۲۰ نتیجه برای باشی
دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
هیدگر معتقد است الثیا نزد یونانیان به معنای ناپوشیدگی است که امری ذاتی برای موجودات است، اما افلاطون با قایل شدن به عالم مُثل، حقیقت را به مثابه مطابقت مطرح و آن را به عقل انسانی منتقل میکند. با این نگاه، حقیقت خصوصیت ذاتیاش را از دست داد و تبدیل به مطابق شناخت با متعلق خود و ایجاد دوگانگیهای مرسوم فلسفه شد. ملاصدرا هر چند شباهتهای بنیادین با هیدگر دارد، اما حقیقت را دارای معانی چندگانهای میداند و در مرحله سوم تفکر فلسفی خویش با رسیدن به تشان، با تفسیر خاصی که از فلسفه افلاطونی میکند، دوگانگیهای مرسوم فلسفه قبل از خودش را کنار میگذارد و به وحدتگرایی میرسد و حقیقت نزد افلاطون را امری دارای مراتب وجودی قلمداد کرده و میپذیرد. در این مقاله ضمن نگاه کوتاه به حقیقت نزد افلاطون، به بررسی نگاه هیدگر و ملاصدرا و در نهایت استخراج انتقادات صدرایی به تفکر هیدگری درباب حقیقت خواهیم پرداخت.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف این مقاله بررسی میزان شناخت مدرسان زبانهای خارجی از نقش فرایند یادگیری و آموزش زبان با استفاده از راهبردها و ابزارهای الکترونیکی تحت وب در حوزه زبان خارجی است. در این راستا ابتدا با بهره گیری از روش تحقیق اسنادی ماهیت زبان در ارتباطات الکترونیکی تحت شبکه تارگستر جهانی و روشهای مطرح در بهبود توسعه توانش زبانی و ارتباطیزبان آموزان در آموزش بر خط (online) بررسی شد و سپس با توجه به اهمیت آشنایی مدرسان رشته زبان بویژه در بخش آموزش و ترجمه زبانهای خارجی و آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان با نقش آموزش الکترونیکی، میزان آشنایی مدرسان زبان با راهبردها و ایزارهای فناوری مطرح در آموزش برخط ، با استفاده از روش تحقیق توصیفی – پیمایشی مورد سنجش قرارگرفت. نتیجه حاصل از نظرسنجی از ۶۸ مدرس زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و فارسی از ۷ دانشگاه سنتی و مجازی در این تحقیق مشخص کرد که اکثریت مدرسان زبان خارجی شناخت مناسبی از ابزارها و راهبردهای الکترونیکی موجود رشته خود ندارند. با توجه به نیاز کشور به ارتباط متخصصان با شبکه های علمی جهان به منظور دستیابی و یا انتقال دانش و تسلط آنها به حداقل یک زبان خارجی جهانی، برنامه ریزی و تهیه الگویی مناسب جهت تربیت مدرس آموزش الکترونیکی و بر خط زبان خارجی می تواند گامی اساسی برای ارتقاء سطح دانش زبان خارجی در سطح دانشگاههای کشور وهمچنین توسعه زبان فارسی در شبکه های علمی- آموزشی و فرهنگی در جهان باشد.
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
تحلیل ریختشناختی به روش ولادیمیر پراپ۱ در حدود ۲۰۰ حکایت عارفانه از دو کتاب ارزشمند کشفالمحجوب و تذکرهالاولیا مشخص کرد که در خویشکاری۲ خاص عارفانهها، که کرامت در جایگاه برجسته و نقطۀ عطف داستان واقع است، تابع معنای دامنۀ بیشتری نسبت به گونههای دیگر (عامیانهها، عاشقانهها و ...) دارد. با وجود اینکه تعداد نقش ویژهها محدود است از گوناگونی بسیاری برخوردار است. تنها عامل همسانی در چنین آرایشهای کوچک مقیاس با رنگهای متنوع، جایگاه نقش ویژههاست؛ همچون قرار گرفتن کدهای رمز در محلهای ویژه در راستای همخوانی با نقطۀ عطف داستان. در این تحقیق، سه حوزۀ کنش۳، مشخص شد و تعداد خویشکاریها به ۱۱ رسید که بعضی با آنچه در عامیانهها وجود دارد، همسان، و بعضی دیگر جدید و خاص عارفانههاست.
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
در اجرای کهنالگوی قربانی، عنصر قربانی با توجه به نوع فرهنگ، آیین، معیشت و... انتخاب میشده است و در ایران، گاو بهمنزلۀ اسطورهای کهن که از آغاز داستان آفرینش در اساطیر آیینی حضور دارد، شاخصترین چهره برای عمل قربانی است و در آیین مهرپرستی بهمثابۀ یکی از مهمترین مراسمات اجرا میشده است تا با ریخته شدن خون گاو، زمین به حیات دوباره برسد و با خوردن گوشت آن، پیروان این آیین به جاودانگی و نامیرایی رسند. پس از ظهور زرتشت به دلایلی مانندِ مقابله با نمادهای مهرپرستی، ترویج یگانهپرستی، لزوم یکجانشینی و توسعه تمدن، با قربانیکردن گاو بهشدت مقابله میشود و حراست و حمایت از گاو مورد توجه خاص زرتشت قرار میگیرد؛ اما با این همه، حتی در آیین زرتشت نیز روایتهای از قربانیکردن گاو گزارش شده است که از لزوم اجرای این عمل حکایت دارد و آن همانا کمک به باروری زمین و احیای چرخه حیات است؛ اما با این همه، برخورد زرتشت با قربانیکردن گاو، اسطوره جاودانگی و مسئله حفظ زمین را وارد عرصههای تازهتری از معنا میکند و مضامین اساطیری را با تعقل همراه میسازد. این جستار به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی و با توجه به نظریۀ یونگ، کهنالگوی قربانی گاو را در دو آیین مهرپرستی و زرتشتی بررسی و واکاوی کرده است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
در ادبیات جهان تا به امروز صرفنظر از اینکه نویسندگان یا شاعران از کدام اقلیم جغرافیایی باشند و به کدام دوره از تاریخِ کدام کشور تعلّق داشته باشند؛ همواره از دنیای زنان نوشتهاند و چه بسا اندیشههایی یکسان و مشابه را نیز در خلق آثارشان متجلّی ساختهاند. در این پژوهش تطبیقی در وهله نخست جایگاه، نقش و ویژگیهای زنان و سپس نیازها و خواستههای آنان در جامعه و خانواده در ادبیات ایران و اسپانیا مورد بررسی قرار میگیرد. در جهت محدود ساختن حوزه مطالعاتیِ پژوهش به داستان کوتاه"لاک صورتی" جلال آلاحمد و نمایشنامه "یرما" از فدریکو گارسیا لورکا به عنوان دو اثر از دو نویسنده صاحب نام و صاحبنظر در هر دو کشور اکتفا شدهاست. در آغازِ جستار برای آشناییِ بیشتر با گرایشهایِ فکریِ هر دو نویسنده به معرّفی اجمالی تاریخ زندگی و فعالیّتهای سیاسی- اجتماعی- فرهنگی ایشان پرداخته شده؛ در ادامه با تکیه بر متن دو داستان و تحلیل محتوای آن، دربارۀ نیاز و خواستۀ زنان که در این پژوهش درونمایۀ اصلی داستان قلمداد شده سخن به میان آمده است. اینکه در این دو داستان چگونه این خواستهها و نیازها در ارتباط با مردان، خانواده، جامعه و سنّتهای آن توصیف و تعریف شده است و اینکه چگونه با توجه به تفاوت مردان و زنان با یکدیگر به این خواستهها و نیازها پاسخ داده میشود از جمله مباحثی است که در این پژوهش بررسی گردیده است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: رمز بقای یک بنای تاریخی فعال بودن و دمیدن پویایی در بطن آن است. پویایی فضا همواره فرصتی برای ایجاد رابطه قویتر مابین معماری و جامعه، جهت سازماندهی توسعه پایدار شهری است. از این رو پرداختن به شبکههای واسط در احیای دینامیسم شهری جایگاه بالایی دارد. هـدف از ایـن مقالـه بازشناسـی و تحلیـل حوزههای تاثیرگذار بر پویایی شهری در تعامل با مفهوم فضای میانوند، با راهکار تغییر کاربری بناهای قدیمی فاخر است و در پی پاسخ به این سوال است که دینامیسم درونشهری از طریق تغییر کاربری خانههای تاریخی به عنوان فضای میانوند چگونه تعریف میشود؟
ابزار و روش ها: بهمنظور رسیدن به اهداف پژوهش، روند تحلیل و آنالیز با انتخاب بناهای ارزشمند تاریخی و چگونگی تغییر کاربری آنها پیش میرود. این پژوهش بر آنست که با مطالعات کیفی شاخصهای برآمده از رویکرد باززنده سازی، اثرگذاری تغییرات کاربری بناهای منتخب را به عنوان فضای واسط در دینامیسم درون شهری مورد بررسی قرار داده و با بهرهمندی از نظرات طیف چهارگانه از مشارکتکنندگان به ارزیابی میزان تاثیرگذاری سنجههای موثر پرداخته است.
یافته ها: تعدادی از خانههای تاریخی احیاء شدهی شهر تهران با رویکرد TND، موردتحلیل قرار گرفته، سپس حوزهها و راهبردهای تاثیرگذار در پویایی شهری حاصل از تغییر کاربری استخراج شد و در نهایت بارزترین شاخصههای اثربخش در بناهای میانوند منتخب به عنوان شبکه ارتباط شهری معرفی شدند.
نتیجه گیری: دستاوردهای پژوهش نشان دهنده آنست که حوزههای متعددی ازجمله راهبردهای توسعه و تنوع عملکرد اقتصادی و زیرساختارهای حیات اجتماعی-فرهنگی در جریان احیاء خانههای تاریخی تاثیر گذارند که در نهایت احیاء این خانهها منجر به دینامیسم شبکه درونشهری میشوند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
اتوجه به شکل گیری و تکامل حیات در کنار میدان های مغناطیسی استاتیک ،مواجهه دائمی توانایی سازش را به موجودات داده است .مغناطیس درمانی از شاخه های طب مکمل محسوب می شود ،که با استفاده از میدان های مغناطیسی با شدت پایین و غیر مضر به بدن صورت می گیرد. با مطالعه بر روی زوج های نابارور،۲۰درصد عامل مردانه، تنها علت ناباروری است ودر ۵۰درصد موارد به عنوان یکی از عوامل مداخله کننده محسوب می شود. یکی از عوامل تاثیر گذار مربوط به ناباروری در مردان مربوط به اسپرم است . در تحقیق حاضر ،نمونه های نرمال تحت میدان مغناطیسی در شدت های ۶،۱ و۱۲ میلی تسلا و در بازه های زمانی ۳،۱ و۵ ساعت قرارگرفتند . بررسی های میزان حرکت اسپرم توسط نرم افزارکاسا وهمچنین میزان زندمانی اسپرم ها توسط رنگ آمیزی ائوزین نکروزین ونیز مورفولوژی توسط رنگ آمیزی پاپانیکولا انجام گرفت .نتایج این مرحله بر روی اسپرم های نرمال نشان دهنده ینتایج نشان دهنده تاثیر میدان مغناطیسی برحرکت اسپرم های تحت تاثیر میدان است و کاهش معناداری در حرکت اسپرم هایی که تحت اثر میدان نبودند مشاهده شد .همچنین بررسی های مورفولوژی نشان دهنده عدم تاثیر میدان مغناطیسی بر مورفولوژی اسپرم است .در آزمایش ها ی زنده مانی ،اسپرم هایی که تحت اثر میدان مغناطیسی نبودند باکاهش معناداری همراه بود ونیز مورفولوژی اسپرم بدون تغییر است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف:
رابطه قوی میان مکان و جامعه، گواه شکل گیری حیات اجتماعی پایدار در فضای درون شهری است. مساله اصلی اینجاست که امروز خانه های تاریخی، به عنوان بخشی از میراث معماری معاصر؛ و کارخانه های به عنوان بخشی از میراث معماری صنعتی؛ نتوانسته اند در بافت پیرامون خود تلفیق شوند. هدف اصلی پژوهش تدوین رویکرد توسعه مکان-بنیان است. بر اساس فرضیه پژوهش، میان عوامل اقتصادی، ساختاری، همگانی و محیطی در فضای میانوند محلات تاریخی و پایداری آن ها رابطه معناداری برقرار است.
روش ها:
بهمنظور دستیابی به اهداف پژوهش، با روش استدلال منطقی و تحلیل محتوایی-کیفی بافت مراکز محلات، روند تحلیل و آنالیز پیش میرود. این پژوهش بر آن است که با مطالعات کیفی شاخصهای برآمده از رویکرد توسعه مکان-بنیان، در راستای حرکت به سمت معماری سرآمد، اثرگذاری فضای واسط در دینامیسم درونشهری را مورد بررسی قرار داده، با بهره مندی از نظرات مشارکتکنندگان به ارزیابی میزان تأثیرگذاری سنجههای مؤثر بپردازد. سه چمن (مرکز محله) بررسی شده، از میان محلههای تاریخی و واجد ارزش و معاصرسازی شده همدان انتخاب شده است.
یافته ها:
تحلیل تعامل عناصر به جای مانده از میراث گذشته همدان، با تأکید بر نظریه توسعه مکان-بنیان، نشان داد که پیوند دوباره عناصر شهری با یکدیگر اهمیت ویژه ای دارد و از بارزترین شاخصههای اثربخش در فضاهای میانوند است.
نتیجه گیری:
بر اساس رویکرد توسعه مکان-بنیان، در ابعاد فضای میانی، چیدمان فضایی و تنوع عملکرد اقتصادی و زیرساختارهای حیات اجتماعی-فرهنگی در بافت درونشهری چمن، نقش فزایندهای در سرزندگی محلات و ایجاد دینامیسم پایدار دارند.
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این پروژه، با افزودن نانو ذرات رس نوع +Cloisite Na (CNa+) در غلظتهای مختلف (۵، ۱۰ و ۱۵ درصد بر پایه وزن خشک) به پلیساکارید آرد سویا، فیلمهای نانوکامپوزیتی با حلالیت کم و مقاوم به تنش مکانیکی تولید شد. نانو کامپوزیت حاصل، با هدف بررسی ویژگیهای فیزیکومکانیکی، حرارتی و ساختاری با روش قالب ریزی محلول سنتز شد. با افزودن نانوذرات رس به فیلم بیوپلیمری، حلالیت در آب فیلمها کاهش یافت و این روند با افزایش غلظت نانوذرات رس، مشهودتر بود. میزان شفافیت فیلم با افزودن نانوذرات رس بهشدت کاهش یافت. قدرت کششی فیلمها در اثر افزودن نانو ذره افزایش یافت و این افزایش وابسته به غلظت نانو ذره بود. همچنین با افزایش غلظت نانوذره، میزان ازدیاد طول در نقطه پارگی کم شد. نتایج دستگاه پراش اشعه ایکس نشان داد که فیلم خالص ساختار بیشکل داشته که با افزودن نانوذره به آن، ساختمان بیوپلیمر منظمتر میشود و بلورینگی افزایش مییابد. نتایج این آزمون بیان کننده انتقال پیکها به درجههای پایینتر، افزایش فاصله بین لایههای نانوذره رسو تشکیل ساختار میان لایهای است. از لحاظ مورفولوژی ساختاری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، یکنواختی بافت در اثر افزودن نانو ذرات رس به ماتریکس پلیمری مشاهده شد. موفقیت این پژوهش در استفاده از فیلم پلیساکارید سویا و نانو ذرات رس، میتواند فیلم جدیدی را برای سنتز نانوکامپوزیتها معرفی کند.
ابراهیم عبدی اقدم، محسن باشی،
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
سیستم سوخترسانی و کنترل اختلاط سوخت و هوا از چالشهای اساسی محققان موتورهای اشتعال جرقهای بوده است. مدیریت در کیفیت مخلوط و اقتصاد سوخت سبب تعویض سیستمهای کاربراتوری به انژکتوری شده است. موقعیت آغاز پاشش و طول پاشش سوخت روی عملکرد موتور نقش مهمی دارد. در کار حاضر از یک موتور تک سیلندر پژوهشی با قابلیت تنظیم زمانبندی جرقه که به یک سیستم سوخترسانی پاشش راهگاهی با قابلیت تنظیم موقعیت آغاز پاشش و طول زمان پاشش بنزین مجهز است استفاده شد. نسبت تراکم، سرعت موتور و موقعیت آغاز پاشش به ترتیب به ۸، rpm۱۸۰۰ و نقطه مرگ بالای تنفسی تنظیم شد. طول پاشش و زمانبندی جرقه طوری میزان شد که در نسبت همارزی (سوخت به هوا) ۹۰/۰ حداکثر گشتاور خروجی حاصل شود. با تثبیت آنها، موقعیت آغاز پاشش در بازه ۱۸۰- تا ۱۸۰ درجه نسبت به مرگ بالای تنفس با گام ۳۰ درجه تغییر داده شد. برای هر یک از آنها تغییرات فشار سیلندر ۵۰۰ سیکل پشت سرهم ثبت و ذخیره شد. نتایج حاصله نشان داد که پراکندگی دادههای فشار موثر متوسط اندیکه (imep) برای حالتهای با موقعیت آغاز پاشش سوخت بعد از مرگ بالای تنفسی بیشتر از حالتهای با موقعیت آغاز پاشش قبل از مرگ بالای تنفسی بود. همچنین مقادیر میانگین imep و قله فشار و ضرایب تغییر آنها با موقعیت آغاز پاشش سوخت تغییر کرد و برای حالتهایی که پراکندگی دادههای imep بیشتر بود مقادیر میانگین imep بزرگتر و میانگین isfc کوچکتر ظاهر شد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
اعتماد بنیان بسیاری از تعاملات و کنشهای روزمره در جوامع انسانی چه در زمینه ارتباطات میان فردی و چه در حوزه ارتباطات اجتماعی بین گروهها است. در اکثر جوامع به علت مجموعهای از عوامل نظیر از خود بیگانگی، فقدان سرمایه اجتماعی، وجود رسانههای انتقادی و به ویژه عدم پاسخگویی نهادها و سازمانهای عمومی، میزان اعتماد به دولت و سازمانهای تابعه کاهش یافته است.
برای مثال شواهد نشان میدهد که افزایش منابع و مسئولیتهای بخش عمومی با میزان پاسخگویی آن هماهنگ نبوده است و احتمالا برخی عوامل دیگر نیز این وضعیت را تشدید مینماید و یا به گونهای بر آن موثر است. در این مقاله با استفاده از استراتژی پیمایش نقش اعتماد عمومی به سازمانها و نهادهای دولتی را در افزایش سطح اعتماد سیاسی در جامعه مورد بررسی و نقادی قرار میدهیم. سپس پیشنهادهایی را برای بهبود و اصلاح وضعیت کنونی مطرح خواهیم نمود. نتایج حاصل از نقش موثر و مثبت اعتماد عمومی در بهبود سطح اعتماد سیاسی در جامعه حکایت میکند. لذا انجام مطالعات تکمیلی در این زمینه میتواند بستری برای توجه بیشتر دولت به مقوله اعتماد عمومی و راهکارهای تحکیم و تقویت آن باشد.
ابراهیم عبدی اقدم، محسن باشی،
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
اهمیت کنترل آلایندهها و کاهش منابع فسیلی موجب توسعه سیستمهای انژکتوری و تحقیقات روی بهینهسازی مصرف سوخت موتورهای احتراق داخلی شده است. هدف این تحقیق مطالعه تأثیر زاویه شروع پاشش سوخت روی مشخصههای عملکردی موتور مثل توان اندیکه، آلایندههای خروجی (CO و HC)، تاخیر در اشتعال و طول احتراق سریع با استفاده از دو سوخت مجزای بنزین و گاز طبیعی در یک موتور تک سیلندر پژوهشی پاشش راهگاهی است. در این مطالعه با ثابت گرفتن طول پاشش، زاویه جرقه، سرعت موتور و وضعیت دریچه گاز، زاویه شروع پاشش تغییر داده شد. نتایج حاصله نشان میدهد که اگر زمان شروع پاشش طوری تنظیم شود که در مرحله مکش، سوخت در حال پاشش همراه هوای جاری وارد سیلندر شود، توان اندیکه مطلوب حاصل و مقدار آلاینده منواکسید کربن کمتری تولید میشود اما مقدار هیدروکربن نسوخته بیشتری منتشر میگردد. برای محاسبه تأخیر در اشتعال و طول احتراق سریع از آهنگ گرمای آزادشده استفاده شد. بر اساس نتایج حاصله کمترین تأخیر در اشتعال در زمان آغاز پاششی صورت میگیرد که سهم بیشتری از سوخت در انتهای مرحله مکش وارد سیلندر شود و طول احتراق سریع کمتر وقتی حاصل میشود که در طول پاشش، سوخت پاششی و هوای جاری بهطور همزمان در مرحله مکش وارد سیلندر شوند.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
این مطالعه به منظور ارزیابی عملکرد سیستم تصفیه پساب واحد تولید رزین اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) انجام شده است. سیستم تصفیه شامل ۳ آشغالگیر ریز، یک حوض دانهگیر، یک حوض متعادلساز، سیستم شناورسازی با هوای محلول (DAF)، یک واحد بیولوژیکی لجن فعال و واحد زلالساز می-باشد. این سیستم پیشتصفیه به منظور کاهش مواد جامد معلق و COD پساب واحد ABS قبل از ورود به واحد تصفیه مرکزی شرکت پتروشیمی طراحی شده است. نمونههای ترکیبی متناسب با دبی در ۴ نوبت در طی ۶ ماه برداشته شده و پارامترهای BOD۵, COD ,TSS، اکریلونیتریل، اکریلامید، اکریلیک اسید، سیانید و آمونیاک مطابق با روشهای استاندارد اندازهگیری شدهاند. ساختار جمعیت میکروبی سیستم لجن فعال نیز مورد بررسی قرار گرفته است. تحت بار سطحی m۳/m۲.h ۷۶/۲ اعمال شده به سیستم DAF، راندمان حذف COD و SS به ترتیب ۲۴ و ۴۳ درصد به دست آمد. در مقادیر بار آلی kg COD/m۳.d ۰۶/۰±۷۹/۰اعمال شده به سیستم لجن فعال، راندمان حذف COD و BOD۵ به ترتیب ۵۹ و ۶۸ درصد بوده است. در مجموع، راندمان حذف COD، BOD۵ و TSS در کل سیستم پیشتصفیه به ترتیب ۹۰،۸۰ و۸۸ بوده است. بهعلاوه، راندمان حذف اکریلونیتریل در سیستم ۹۱ درصد بوده که ۲۶ درصد حذف در واحد بیولوژیکی رخ داده است. در میان باکتریهای جداسازی شده از لجن فعال، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus و Moraxella به عنوان باکتریهای نیتریفایر هتروترف شناسایی شدهاند.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق، از فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن از محلول های آبی با غلظت اولیه ppm۱۰۰ استفاده شد. نانوذرات اکسید آهن با قطر حدود nm ۱۸، از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز با استفاده از آسیاب گلوله ای تهیه شد. کاتالیست های مستعمل و نانوذرات تهیه شده، توسط آنالیزهای BET، XRF، XRD و FE-SEM تعیین مشخصات شدند. برای تعیین غلظت تولوئن، از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) استفاده شد. به منظور بررسی بر هم کنش پارامترهای تاثیرگذار [H۲O۲]/[Catalyst]، ]غلظت آلاینده [H۲O۲]/[و زمان واکنش (دقیقه) بر درصد حذف تولوئن و یافتن شرایط بهینه، طراحی آزمایش به روش RSM صورت گرفت و مقادیر بهینه برای این پارامترها به ترتیب ۴۶۰/۰، ۹۲۸/۴ و ۷/۱۰۵ بدست آمد. معادله درجه دوم با ضریب همبستگی بسیار بالایی برای پیش بینی حذف تولوئن برازش شد که مقادیر R۲ و R۲(adj) مدل پیش بینی شده، به ترتیب برابر با %۱۴/۹۹ و %۳۷/۹۸ توسط نرم افزار minitab حاصل شد. بر اساس آزمایش های انجام شده، در شرایط بهینه پارامترهای تاثیرگذار، حذف کامل تولوئن از محلول های آبی حاصل شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که روش RSM ابزار مناسبی جهت مدلسازی و بهینه سازی فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن می باشد. همچنین نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید آهن تهیه شده از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز، قابلیت بسیار خوبی برای استفاده در فرایند شبه فنتون جهت حذف تولوئن از محلول های آبی دارند.
دوره ۱۶، شماره ۶۳ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله به تحلیل سطح واژگانی و نیز سطح معنایی گریز از هنجار در تشبیه، استعاره و بهخصوص «تشخیص» پرداخته شده و نمودارهایی در این خصوص ارائه شده است. مهمترین منبعی که برای تشخیص ترکیبات و عبارات بدیع و خودساخته طالب آملی بهکار گرفته شد، نرمافزار چندرسانهای درج ۳ است. در مجموع براساس یافتههای این پژوهش، از میان قریب ۶۵۰ نوع استعاره غیرمشترک یافته شده در سراسر غزلیات طالب آملی، نزدیک به ۲۲۰ مورد از آنها بدیع هستند و این بدان معناست که بیش از یکسوم تمامی استعارات موجود در غزلیات طالب آملی ساخته ذهن خلاق و نواندیش او هستند و این شگفتانگیز است!
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد سیستم لجنفعال هوادهی گسترده مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی تبریز انجام شده است. سیستم تصفیه شامل آشغالگیر، API، متعادلسازی، انعقاد و لختهسازی، سیستم DAF، حوض هوادهی، زلالساز اولیه و ثانویه و فیلتراسیون میباشد. این تصفیهخانه جهت تصفیه فاضلاب صنعتی تولیدی از واحدهای مختلف مجتمع و با هدف استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، طراحی شده است. جهت ارزیابی عملکرد تصفیهخانه، نمونههای ترکیبی ۱۲ ساعته متناسب با دبی در ۴ نوبت در طی ۶ ماه برداشته شده و پارامترهای COD، BOD۵، TDS، TSS، فنل، سیانید، روغن، آمونیاک و TKN مطابق با روشهای استاندارد اندازهگیری شدهاند. همچنین ساختار جمعیت میکروبی سیستم بیولوژیکی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی عملکرد تصفیهخانه به صورت کلی و واحد به واحد انجام شده و بر اساس نتایج، مقادیر COD، BOD۵ و TSS در ورودی و خروجی تصفیهخانه بهترتیب ۲۳۰±۱۳۱۹، ۴۹۱±۹۶۷ و ۱۷۴±۲۲۷ میلیگرم بر لیتر و ۶/۱۹±۶/۷۳، ۹/۲۵±۶/۳۳ و ۹/۵±۴/۶ میلیگرم در لیتر بوده است. همچنین، در مقادیر بار آلی kg/m۳.d ۱۵/۰±۴۸/۰ در حوض بیولوژیکی، راندمان حذف COD و BOD۵ بهطور میانگین بهترتیب ۳۷ و ۴۶ درصد محاسبه شده است. نتایج آنالیز میکروبی نشان داد که از میان باکتریهای جداسازی شده، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus، Moraxella و Veillonella بهعنوان باکتریهای نیتریفایر هتروتروف غالب در سیستم میباشند.
علی زرگرباشی، صادق تابع جماعت، سروش صرافان صادقی، سروش شیخبگلو،
دوره ۲۰، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده: در این مطالعه، به بررسی تجربی احتراق پیشآمیخته جزئی متان و اکسیژن خالص، درون یک راکتور کوارتز مقیاس مزو با قطر داخلی ۵ میلیمتر و ضخامت دیواره ۱ میلیمتر با طولهای ۵، ۱۰ و ۱۵ سانتیمتر و نسبت اختلاطهای ۲۵%، ۵۰% و ۷۵% پرداخته شده است. نتایج آزمایشها اعم از عوامل مؤثر بر رژیمهای شعله، محدوده تشکیل هر کدام، دینامیک شعله و توزیع دمای دیواره خارجی راکتور، تحلیل و گزارش شده است. آزمونهای فوق در محفظه احتراق استوانهای هممرکز متقارنمحوری و در رژیم جریان آرام صورت گرفته است. در اکثر آزمایشها، رژیم شعله نوسانی بوده و همین عامل باعث گردیده تا توزیع حرارت یکنواختتری در طول راکتور مشاهده گردد. دینامیک این شعله از تغییرات به ترتیب نسبت اختلاط، طول راکتور، دبی حجمی اکسیژن و نهایتاً دبی حجمی سوخت، که باعث تغییرات در سرعت جریان ورودی و نسبت همارزی میگردد بیشتر اثر میپذیرد. همچنین مشاهده شد با افزایش طول راکتور به علت فراهم شدن زمان مناسب جهت همگن شدن مخلوط، تفاوتها در بازه تشکیل شعله در نسبت پیشاختلاطهای مختلف کم میگردد.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۶ - ( فروردین ۱۴۰۳ )
چکیده
جوانه گندم، جنین دانه گندم است و حاوی مقدار زیادی توکوفرول، پروتئین و اسیدهای چرب با کیفیت بالا میباشد. جوانه گندم دارای فعالیت آنزیمی قابل توجهی است که ماندگاری آن را محدود میکند. جوانههای گندم به طور کلی در طول آسیاب دانههای گندم حذف میشوند تا ماندگاری آرد افزایش یابد و از ایجاد طعم نامطلوب در آرد جلوگیری شود. هدف از این مطالعه، افزایش عمر نگهداری جوانه گندم به کمک صمغهای گوار، کربوکسی متیل سلولز و فارسی به روش درونپوشانی از نوع خشککن انجمادی بود. در پژوهش حاضر، از نسبت ۱ : ۰۵/۰ برای مخلوطهای مالتودکسترین: صمغها استفاده شد و آزمونهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی روی نمونهها در دوره نگهداری ۳۶۰ روزه انجام شد. دادههای بدست آمده، در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل گردید. میانگینها با آزمون دانکن در سطح معنی داری یک درصد مقایسه شدند. نتایج حاکی از کاهش مقادیر پراکسید در طی روزهای نگهداری در تیمار صمغ کربوکسی متیل سلولز بود. صمغ فارسی و مالتودکسترین نیز دارای اثر کاهشی بر مقادیر آنیزیدین و توتوکس بودند. مقادیر مخمر در تیمارهای مالتودکسترین، فارسی، کربوکسی متیل سلولز و گوار روند کاهشی و مقادیر شمارش کلی باکتری در تیمارهای صمغ فارسی، گوار، مالتودکسترین و کربوکسی متیل سلولز روندی افزایشی را نشان داد. بررسی درونپوشانی جوانه گندم جهت افزایش ماندگاری این محصول نشان داد که کارایی این تکنیک به نوع مواد دیواره به عنوان یک پارامتر اصلی بستگی دارد و استفاده از صمغها و مواد مختلف در ترکیب با سایر صمغها شاید بتواند در بهبود ویژگیهای فیزیکوشیمیایی کپسولهای تولید شده موثر باشد.
محسن باشی، محسن قاضیخانی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
مطالعات متعددی برای استفاده از سوختهای سبک در موتورهای اشتعال تراکمی به جهت کاهش انتشار آلایندهها و افزایش بازده انجام شده است؛ موتورهای اشتعال تراکمی کنترل واکنشی از جمله این مطالعات هستند. اما استفاده از بخار سوختهای سنگین برای ایجاد احتراق شبه همگن مورد توجه نبوده است. استفاده از بخار گازوئیل نیاز به مخزن سوخت ثانویه در خودروها را بر طرف میکند، اما گازوئیل حاوی هیدروکربنهای سنگین است و از واکنشپذیری بالایی برخوردار است. لذا در این مطالعه با تبخیر گازوئیل و تزریق آن به هوای ورودی به مطالعه یک احتراق شبه همگن با کمک بخار گازوئیل پرداخته شده است. آزمایشات در سرعت rpm ۲۰۰۰ (سرعت حداکثر گشتاور) انجام شده است. بر اساس نتایج حاصله افزودن بخار گازوئیل علی رغم حضور هیدروکربنهای سنگین در آن و به عنوان یک سوخت با واکنشپذیری بالا، میتواند انتشار دوده و اکسیدهای نیتروژن را به ترتیب حداکثر ۲۰ درصد و ۵۰ درصد کاهش دهد. افزایش بار موتور اثر مثبت بخار گازوئیل در کاهش دوده و اکسیدهای نیتروژن را کاهش میدهد، اما این اثر مثبت تا ۸۰ درصد بار کامل ادامه دارد. افزودن بخار گازوئیل تاثیری بر کاهش و یا افزایش تغییرات سیکلی و شدت صدای موتور ندارد، اما انتشار منواکسیدکربن و هیدروکربنهای نسوخته را افزایش میدهد. برای تبخیر گازوئیل به طور متوسط ۱۵ درصد توان ترمزی موتور مصرف میشود. با گرمایش گازوئیل تا دمای گازهای خروجی، میتوان به طور متوسط ۵ درصد از توان لازم برای تبخیر گازوئیل را بازیابی کرد.
علی زرگرباشی، سروش صرافان صادقی، صادق تابع جماعت،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
در پژوهش حاضر، به مطالعه تجربی اثر مشخصههای جریان ورودی پیش آمیخته متان-اکسیژن، درون یک راکتور مزو با طول و هندسه ثابت پرداخته شده است. جهت این تحقیق دو نسبت اختلاط جزئی ۲۵% و ۵۰% در نظر گرفته شده و نوع رژیم جریان از نوع آرام بوده است. راکتور مورد استفاده، از جنس کوارتز که به صورت افقی نصب گردیده و مشخصات هندسی آن عبارتند از: قطر داخلی ۵ میلیمتر، ضخامت دیواره ۱ میلیمتر و طول ۱۰ سانتیمتر میباشد. در این تحقیق سعی شده است تا عوامل مؤثر بر رژیمهای شعله، محدوده تشکیل انواع رژیمهای شعله، دینامیک شعله، توزیع دمای دیواره خارجی راکتور، بسامد و نوسان شعلههای نوسانی همراه با شدت صوت خاموشی شعله نوسانی تحلیل و گزارش گردد. رژیم اصلی شعله مزوی مشاهده شده طی این پژوهش، شعله نوسانی بوده است. دینامیک این شعله از تغییرات به ترتیب نسبت اختلاط، دبی حجمی اکسیژن و نهایتاً دبی حجمی سوخت، که باعث تغییرات در سرعت جریان ورودی و نسبت همارزی میگردد بیشتر تأثیر میپذیرد. بررسی نتایج حاصل از نوسانات صوتی بیانگر افزایش سرعت شعله نوسانی با افزایش دبی حجمی و نسبت اختلاط میباشد. صوت خاموشی بلند شعلهها هنگام خاموشی از تبدیل بخشی از انرژی حرارتی شعله به صوت، در شعلهگیر و امواج مرتعش صوتی حاصل از خاموشی شعله و اختلاف سرعت گاز، ناشی میشود.