جستجو در مقالات منتشر شده
۹ نتیجه برای اخباری
دوره ۲، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
استقرار امنیت درمناطق مرزی به دلیل ویژگیها و شاخصهای این مناطق از اولویت بیشتری برخورداراست، از آن روی هرگونه ناامنی در مناطق مرزی میتواند امنیت را در داخل کشور در ابعاد مختلف مورد تهدید جدی قرار دهد. استقرار امنیت در مرز ومناطق مرزی در درجه اول مستلزم بررسی و شناخت ویژگیهای طبیعی و انسانی مناطق مرزی میباشد. شناخت ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی مناطق مرزی به دلیل نقش مهم و بسترساز اینگونه بنیادهای زیستی درحیات اجتماعی و توسعه مناطق مرزی از اهمیت زیادی برخوردار است، ضمن اینکه پدیدههای طبیعی و عوارض جغرافیایی نقش مهمی در سیستمهای پایش، مدیریت و کنترل مرزها دارند.
بر این اساس این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که پدیدهها و عوارض طبیعی منطقه مرزی استان خراسان رضوی و افغانستان شامل رودمرزی، توپوگرافی، پوشش گیاهی درچه وضعیتی قرار دارند و چه تاثیری بر امنیت مرز و مناطق مرزی دارند؟
مواد و روش: جهت استخراج، بررسی و تحلیل اطلاعات مورد نیاز از تصاویر ماهواره لندست، سنجنده OLI در سال۲۰۱۸، نرم افزارهایENVI۵.۳ و فنون RS& GIS استفاده شده است.
نتیجه گیری: یافتههای پژوهش نشان میدهد، کم آبی و عمق کم رودخانه مرزی هریرود در بیشتر ایام سال، موجب افزایش امکان تردد غیرمجاز و قاچاق کالا و مواد مخدر از مرز شده و بر امنیت مرز تاثیر منفی دارد. وضعیتی که در مورد دریاچه فصلی نمکزار در منطقه مرزی مشترک بین دوکشور نیز صدق میکند. در مورد عامل توپوگرافی هم با توجه به نقشههای موجود میتوان گفت وجود ارتفاعات در جوار مرزهای دو کشور و علاوه بر این تداوم و پیوستگی برخی ارتفاعات در آن سوی مرز در کشور افغانستان در مجموع بر امنیت مرز تاثیر منفی داشته است.
دوره ۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
بحران قرهباغ که با حملات ارتش آذربایجان به نیروهای ارمنی در این منطقه در تاریخ ۲۰ آبان دوباره شعله کشیده است ریشه در بحرانها و اختلافات دو جمعیت ارمنی و آذری از زمان شکل گیری اتحاد شوروی دارد. جنگ دوم قرهباغ پس از ۴۴ روز با پیروزی ارتش آذربایجان و امضای توافقنامه سه جانبه آتش بس توسط رهبران روسیه، آذربایجان و ارمنستان در روز بیستم آبان ماه به پایان رسید. این جنگ و درگیریها که پس از یک دوره شدید درگیری در نهایت منجر به آتش بسی موقت میان دو کشور درگیر آن هم با محوریت روسیه شد، در حالی صورت پذیرفت که ابهام و سوالات مهمی در مورد گذشته، حال و آینده منطقه ژئوپلیتیکی قفقاز و پیامدهای تحولات کنونی"بحران قرهباغ"بر کشورهای همسایه به وجود آورده است.
در دهههای گذشته جمهوری اسلامی ایران آنچنان که باید و شاید موفق نشد، فرصتهای ژئوپلیتیکی موجود در آسیای مرکزی و قفقاز را به سود خود فعال کند. این موضوع اکنون که تحولاتی سریع و جدی در قفقاز و بهویژه مناسبات جمهوری آذربایجان و ارمنستان به وقوع پیوسته، شرایط دوگانه جدیدی را پیش روی سیاست مداران ایرانی گشوده و فرصتها و متقابلاً تهدیدهایی را بهوجود آورده است که اگر هوشمندانه با آن برخورد نشود، نه تنها سودی برای ایران نخواهد داشت، بلکه خسارتهای سنگینی را متوجه کشورمان خواهد کرد.
مواردی که در این مقاله به عنوان پیامدهای ژئوپلیتیکی جنگ ۲۰۲۰ قرهباغ مورد اشاره قرار گرفت، ملاحظات و نگرانیهایی است که ممکن است در آینده برای ایران مشکلاتی را به وجود آورد. ناگفته پیداست حضور فعال و دیپلماسی قوی جمهوری اسلامی ایران در این منطقه بهویژه در شرایط حساس کنونی، میتواند بسیاری از تهدیدهای موجود را به فرصت تبدیل کرده و نگرانیهای موجود را از بین ببرد.
لازم به تاکید است که بحران قرهباغ و تحولات آن تاکنون، نشان از یک سیاستگذاری عمیقتر و گستردهتر برای کل قفقاز بزرگ و حتی آسیای جنوب غربی دارد، سیاستگذاری عمیقی که نتایج و پیامدهای ژئوپلیتیکی آن میتواند برای برخی بازیگران منطقهای مانند ایران بسیار تاثیرگذار باشد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
کشور چین طرح احیای جاده ابریشم را با نام« پروژه یک کمربند -یک راه» بهعنوان طرح فراگیر منطقهای مطرح نموده است. هدف کلان این طرح ارتقا سطح توسعه کشورهای مابین مرزهای شرقی و غربی اوراسیا از طریق تسهیل همکاریهای منطقهای و توسعه زیر ساختهای کشورهای معبر عنوان شده است. این پروژه دارای دو مسیر بری«کمربند اقتصادی جاده ابریشم» و بحری «جاده ابریشم دریایی قرن۲۱» است. پروژه یک کمربند -یک راه دارای ابعاد مختلف ژئوپلیتیکی، اقتصادی، سیاسی و تجاری است. زمینههای همکاریهای غیراقتصادی در چارچوب طرح مزبور شامل: تامین امنیت مسیرهای مبادلاتی، تقویت همکاریهای ضد تروریسم در سطح منطقه، طراحی سازوکارهای حل و فصل منازعات در خصوص دعاوی زمینی و دریایی، توسعه منابع دریایی، همکاری در زمینه حفاظت زیست محیطی در مسیر جاده ابریشم و افزایش مبادلات فرهنگی میباشد. این پژوهش که به روش توصیفی– تحلیلی تهیه شده است به تبیین جایگاه ژئوپلیتیکی بندر چابهار در جاده ابریشم دریایی قرن ۲۱ چین پرداخته است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فعالیت کاربران در شبکههای اجتماعی تلگرام و اینستاگرام و مطالبات سیاسی آنان در شهرهای تهران و قم انجام شده است و با توجه به اینکه سطح مطالبات سیاسی کاربران شبکههای اجتماعی را در دو پایتخت سیاسی- اقتصادی و فرهنگی- مذهبی کشور مورد سنجش و بررسی قرار داده است، بهعنوان پژوهشی نوآورانه میباشد.
این مطالعه با استفاده از روش ترکیبی شامل مطالعه کتابخانهای و پیمایش با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. اعتبار پرسشنامه با روش اعتبار صوری و پایایی آن به وسیله آلفای کرنباخ (alpha cronbach) محاسبه شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کاربران عضو شبکههای اجتماعی تلگرام و اینستاگرام بالای ۱۵ سال ساکن شهرهای تهران و قم میباشند که با استفاده از فرمول نمونهگیری کوکران ۷۶۸ نفر بهعنوان نمونه تعیین و با استفاده از نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند.
نتایج این تحقیق نشان دهنده ارتباط معناداری بین دو متغیر میزان فعالیت در شبکههای اجتماعی و مطالبات سیاسی کاربران و میزان آماره اسپیرمن در سطح معناداری ۹۵ درصد ۰,۵۹ میباشد که نمایانگر رابطه مستقیم و در حد متوسط میباشد.
کاربران براساس خاصیت دوران مدرن دائما در حال بازاندیشی مطالبات سیاسی خود و سطح مورد انتظار آنها میباشند و به منظور حفظ تعادل سیاسی لازم است نظام سیاسی، دائما این مطالبات را رصد نماید و پاسخ مناسبی را به آنها ارائه دهد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
پیمانها میتوانند کشورهای عضو را در دستیابی به اهداف سیاست خارجی و تأمین منافع ملی یاری رسانند. پیمانها دارای کارکردهای متنوع و متعددی هستند، که متأثر از شاخصهای ژئوپلیتیکی با درجات مختلف است و به طبع میزان و مقدار میتواند در سطوح ملی، محلی، منطقهای و فرامنطقهای گسترش یابد. از این رو، این پژوهش به بررسی و تحلیل شاخصهای ژئوپلیتیکی که در محاسبات قدرت مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، میپردازد. کارکردهای پیمان میتواند در ابعاد مهم سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و اجتماعی ظهور یابد و در پیمانهای منطقهای مورد کاربرد قرار گیرد.
در این پژوهش که به شیوۀ تحلیلی ـ توصیفی انجام میشود، منابع مورد استفاده ارجاع به کتابخانه، اسناد، مقالات و وبسایتهای مربوطه است که جمعآوری شده است. همچنین پرسشنامهای تنظیم شده تا نظرات متخصصان جهت تحلیل شاخصهای ژئوپلیتیکی عضویت در پیمانهای منطقهای اخذ شود. درنهایت این دادهها با استفاده از نرمافزار اس.پی.اس.اس. و آزمونهای مربوطه مورد تحلیل قرارگرفته است. همچنین در این تحقیق تلاش شده است عضویت کشورها در پیمانهای منطقهای، براساس مؤلفههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، اجتماعی و تأثیر شاخصهای ژئوپلیتیکی با درجات مختلف بر فرایند عضویت کشورها در پیمانهای منطقهای، مورد وزندهی قرار گیرد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
خانواده قدیمیترین نهاد و یا گروه اجتماعی بشری است که به اقتضای نیازهای اساسی انسان شکل گرفته و در فرایند تحولات اجتماعی، دچار تغییر و دگرگونی شده است. خانواده ایرانی نیز در گذر تاریخ دچار تحولات گوناگون شده که کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله با استفاده از چارچوب مفهومی کارکردگرایی به بررسی وضعیت تاریخی خانواده و ساختار آن در یکی از دورههای مهم تاریخ ایران یعنی دوره امپراطوری «مادها»، به عنوان اولین امپراطوری غرب ایران، میپردازیم. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که در این دوره نوع غالب خانواده گسترده بوده که در درون یک شبکه خویشاوندی بزرگ میزیسته و کارکردهای تولید مثل، اجتماعی کردن و آموزش فرزندان، تولید و تأمین نیازهای مصرفی و تأمین امنیت اعضای خانواده را به عهده داشته است. همچنین همسرگزینی مادها برونگروهی بوده که توسط بزرگان خانواده هماهنگ میشده است. زنان و مردان نیز در داخل و بیرون از خانواده فعالیتهای اقتصادی داشتهاند.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده
در شرایطی که شکاف تکنولوژی میان کشورها اندک است، سرمایهگذاری مستقیم خارجی به واسطه انتقال تکنولوژی، اثرات معنادارتری بر بهبود بهرهوری کل عوامل تولید دارد. در این مطالعه، با لحاظ شکاف تکنولوژی، اثر سرمایهگذاری مستقیم خارجی[۱](FDI) ۹ کشور منتخب OECD بر بهرهوری کل عوامل تولید[۲](TFP) در ۸ زیربخش صنعت اقتصاد ایران در دوره زمانی ۹۳-۱۳۸۰ بررسی میشود. در گام نخست، تابع تولید با رویکرد ARDL برآورد و مقادیر TFP استخراج شد. سپس شکاف تکنولوژی - معادل با نسبت TFP کشور خارجی به داخلی- محاسبه و در نهایت، با برآورد یک الگوی رگرسیون آستانهای، ملاحظه میشود که هر چه شکاف تکنولوژی بین کشورهای فرستنده و گیرنده سرمایه کمتر باشد، اثر FDI بر TFP در بخش صنعت نیز بیشتر میشود و با افزایش شکاف تکنولوژی، اثر مثبت سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر بهرهوری زیربخشهای صنعت، کاهش مییابد. همچنین تخمین ضرایب متغیرهای مستقل از رژیم، نتایج جالبی در تضاد با انتظارات تئوریک را در مورد بهرهوری بخش صنعت نشان میدهد. ضرایب متغیرهای تحقیق و توسعه و سرمایه انسانی، فاقد معناداری تشخیص داده می شوند که این عدم معناداری، میتواند با کیفیت پایین سرمایه انسانی، تخصیص نامناسب مخارج مربوط به فعالیتهای تحقیق و توسعه و تحریمهای اقتصادی که موجبات افزایش نااطمینانی شده و بر وضعیت رکودی دامن می زند، توجیه شود. تقویت سرمایه انسانی در بخش صنعت، از طریق آموزش حین کار یا تشویق به شرکت در دورههای آموزشی خارج از کشور جهت بهره مندی از دانش روز، می تواند به عنوان مهمترین توصیه سیاستی برای کاهش شکاف تکنولوژیکی و در نتیجه، بهبود جذب FDI معرفی شود.
[۱]. Foreign Direct Investment
[۲]. Total Factor Productivity
سینا اخباری، مرتضی فرهید، مسعود دهناد، رضا گلزاریان،
دوره ۲۲، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
در سالهای اخیر محرکهای الکترومغناطیسی خطی کاربرد ویژه ای در ایجاد حرکت رباتهای کوچک و اعمال نیروهای میلی نیوتنی جهت کالیبراسیون استندهای سنجش تراست رانشگرها یافته است. در این مقاله به طراحی و ساخت یک محرک الکترومغناطیسی خطی با بازه نیرویی میلی نیوتنی پرداخته شده است. دراین راستا، ابتدا روابط تحلیلی برای بدست آوردن پارامترهای میدان مغناطیسی و نیروی لورنتس استخراج شده و سپس، بر اساس معیارهای طراحی حساسیت نیرویی بالا، اتلاف حرارتی پایین و حداقل ابعاد و وزن، مناسبترین طراحی محرک الکترومغناطیسی مدنظر تعیین شد. بر اساس مدل طراحی شده، حساسسیت نیرویی تقریباً ۱ میلی نیوتن بر آمپر حاصل شده در حالی که اتلاف توان حداکثر ۱ میلی وات بود. همچنین کورس حرکتی قابل دسترسی ۱۰ میلی متر بود. در نهایت، یک نمونه واقعی از محرک الکترومغناطیسی خطی ساخته شده و آزمایشهای عملی به منظور صحه گذاری محرک الکترومغناطیسی طراحی شده انجام یافتند. بدین منظور از یک ترازوی دقیق با دقت ۰,۰۱ گرم و منبع تغذیه با رزولوشن ۱ میلی آمپر بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که حداکثر اختلاف بین نیروی محاسبه شده و اندازه گیری شده ۲.۵ درصد بود. در نتیجه، مطابقت خوبی بین دادههای تجربی و مقادیر تحلیلی متناظر وجود دارد.
مهران محبوب خواه، مهدی طیاری کلجاهی، سینا اخباری،
دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
ماشینهای فرز با سازو کار موازی و درجات بیش از سه محور، از سفتی و انعطافپذیری بالایی در ماشینکاری قطعات پیچیده برخوردار میباشند. کالیبراسیون این نوع از دستگاهها افزایش دقت و تکرارپذیری قطعات تولیدی را امکانپذیر میسازد. در این مقاله یک دستگاه فرز چهار درجه آزادی با ساز و کار موازی معرفی و آزمایشهای لازم برای تشخیص خطاهای حرکتی ریلهای آن انجام شده است. پس از تعیین میزان خطاهای هر محور حرکتی و سپس اعمال ضرایب خطایی در کنترلر دستگاه، مجدداً خطاهای حرکتی دستگاه اندازهگیری شده است. اندازهگیری خطاها پس از انجام کالیبراسیون نشان داده که خطاهای دستگاه به میزان چشمگیری کاهش داده شده است. این فرآیند باعث افزایش دقت در محورهای حرکتی دستگاه فرز شده است.