ بوده و به تدریج با افزایش میزان شوری سه گیاه مذکور دارای معادلات سینتیکی از مرتبه ۲، ۰ و ۱ بودند که در نتیجه گیاه آتریپلکس در برابر تنش شوری مقاومتر تشخیص داده شد. در بازه کاهش شوری نیز، پیروی گیاهان فرانکینیا و آتریپلکس از معادلات مرتبه ۲، عملکرد بهتر این گیاهان در کاهش شوری نسبت به گیاه فستوکا را اثبات کرد. بیشترین تبعیت دادههای گیاه فرانکینیا از مدل لاینووربرک و گیاه آتریپلکس از مدل مایکل-منتن نیز در این تحقیق نشان داده شد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ویژهنامه تابستان- ۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از موارد آلوده کننده آبها هنگام تخلیه و پذیرش فاضلاب موادمغذی می باشند که شامل نیتروژن و فسفر است. چنانچه حد فسفر از حد استاندارد (۶ میلی گرم بر لیتر) بیشتر باشد، موجب بروز پدیده یوتریفیکاسیون می¬شود و بدین ترتیب باعث آلودگی ثانویه آنها به دلیل رشد بحرانی جلبکها هستند. در روش گیاه پالائی از یک نوع گیاه خاص جهت حذف، ذخیره، تثبیت، تجزیه یا تبخیر مواد آلوده کننده استفاده می¬شود که می¬توان حتی آن ماده مورد نظر را حذف یا بازیابی یا به عنوان منبع انرژی استفاده نمود. در این تحقیق از سه گیاه نی، بامبو و نخل مرداب برای حذف فسفر در غلظتهای ۲، ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، کود کامل از آب در مقیاس آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفتند. در بین گیاهان نی و در بین غلظتها ۲۵ بیشترین راندمان را داشتند. درصد حذف کلی با زمان ماند ۲ روز برای گیاه نی ۵۹، بامبو ۵/۴۵ و نخل مرداب ۶۵/۳۰ به دست آمد.