جستجو در مقالات منتشر شده


۲۰ نتیجه برای ادیبی

پویان ادیبی، محمدرضا انصاری، بابک حبیب‌پور، ابراهیم سلیمی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله اثرات سرعت ظاهری گاز و مایع ورودی و نیز فاصله از بالادست کانال بر فرکانس اسلاگ در جریان دوفازی آب و هوا به صورت تجربی بررسی و روابط تجربی برای محاسبه فرکانس اسلاگ نیز ارائه شده‌است. محل انجام آزمایش‌ها، آزمایشگاه جریان چندفازی دانشگاه تربیت مدرس بوده‌است. آزمایش‌ها در کسر حجمی مایع ۷۵/۰ در یک کانال افقی با مقطع مستطیلی به ابعاد cm۲۱۰۵ (قطر معادل هیدرولیکی cm۶۷/۶) و به طول m۳۶ از جنس پلکسی گلاس انجام شده‌است. محدوده سرعت ظاهری آب m/s۵۶/۰-۱۱/۰ و سرعت ظاهری هوا m/s۱۳-۸۸/۱ می‌باشد. اندازه‌گیری فرکانس اسلاگ در سه محل از ورودی کانال انجام شده‌است. نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که در تمامی حالت‌های آزمایش، کمینه فرکانس در کمترین سرعت ظاهری مایع و بیشینه آن در بیشترین سرعت ظاهری مایع رخ می‌دهد. با افزایش ضریب لغزش، فرکانس اسلاگ کاهش می‌یابد. فرکانس اسلاگ تابع قوی از سرعت ظاهری مایع است. در سرعت‌های بالای آب، فرکانس اسلاگ در کانال افزایش می‌یابد. تاثیر سرعت ظاهری گاز بر فرکانس اسلاگ در هر سرعت ظاهری مایع، کاهشی است. با حرکت در جهت پایین دست کانال، فرکانس اسلاگ کاهش می‌یابد. حرکت اسلاگ در پایین دست کانال، سریع‌تر و با شتاب بالاتری انجام می‌گیرد.
پویان ادیبی، محمدرضا انصاری،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده- در این مقاله اثر سرعت¬های ظاهری گاز و مایع ورودی و برای نخستین بار اثر کسر حجمی مایع بر محل آغاز اسلاگ در جریان دوفازی آب و هوا به صورت تجربی بررسی و روابط تجربی برای محاسبه محل آغاز اسلاگ نیز ارائه شده¬است. آزمایش¬ها در سه کسر حجمی مایع ۲۵/۰، ۵۰/۰ و ۷۵/۰، در یک کانال افقی با مقطع مستطیلی به ابعاد cm۲۱۰۵ و طول m۳۶ از جنس پلکسی گلاس انجام شده¬است. محدوده سرعت ظاهری آب m/s۵۶/۰-۱۱/۰ و سرعت ظاهری هوا m/s۱۳-۸۸/۱ می¬باشد. نتایج آزمایش¬ها نشان می¬دهد، در کسر حجمی مایع ۲۵/۰، وابستگی محل آغاز به تغییرات سرعت ظاهری گاز و مایع یکنوای صعودی است. در کسر حجمی مایع ۵۰/۰، محل آغاز اسلاگ با تغییرات سرعت ظاهری گاز و مایع نسبت مستقیم دارد اما تغییرات آن نسبت به کسر حجمی مایع ۲۵/۰ کمتر و ملایم¬تر است. در کسر حجمی مایع ۷۵/۰، وابستگی محل آغاز به تغییرات سرعت ظاهری گاز و مایع بصورت یکنوای نزولی است. زمانی که کسر حجمی دو فاز در کانال برابر باشد، اسلاگ¬های با فشار کمتر (ضعیف¬تر) و زمانی که کسر حجمی یک فاز بیش از دیگری باشد، اسلاگ¬های با فشار بیشتر (قوی¬تر) تشکیل خواهد شد.
محمدرضا انصاری، ابراهیم سلیمی، بابک حبیب پور، پویان ادیبی،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

در مقاله حاضر، رژیم جریان دوفازی اسلاگ در کانال افقی با مقطع مستطیلی به روش حجم سیال (VOF)شبیه سازی عددی شده است. معادلات بقای جرم و مومنتم و معادله جابجایی کسر حجمی به همراه معادلات اغتشاشی k-ω SSTدر نرم افزار متن باز اپن‌فوم حل شده است. شبیه‌سازی‌ها مطابق با شرایط آزمایشگاهی در کانال با مقطع مستطیلی انجام شده است. با توجه به نتایج شبیه‌سازی، تشکیل ناپایداری‌ها بر اساس معیار کلوین-هلمهولتز و تشکیل اسلاگ در حل سه بعدی مغشوش دیده می¬شود. در شبیه سازی و آزمایش، ارتفاع فاز مایع در کانال کمی افزایش می‌یابد و به سبب آن شرط ناپایداری کلوین-هلمهولتز ارضا و با رشد ناپایداری‌ها در سطح مشترک، اسلاگ ایجاد می‌شود. با ایجاد اسلاگ و مسدود شدن مقطع کانال توسط فاز مایع، فشار پشت اسلاگ به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. به دلیل گرادیان فشار بزرگتر در ابتدای اسلاگ نسبت به انتهای آن، طول اسلاگ در امتداد کانال افزایش می‌یابد. شبیه¬سازی عددی تحقیق حاضر، قادر به پیش¬بینی صحیح طول اسلاگ مطابق با آزمایش و مکان ایجاد آن با خطای ۲۲% بوده¬است. همچنین در مقایسه با تحقیق دیگران، نتایج عددی کار حاضر نشان¬دهنده بهبود و دقت بالاتر در پیش بینی جریان می¬باشد.
محمدرضا انصاری، ابراهیم سلیمی، بابک حبیب پور، پویان ادیبی،
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

در تحقیق حاضر، سرعت و تغییر شکل حباب هوا در مایع ساکن در شیب‌های مختلف و متوالی ۵ تا ۹۰ درجه نسبت به افق بررسی شده است. به این منظور، جریان دوفازی آب- هوا با استفاده از روش حجم سیال شبیه‌سازی عددی شده ‌است. برای ردیابی سطح مشترک دو فاز از روش بازسازی سطح مشترک تکه‌ای خطی استفاده شده ‌است. نیروی کشش سطحی با مدل نیروی سطحی پیوسته مدلسازی شده‌ است. نتایج شبیه‌سازی نشان می‌دهد که بیشینه سرعت حباب در زاویه ۴۵ درجه می‌باشد که با نتایج محققان پیشین تطابق دارد. در ادامه، حرکت حباب در دو شیب متوالی در حالت‌های مختلف شبیه‌سازی شده است. در محل تغییر شیب، بدلیل حرکت مایع تحت نیروی گرانش، یک گردابه تشکیل می‌شود. این گردابه باعث تغییر شکل و سرعت حباب می‌شود. گردابه در تغییر شیب کم به زیاد، موجب پخ شدن نوک حباب و کاهش سرعت آن شده و در تغییر شیب زیاد به کم، موجب تیز شدن نوک حباب و افزایش سرعت آن می‌شود. بیشینه سرعت متوسط حرکت حباب در دو شیب متوالی با شیب اول ۶۰ و شیب دوم ۳۰ درجه بدست آمد.
محمدرضا انصاری، بابک حبیب‏پور، ابراهیم سلیمی، پویان ادیبی،
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در تحقیق حاضر به مطالعه تجربی مشخصه‏های حباب‏های تیلور در یک زانویی بزرگ متشکل از سه شیب متوالی پرداخته شده است. برای این منظور ابتدا نمودارهای جریان برای زانویی و مقطع افقی بالادست آن ترسیم شده است تا ناحیه مربوط به این رژیم جریان و مکانیزم تشکیل حباب‏ها تعیین گردد. سپس تأثیر سرعت‏های ظاهری جریان‏های مایع و گاز و همچنین شیب کانال بر روی مشخصه‏های سرعت متوسط، طول و فرکانس حباب‏ها بررسی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش سرعت ظاهری فاز گاز و کاهش شیب در طول مسیر، سرعت و طول حباب‏ها بیشتر می‏شود، درحالی که افزایش سرعت مایع، تأثیر کاهشی بر این مشخصه‏ها دارد. فرکانس حباب‏ها نیز مستقل از تغییرات شیب، با افزایش سرعت ظاهری جریان گاز، همواره کاهش یافته و با افزایش سرعت جریان مایع، ابتدا کاهش و سپس افزایش می‏یابد. در تعیین محدوده‏ایمن کاربردهای صنعتی، دبی جریان مایع می‏بایست، با توجه به مقدار کمینه فرکانس حباب‏ها انتخاب ‏شود. در حالی که برای انتخاب مقدار مناسب دبی جریان گاز، همواره نوعی بهینه‏سازی بین کاهش فرکانس و افزایش سرعت حباب‏ها با کاهش طول آن‏ها لازم می‏باشد. همچنین روابطی برای طول و سرعت حباب‏ها با توجه به پیشینه تحقیق بدست آمده ولی درمورد فرکانس حباب‏ها، بدلیل روند تغییرات متفاوت و همچنین کمبود منابع در این زمینه، روابطی بر اساس اعداد رینولدز ظاهری فازهای پیشنهاد گردیده است.
محمدرضا انصاری، بابک حبیب پور، ابراهیم سلیمی، پویان ادیبی،
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در تحقیق حاضر به مطالعه تجربی رژیم¬ها و نمودار¬های جریان دوفازی آدیاباتیک آب-هوا در شیب¬های متوالی کانالی به شکل یک زانویی بزرگ و همچنین قسمت¬های افقی بالادست و پایین¬دست این زانویی پرداخته شده است. نتایج بدست آمده نشان می¬دهند که ناحیه مربوط به رژیم جریان حبابی طویل بدون تأثیر از تغییرات شیب کانال، برای هر سه مقطع شیب¬دار کاملاً بر هم منطبق می¬باشد. همچنین با کاهش شیب کانال در طول مسیر، گذار از رژیم جریان مه¬آلود گردابه¬ای به حلقوی مه¬آلود، به دبی¬های بالاتر جریان گاز منتقل می¬شود. رژیم جریان حلقوی تنها در شیب اول مشاهده می¬شود. رژیم جریان اسلاگ در قسمت افقی بالادست زانویی، براساس رشد ناهمواری¬های سطح مشترک و در قسمت افقی پایین¬دست توسط حباب¬های تیلور ایجاد می¬گردد. با این وجود، افزایش دبی جریان مایع، سبب رشد ناحیه مربوط به رژیم جریان اسلاگ در هر دو قسمت می¬شود. علاوه بر موارد فوق نحوه تغییرات کسر حجمی فاز گاز با دبی فازها در مقطع ورودی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
محمدرضا انصاری، سحر جعفری، رضا قیصری، پویان ادیبی،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژه‌نامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله جریان دوفازی هوا-آب در کانال افقی ریب‌دار، بطور تجربی و عددی بررسی شده‌است. مطالعات تجربی در آزمایشگاه جریان چندفازی دانشگاه تربیت مدرس و شبیه‌سازی عددی با استفاده از مدل حجم سیال انجام شده‌است. به منظور بررسی تاثیر ریب‌ها بر رژیم‌های جریان، ریب‌هایی با عرض و گام‌های مختلف، روی دیواره‌های جانبی کانال تعبیه و نقشه رژیم‌های جریان ترسیم شده‌است. با توجه به بحرانی بودن رژیم اسلاگ در کانال‌های طولانی، جزئیات آن در کانال‌های صاف و ریب‌دار بررسی شده‌است. طبق مشاهدات تجربی، در کانال ریب‌دار رژیم لایه‌ای اتفاق نمی‌افتد. ریب‌گذاری محدودۀ رژیم اسلاگ در نقشۀ جریان را بطور قابل توجهی کاهش می‌دهد. مقایسۀ نتایج عددی و تجربی رژیم‌های مختلف جریان در سرعت‌های مشابه نشان می‌دهد که حلگر بکار رفته در پیش‌بینی رژیم‌های مختلف جریان دوفازی توانمند است. از مقایسۀ دو کانال ریب‌دار مشخص شد که اولین اسلاگ در کانال با ریب‌های کوچک در فاصلۀ دورتر و زمان طولانی‌تر نسبت به ریب بزرگ تشکیل می‌شود. همچنین نتایج عددی و مشاهدات تجربی نشان می‌دهد، ریب‌دار کردن کانال در محدودۀ سرعت‌های کارکرد منجر به اسلاگ در کانال صاف، محدوده تشکیل اسلاگ را کوچک می کند اما در محدودۀ سرعت‌های منجر به اسلاگ در کانال ریب‌دار، شرایط تغییر رژیم به جریان اسلاگ تسهیل می‌شود که به نفع بهره بردار نخواهد بود.
حامد اسماعیلی، حامد ادیبی، سیدمهدی رضاعی،
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژه‌نامه ۱۳۹۴ )
چکیده


امیر اسماعیل زارع، حامد قلی پور، حامد ادیبی، سیدمهدی رضاعی،
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژه‌نامه ۱۳۹۴ )
چکیده



دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: در این مطالعه پپتیدی حاوی توالی RGD از منشأ کلاژن IV معرفی شده است که دارای خصوصیات چسبندگی و تکثیری است. این پپتید روی داربست نانوفیبری پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین تثبیت شد و چسبندگی و تکثیر سلول‏های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی روی داربست تغییر داده شده توسط پپتید بررسی شد. مواد و روش‏ها: داربست نانوفیبری پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین توسط الکتروریسی سنتز و پپتید مورد نظر توسط روش سنتز پپتید در فاز جامد ساخته شد. این پپتید توسط پیوند شیمیایی روی داربست پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین تثبیت شد. داربست‏های طبیعی و تغییر یافته توسط میکروسکوپ الکترونی نگاره و طیف مادون قرمز بررسی شد. چسبندگی و تکثیر سلول‏های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی روی داربست طبیعی و داربست تغییر داده شده توسط آزمون MTT بررسی شد. نتایج: تصاویر میکروسکوپ الکترونی نگاره نشان داد که داربست‏های نانوفیبری الکتروریسی شده دارای ریخت‏شناسی یکنواخت با قطر ۳۸±۱۹۰ نانومتر است. تغییر معنی‏داری در ریخت‏شناسی داربست قبل و بعد از تثبیت پپتید مشاهده نشد. نتایج طیف مادون قرمز نشان داد که پپتید با موفقیت روی داربست تثبیت شده است. براساس نتایج MTT مطالعات سلولی نشان داد که تثبیت پپتید روی داربست، چسبندگی سلول به داربست را در تمام زمان‏های مطالعه شده بهبود می‏بخشد. همچنین نشان داده شد که تثبیت پپتید منجر به افزایش قدرت تکثیر سلول‏ها روی داربست فعال شده با پپتید در مقایسه با داربست طبیعی و پلیت کشت سلولی می‏شود. نتیجه‏گیری: پپتید RGD ساخته شده و تثبیت شده روی داربست نانوفیبری می‏تواند در کاربردهای مختلفی که نیاز به چسبندگی سلولی است استفاده شود و همچنین داربست ساخته شده و فعال شده با پپتید مورد نظر را می‏توان در مهندسی بافت مورد استفاده قرار داد.
حامد ادیبی، ابراهیم یارعلی، امیرحسین رمضان شمس،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

در این پژوهش، هدف، طراحی و ساخت یک نمونه دمپر دومخزنه مگنتورئولوژیکال (ام آر)، حاوی ذرات میکرونی آهن کربونیل و نانو ذرات پایدارکننده سیلیس می‌باشد، که در ابتدا سیال مگنتورئولوژیک، بر حسب نیاز، طراحی و ساخته شد، سپس تست‌های پایداری و مگنتورئومتری در حالت برشی، روی آن انجام شد که نتایج تست پایداری نشان می‌دهد که پس از ده روز، مقدار ته‌نشینی سیال ام آر ساخته شده، ۱۵ درصد و ماکزیمم تنش برشی در ماکزیمم میدان مغناطیسی، حدود ۲۰kpa است که مطلوب می‌باشد، سپس بخش مغناطیسی پژوهش، با استفاده از روابط موجود و نرم افزار مکسول انجام شد، در انتها با استفاده از این داده‌های موجود، ابعاد هندسی دمپر ام آر، طراحی و ساخته شد، دمپر موردنظر، از نوع دمپر دو مخزنه، و در مد ترکیبی از مد برشی و شیری می‌باشد. پس از ساخت دمپر موردنظر، توسط دستگاه تست دمپینگ، تست دمپینگ روی دمپر مورد‌نظر انجام شد که با توجه به گراف‌های دریافتی از تست، در جریان‌های ۰، ۱و ۲ آمپر و سرعت‌ ۰,۰۵m/s مقدار نیروی دمپینگ نسبت به حالت جریان صفر (دمپر معمولی)، در بیشترین شدت میدان مغناطیسی (H_mr)، پنج برابر شده است که این تغییرات نیرو، همان کاربرد اصلی دمپر ام آر می‌باشد.
حامد اسماعیلی، حامد ادیبی، مهدی رضاعی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

کامپوزیت‌های پایه سرامیکی دسته جدیدی از مواد با تکنولوژی پیشرفته هستند که می‌توانند جایگزین مناسبی برای سوپر آلیاژهای فلزی باشند. این کامپوزیت‌ها به دلیل خصوصیات برجسته شامل وزن خیلی پایین، سختی و چقرمگی نسبتا بالا و مقاومت به خوردگی و سایش زیاد کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مدرن پیدا کرده‌اند. به دلیل سختی بالا و ساختار ناهمگون، فرآیند سنگ‌زنی این کامپوزیت‌ها ناپایدار و همراه با نیروها و دماهای بالا در حین فرآیند ماشینکاری است. هدف این پژوهش غلبه بر مشکل سنگ‌زنی این کامپوزیت‌ها با تحلیل و شناخت تاثیر پارامترهای عمده سنگ‌زنی شامل سرعت برش، سرعت پیشروی و عمق بار بر نیروها، انرژی مخصوص و نسبت نیروی سنگ‌زنی در سه محیط مختلف شامل سنگ‌زنی خشک، سنگ‌زنی با سیال برشی و روش روانکاری کمینه می‌باشد. برای ارزیابی معنی‌دار بودن تاثیر پارامترهای ورودی بر پاسخ‌ها و همچنین به دست‌آوردن معادلات پیش‌بینی از آنالیز واریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش روانکاری کمینه موثرترین روش روانکاری و خنک‌کاری می‌باشد بطوریکه موجب کاهش نیروهای مماسی سنگ‌زنی به میزان ۳۸,۸۸% و نیروهای عمودی به مقدار ۳۱.۱۶% نسبت به سنگ زنی خشک می گردد، در حالیکه مقادیر کاهش نیروها در سنگ زنی با سیال برشی برابر ۳۴.۲۲% برای نیروهای مماسی و ۲۴.۸۱% برای نیروهای عمودی نسبت به سنگ زنی خشک است. همچنین ملاحظه گردید که افزایش سرعت برش باعث کاهش نیروها و نسبت نیروی سنگ‌زنی و افزایش انرژی مخصوص می‌گردد در حالیکه افزایش سرعت پیشروی و عمق بار باعث افزایش نیروها و نسبت نیروی سنگ‌زنی و کاهش انرژی مخصوص می‌شود.
ُسید جواد اعرج خدایی، فرشاد برازنده، مهدی رضاعی، حامد ادیبی، احمد سرهان،
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده

به دلیل برخی از مشکلات در ایمپلنت‌های دندانی در سال‌های اخیر تمایل به استفاده از سرامیک زیرکونیا بجای تیتانیوم ایجاد شده است. از اصلی‌ترین مشکلات در استفاده از تیتانیوم می‌توان به ایجاد حاشیه و سایه سیاه (نازیبایی)، رسانایی حرارتی و حساسیت اشاره کرد. به دلیل سختی و تردی بسیار بالای زیرکونیا، جهت دستیابی به دقت-های ابعادی و هندسی، استفاده از فرایند سنگ‌زنی اجتناب ‌ناپذیر است. در این پژوهش بررسی جامعی بر تأثیر پارامترهای سنگ‌زنی بر زبری سطح، هزینه سنگ‌زنی و تغییر ریزساختار انجام شد. ملاحظه شد افزایش عمق براده و سرعت پیشروی منجر به افزایش تغییر ریزساختار از تتراگونال به مونوکلینیک می‌گردد. . همچنین ملاحظه شد که استفاده از چرخ سنگ‌های با باند رزین بجای چرخ سنگ‌های با باند فلزی، به‌طور متوسط منجر به ۸% زبری سطح کمتر می‌شود و استفاده از چرخ سنگ‌ با چگالی ذره ساینده بیشتر منجر به کاهش زبری سطح می‌گردد. معادله ریاضی بین پارامترهای ورودی و خروجی به کمک روش رویه پاسخ به وجود آمد که مقدار ضریب تعیین بزرگ‌تر از ۰,۹، بیانگر انطباق مناسب مدل ریاضی با داده‌ها می‌باشد. امکان کنترل زبری سطح و ریزساختار زیرکونیا توسط پارامترهای سنگ‌زنی و مشخصات چرخ سنگ وجود دارد و استفاده از چرخ سنگ‌ با چگالی ذره ساینده بیشتر و ذره ساینده بزرگ‌تر، منجر به کاهش هزینه سنگ‌زنی می‌شود.
حامد اسماعیلی، حامد ادیبی، سیدمهدی رضاعی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده

کامپوزیت‌های پایه سرامیکی برای غلبه بر مشکلات اصلی سرامیک‌های معمولی به‌خصوص شکنندگی آنها برای کاربردهای با حساسیت بالا در عملکرد و امنیت طراحی شده‌اند. به‌دلیل ویژگی‌های ذاتی این مواد شامل ساختار غیریکنواخت، خصوصیات مکانیکی و حرارتی ناهمگون و سختی بالای الیاف یا ماتریس، ماشین‌کاری این کامپوزیت‌ها با چالش‌های فراوانی همراه است که باعث می‌شوند سطوح ماشین‌کاری‌شده از کیفیت لازم برخوردار نباشند. با توجه به سختی بالای ماتریس سرامیکی، سنگ‌زنی با چرخ‌سنگ الماس تنها روش موفق برای ماشین‌کاری این مواد است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر پارامترهای سنگ‌زنی (سرعت برش، سرعت پیشروی و عمق برش) و شرایط خنک‌کاری و روانکاری (سنگ‌زنی خشک، نیمه‌خشک و تر) بر کیفیت سطح، کارآیی فرآیند و سایش ابزار بود. براساس نتایج آزمایشات، سنگ‌زنی نیمه‌خشک بهترین کیفیت سطح و کارآیی فرآیند را داشت. همچنین با افزایش سرعت برش و پیشروی، زبری سطح به‌ترتیب کاهش و افزایش یافت و عمق برش تاثیر چندانی بر زبری سطح نداشت. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده چهار استراتژی ماشین‌کاری با در نظرگرفتن کیفیت، کارآیی و بهره‌وری طراحی شدند. با بررسی مکانیزم برداشت ماده و شکست کامپوزیت‌ها با توجه به عکس‌های میکروسکوپ الکترونی از سطح قطعه، شکست ترد، غالب‌ترین فرآیند شکست در این کامپوزیت‌هاست.

محمد رضا هاشمی، حامد ادیبی، احمد ناظری آستانجین،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده

در این پژوهش به تحلیل تجربی مقاومت سایشی قطعات ساخته شده به روش ساخت افزایشی پرداخته شده است. ساخت افزایشی امروزه کاربرد وسیعی در صنایع گوناگون پیدا کرده است و فرآیند لایه نشانی ذوبی یکی از محبوب‌ترین روش‌های ساخت قطعه در این زمینه می‌باشد. با اینکه تاکنون تحقیقات فراوانی با هدف مدل‌سازی رفتار مکانیکی در این حوزه انجام شده است، ولی در زمینه سایش و مدل‌سازی این پدیده، مطالعات محدودی صورت گرفته است. در این پژوهش به منظور ایجاد یک رابطه دقیق ریاضی بین متغیرهای ورودی (ضخامت لایه، زاویه و فاصله رشته‌گذاری) و متغیر پاسخ (نرخ سایش) از طراحی آزمایش به روش طراحی مرکب مرکزی استفاده شده است. به منظور تعیین پاسخ و ارائه مدل رگرسیونی متناسب، بیست آزمایش سیستماتیک انجام شد. با استفاده از تحلیل واریانس، مدل ریاضی منطبق بر فرآیند واقعی بدست آمد، همچنین اعتبار مدل ارائه شده به کمک روشهای آماری تایید شده است. نتایج نشان می‌دهد که مدل ارائه شده میزان نرخ سایش قطعات آکریلونیتریل بوتادین استارین ساخته شده به روش لایه نشانی ذوبی را با ضریب تعیین ۴۴/۹۷% پیش‌بینی می‌کند. نتایج بدست آمده از انجام مطالعه تجربی و تحلیل مدل نشان داد که متغیر فاصله رشته‌گذاری و اثر برهم‌کنش آن با زاویه رشته‌گذاری، بیشترین میزان نرخ سایش را ایجاد می‌کند و همچنین اثر مرتبه دوم ضخامت لایه بیشترین تاثیر منفی را بر نرخ سایش دارد.
فرزاد جماعتی، حامد ادیبی، عبدالرضا رحیمی،
دوره ۲۱، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۰ )
چکیده

فرآیند سنگ­زنی یکی از مهم­ترین و پرکاربردترین فرآیندهای ماشینکاری جهت رسیدن به کیفیت سطح و دقت ابعادی مطلوب می­باشد. از آنجایی که در فرآیند سنگ­زنی، ضخامت براده تغییر شکل نیافته یک مقدار ثابت نبوده و برای هر دانه ساینده به طور مستقل و لحظه­ای در حال تغییر می­باشد، لذا تعیین دقیق ضخامت براده تغییر شکل نیافته لحظه­ای جهت مشخص کردن نیروهای سنگ­زنی و همچنین توپوگرافی سطح سنگ­زنی شده از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعات پیشین در زمینه نیروهای سنگ­زنی عمدتا بدون توجه به نوع میکرومکانیزم­های بین دانه ساینده و قطعه­کار استوار بود، از طرف دیگر با تعیین مقدار متوسط برای ضخامت براده تغییر شکل نیافته فقط مقادیر متوسط نیروهای سنگ­زنی قابل محاسبه بود. در این پژوهش برای تعیین ضخامت براده تغییر شکل نیافته لحظه­ای و به دنبال آن نیروهای سنگ­زنی، یک مدل تحلیلی جدید با رویکرد آنالیز سینماتیکی-هندسی مسیر دانه­های ساینده ارائه شده­است. این مدل، اجزای تشکیل دهنده نیروهای عمودی و مماسی سنگ­زنی (شامل نیروهای لغزش، شخم و برش) را به طور جزئی و دقیق بر اساس ضخامت براده تغییر شکل نیافته لحظه­ای حاصل از آنالیز سینماتیکی حرکت دانه ساینده و همچنین بر اساس میکرو مکانیزم­های براده برداری بین دانه ساینده و قطعه­کار پیش­بینی می­کند. در پایان آزمایش­های تجربی، جهت صحت سنجی مدل تئوری صورت پذیرفت.
رضا نوری زاده نشلی، محمد زارعی نژاد، سید مهدی رضاعی، حامد ادیبی،
دوره ۲۲، شماره ۸ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

فرسایش ابزار تاثیر به‌سزایی در فرآیند ماشینکاری دارد. بررسی‌های متعددی برروی پایش فرسایش ابزار از طریق روش‌های متفاوت و با استفاده از سنسورهای مختلف، به منظور پیش‌بینی فرسایش ابزار انجام شده‌است. در این مقاله، مکانیزهای تولید صوت در حین فرآیند تراشکاری به طور جامعی بررسی شده‌اند و سه منبع اصلی تولید صوت تعیین و از یکدیگر متمایز شده‌اند. مکانیزم‌های تولید صوت با منشأ ارتعاشات ابزار، تغییر شکل در قطعه کار و ارتعاشات در سطوح تماس (اصطکاک) بررسی و محدوده‌ی فرکانسی صوت ایجاد‌شده از طریق هر یک از این فرآیندها، مشخص شده‌اند. نشان داده شده است که مکانیزم های ذکر شده به ترتیب در محدوده ی چند ده هرتز، چند کیلوهرتز و چند مگاهرتز تولید صوت می نمایند. پس از آن مکانیزمی که برای پایش ابزار مناسب‌تر باشد بررسی و انتخاب شده‌است. سپس ارتباط بین آن مکانیزم تولید صوت و فرآیند تشکیل براده حین ماشینکاری مورد مطالعه قرار گرفته و درک عمیق‌تری از فرآیند ماشینکاری ایجاد شده است. یافته‌های این مقاله، نه تنها بر مبنای روش‌های پردازش سیگنال، بلکه بر اساس شناخت فیزیک و ذات فرآیند، می‌تواند به یک روش پایش فرآیند ماشینکاری موثر و قابل اتکا منجر شود. جهت صحه‌گذاری روابطِ توسعه داده شده و مدل‌های ایجاد‌شده تست‌های تجربی انجام شده‌است و نتایج تست‌های تجربی کارایی مدل‌های پیشنهادی را نشان می‌دهد.

سید حسن موسوی، حامد ادیبی، سید مهدی رضاعی،
دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده

با توجه به تقاضای فعلی برای تولید سطوحی با مورفولوژی غیرپرداخت مانند سطوح ساختاریافته که منجر به تقویت خواص تریبولوژیکی سطح می‌شود، ارائه روشی با حداقل هزینه و عملکرد بالا توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با محوریت ارائه روشی جدید برای تولید سطوح ساختاریافته با عملکرد آب‌گریزی صورت پذیرفته است. در این روش با استفاده از فرآیند سنگ‌زنی به کمک چرخ‌سنگی خاص، سعی به تولید این سطوح پرکاربرد شده است. با اصلاح توپوگرافی سطح چرخ‌سنگ و تغییر در چینش ذرات ساینده از حالت تصادفی (چرخ‌سنگ تجاری) به حالت منظم با چینش ذرات ساینده الماس در محل‌هایی از پیش تعریف شده، تلاش شد تا چرخ‌سنگی مختص تولید سطوح ساختاریافته، طراحی و ساخته شود. المانی با ابعاد ۱×۱ سانتی‌متر مربع حاوی ذرات ساینده الماس با مش سایز ۵۰/۴۰ طی فرآیند الکتروپلیتینگ در محیط حمام نیکل ساخته شد و با اتصال سگمنت بر روی هاب چرخ‌سنگ و اجرای فرآیند سنگ‌زنی با این چرخ توسعه یافته، سطوحی حاوی خراش‌هایی با هندسه یکسان بصورت پیوسته و ناپیوسته تولید شد. زوایه تماس استاتیکی برای سطح بدون ساختار حدودا ۳۷ درجه بوده که با ساختاریافته کردن سطح تا مقدار ۱۴۱ درجه بهبود یافته است که مقدار چشمگیر است. 
عرفان ادیبی، علی مالکی، احمد کرمانپور، احسان فروزمهر، محسن بدرسمای،
دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه تولید قطعات صنعتی از جنس سوپرآلیاژها و فلزاتی که دارای سختی بالا و همچنین ماده اولیه گران‌قیمت هستند، به علت دورریز ماده اولیه، سایش ابزار و ناتوانی در تولید هندسه‌های پیچیده با روش‌های ماشین‌کاری سنتی و مدرن از جمله مسائل مهم در صنعت بشمار می‌رود. فرایند ذوب گزینشی با لیزر از زیرشاخه‌های فناوری ساخت افزودنی می‌باشد که با تولید لایه‌لایه قطعات، امکان ایجاد هندسه‌های پیچیده از مواد پرکاربرد در صنعت را فراهم می‌سازد. از جمله سوپرآلیاژ‌های مهم در صنعت هوافضا و توربین‌های گازی می‌توان به سوپرآلیاژ هستلوی ایکس اشاره کرد. هدف از انجام این پژوهش تولید قطعاتی از جنس سوپر‌آلیاژ هستلوی ایکس به روش ذوب گزینشی با لیزر با عیوب کمینه و چگالی نسبی بالا است. به همین منظور سه نمونه در محدوده چگالی انرژی لیزر ۵۰ تا ۹۰ ژول بر میلی‌متر مکعب ساخته شد. تصاویر نمونه‌های ساخته شده پس از آماده‌سازی سطوح جانبی یکپارچه‌سازی و چگالی نسبی هر نمونه به روش ‌آنالیز تصویر محاسبه گشت. بررسی نشان داد که نمونه با چگالی انرژی حجمی ۹۰ ژول بر میلی‌متر مکعب دارای کمترین عیوب، بالاترین سختی و چگالی نسبی بالای ۹۹ درصد است.
 
الهام اسکندری، ابراهیم حاجی دولو، محمدرضا صفاریان، سعید محقق، امید ادیبی،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۳ )
چکیده

استفاده از یخچال‌‌های ‌پرده‌هوای عمودی در فروشگاه‌‌های مواد غذایی با استقبال روبرو شده است، زیرا زمینه دسترسی آسان مشتریان به محصولات را فراهم می‌سازد. علیرغم جذابیت‌ یخچال‌‌های ‌پرده‌هوا، مصرف انرژی این یخچال‌‌‌ها حدود ۵۰% بیشتر از یخچال‌‌های درب‌دار می‌باشد. در این مقاله تاثیر تغییر دمای محیط بر عملکرد یخچال بصورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته شده است. اندازه گیری تجربی شامل پارامترهای دما، فشار، رطوبت نسبی، سرعت و جریان مصرفی در سیکل هوا و سیکل تبرید می‌باشد. همچنین توان کمپرسور، اثر تبرید، بار کل یخچال، ضریب عملکرد، نسبت فشار، ضریب نفوذ حرارتی، توان تبرید، دبی حجمی و جرمی هوای فن اواپراتور و کندانسور، دبی جرمی مبرد، حرارت کندانسور، توان کندانسور، راندمان حرارتی پرده‌هوا، عدد ریچاردسون، عدد رینولدز و مدول انحراف در شرایط مختلف محیطی محاسبه گردید. نتایج تجربی نشان می دهد که عملکرد برودتی یخچال تحت تاثیر دمای هوای محیط کارکرد بوده که مستقیما بر نرخ نفوذ هوای محیط به محفظه یخچال و دمای هوای برگشتی به اواپراتور تاثیر می‌گذارد. لذا دمای هوای برگشتی به اواپراتور شاخص مهمی برای ارزیابی میزان کارآیی یخچال ‌پرده‌ هوا می باشد. هرچه دمای محیط افزایش توان مصرفی کمپرسور افزایش، اثر تبرید و ضریب عملکرد یخچال کاهش می‌یابند. همچنین نتایج نشان می‌دهد که با افزایش دمای محیط راندمان پرده هوا کاهش می‌یابد بطوریکه تفاوت دمای جلو و عقب طبقات تا ۶/۴ درجه سلسیوس رسیده و با افزایش هر درجه دمای محیط به‌طور تقریبی توان مصرفی کمپرسور به مقدار ۶۴/۰% افزایش یافته و اثر تبرید و ۰۶/۰% ضریب عملکرد ۷۷/۱ % کاهش می‌یابد.

صفحه ۱ از ۱