۲۰ نتیجه برای بشیری
دوره ۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
کودکآزاری جنسی یکی از معضلات اجتماعی است که آثار مخرّبی بر ابعاد مختلف شخصیت کودکان برجای میگذارد. در این مقاله تلاش شده است پیامدهای روانشناختی ناشی از آزار جنسی در اطفال مورد بررسی قـرار گیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت پیامدهای روانی، رفتاری، شناختی و عاطفی ناشی از بزهدیدگی جنسی کودکان زیر پانزده سال در میان مراجعه کنندگان به چهار مرکز اورژانس اجتماعی واقع در استان تهران است.
در این پژوهش که از نظر نوع، کمّی وبه لحاظ روش، توصیفی ـ تحلیلی است، ابتدا شاخصهای متفاوتی بهعنوان عوامل مؤثر بر بزهدیدگی جنسی انتخاب و هـر یـک از دادههای انتخاب شده به روش نمونهگیری در دسترس و بـا اسـتفاده از پرسشنامه پژوهشگر، وارد جداول آماری شدند. سـپس با استفاده از آزمونهای آماری، رابطه میان متغیرها سنجیده شد و میزان همبستگیها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتـایج حاصل از تجزیه و تحلیل پروندههای کودکآزاری جنسیِ ارجاعی به اورژانس اجتماعی مؤید آن است که بین کودکآزاری جنسی و اختلالات روانی پس از آن رابطه معناداری وجود دارد. آزمون فرضیهها حکایت از آن دارد که بزهدیدگی جنسی، پیامدهای سوء روانی، رفتاری، شناختی و عاطفی بر شخصیت کودکان دارد. با توجه به ضرورت شناسایی این عوامل در جهت پیشگیری از بروز اختلالات روانی ـ رفتاری بعد از آن و افزایش راههای رفع یا کاهش آن، تشخیص زودرس کودکآزاری، مداخله، درمان و جلوگیری از بروز عوارض هولناک کودکآزاری ضروری به نظر میرسد.
واژگان کلیدی: اختلال روانی، سلامت روانی، پیامدهای روانی، بزهدیدگی جنسی، اورژانس اجتماعی
دوره ۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
تجربههای زمانی تجربههایی هستند که جنبههای زمانیِ جهان را بازنمایی میکنند. به لحاظ پدیدارشناختی، تجربههای زمانیِ ما بهطور مستقیم و بیواسطه به ویژگیهای زمانی تعلق میگیرند. این حقیقت بدیهیِ پدیدارشناختی با مقدمات دیگری منجر به پارادکس میشود. برای حل این پارادکس مدلهایی برای تبیینِ امکانِ تجربههای ادراکی مستقیمِ ویژگیهای زمانی ارایه شده است. سه مدل اصلی عبارتند از نمای لحظهای (اتمگرایی)، امتدادی و نگهداشتی. براساس مدل نمای لحظهای، تجربههای ادراکی چیزی بیش از رویدادهای آگاهانه آنی یا کوتاهمدت که در توالیِ یکدیگر قرار گرفتهاند نیستند و توالی آنها برای تجربه زمانی کفایت تبیینی دارد. ما در این مقاله نخست پارادکسِ تجربه زمانی و مدلهای تجربه زمانی را معرفی میکنیم. سپس به شرحِ اساسیترین نقد علیه اتمگرایی، یعنی عدمِ کفایتِ توالیِ صرفِ تجربههای اتمی برای توضیح تجربههای زمانی، و ردّ آن میپردازیم. در نهایت کفایت تبیینیِ توالیِ تجربههای اتمی برای تجربه زمانی را نشان میدهیم.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
«خاکستری» و «مرگ کسبوکار من است» فیلمهایی ناتورالیستیاند که زندگی شخصیتهایی را بیان میکنند که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی در اوضاع وخیم و اسفناکی بهسر میبرند. رفتار و اَعمال شخصیتهای این فیلمها غیرارادی، غریزی و موروثی، و متأثر از شرایط جبری زیستمحیطیای است که بر آنها تحمیل شده است. با توجه به اینکه ناتورالیسم از ادبیات به سینما راه یافته، در این پژوهش، فیلمهای نامبرده براساس ویژگیهای ادبیات ناتورالیستی نقد و تحلیل شده و تنازع بقا، جبر زیستمحیطی، عامل وراثت و سرانجامِ اسفناک شخصیتهای داستانی مورد تأکید قرار گرفته است. دادههای پژوهش بهشیوۀ کتابخانهای گردآوری شده و روش تحقیق نیز توصیفی- تحلیلی است که مبتنی بر قرائت تنگاتنگ داستان فیلمهاست. تنازع میان شخصیتهای این فیلمها و جدال ایشان با محیط بیرونی سرانجامی جز مرگ و استیصال ندارد. درگیری شخصیتهای داستانی با همدیگر، جدال شخصیتها با محیط طبیعی یا ساختههای دست بشر، اوضاع اجتماعی و اقتصادی نامطلوب، بیماریهای موروثی یا محیطی و کنشهای نمادینی که بر جبر ناشی از وراثت تأکید میکنند، مؤلفههایی از ناتورالیسم در این فیلمها هستند.
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
طبق نظریهی بینامتنیت، هر متن مینیاتوری از متون و فرهنگهای پیشین است. بر این اساس، نوشتهها، اندیشه-ها و فرهنگهای پیشین، به نحوی پنهان در متن حاضر قرار گرفته است. بینامتنیت در پی این است که نوشته-های پیشین پنهان در تار و پود متن حاضر را رمزگشایی کند. بنابراین، مقالهی پیشرو در پی رمزگشایی هم-حضوری قرآن مجید و کشفالأسرار (ترجمه و تفسیر قرآن)، در فرم شعری شاملو است. اهمیت مقاله از این روست که نقش باواسطهی قرآن مجید را در موسیقی شعر نوگرای معاصر فارسی نشان میدهد. در این پژوهش سعی شده که فارغ از نیت و جهانبینی شاعر و بر اساس اصل مرگ مؤلف، بینامتنی همزمان فرم شعر شاملو با قرآن و کشفالأسرار کشف شود. نتیجههای برآمده از این مقاله نشاندهندهی این امر است که فرم شعر شاملو در سطوح موسیقی درونی و بیرونی، ساختار جملهها و نحوهی نگارش با قرآن و ترجمه و تفسیر کشفالأسرار میبدی پیوند بینامتنی توأمانی دارد.
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
داستان «کوش پیلدندان» در کوشنامه، از چند بخش مهم تشکیل شده است: داستان «کوش و دارنوش»، «آبتین و فرانک (فرارنگ)»، «کوش برادر ضحاک»، «نبردهای کوش در چین و ماچین و هند»، «نبردهای کوش در مغرب» و در پایان هم داستان «توبۀ کوش». از این بخشها، داستانهای «آبتین و فرانک»، «کوش برادر ضحاک» و داستان «نبردهای کوش پیلدندان در مغرب»، در متون نقالی بیشتر انعکاس یافته است. در این جستار، صرفاً داستانهای «کوش، برادر ضحاک (یا نبیرۀ ضحاک)»، و داستان «نبردهای کوش پیلدندان در مغرب»، در هشت متن نقالی بررسی میشود. در این متون چند نکتۀ مهم وجود دارد. حدود روایت در این متون بدین صورت است که کوش بن کوش، نبیرۀ ضحاک ـ که در مغرب حکومت میکند ـ بهدست یکی از افراد خاندان رستم کشته میشود و فرزندش کوش پیلدندان به انتقام خون پدر، با لشکر عادیان به نبرد خاندان رستم میرود و او نیز کشته میشود. این گزارش به این شکل در منظومۀ کوشنامه وجود ندارد و طی دگردیسیهایی که معمولاً در متون نقالی پیش میآید، شکل گرفته است. بنابراین، مقالۀ حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانهای، میکوشد این موضوع را به روش قیاس بررسی و تحلیل کند. گفتنی است کوش با نامهای مختلفی همچون کوش، گوش، بوغ، نیساد، نیریز، قطران و همچنین، پیلدندان و بیلدندان در متون نقالی وارد شده است.
دوره ۹، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
ترجمۀ شعر یکی از دشوارترین و پیچیدهترین انواع ترجمه است. آندره لفور ازجمله پژوهشگرانی است که برای ترجمۀ شعر الگویی ارائه داده است که دربرگیرندۀ هفت رهیافت است: ۱. واجی یا آوایی، ۲. تحتاللفظی، ۳. موزون، ۴. شعر به نثر، ۵. مقفا، ۶. شعر سپید، و ۷. تعبیر. این رهیافتها با نظر به ترجمه در زبانهای غربی، بهویژه انگلیسی، مطرح شده است. نگارندگان این مقاله بر آنند تا با معرفی این رهیافتها و پیادهسازی آن بر روی ترجمۀ رباعیهای خیام به فارسی و ترجمۀ شعر «عن انسان» محمود درویش از عربی به فارسی، میزان کارآمدی آن را در دو زبان عربی و فارسی بسنجند. اصلیترین دستاوردهای این پژوهش بهسبب واژههایی با ریشۀ یکسان، واژگان و عروض مشابه، رهیافت واجی، تحتاللفظی، موزون، منثور، مقفا و تعبیر تا حد زیادی قابل تطبیق است؛ اما بهسبب تفاوت فرمهای شعریای که زمینۀ رهیافتهای لفور است با فرم شعرهای فارسی و عربی، رهیافتهای لفور در جاهایی همخوان با شعر فارسی و عربی نیست؛ چنانچه در شعر فارسی در کنار قافیه گاهی ردیف هم میآید و رهیافت ششم بهسبب نبود شعر سپید در زبان فارسی و عربی منتفی است.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
شناخت «اسطوره» در شناخت جامعه، رفتارها و باورهای مردم بسیار اهمیت دارد. میدانیم که اسطوره در طول تاریخ معمولاً دچار دگرگونیهایی میشود، اما کمتر از بین میرود. «داستان فریدون» بهمنزلۀ یکی از داستانهای مهم اسطورهای ایران بهشمار میآید که پژوهشگران
ریشههای اسطورهای آن را تا دوران اوستا و متون ودایی پی گرفته و بنمایههای اسطورهای زایش و نبرد دیو خشکی و خدای باران را در آن گزارش کردهاند. از سوی دیگر، در میان مردم افسانهها و داستانهایی وجود دارد که بنمایهها، نمادها و نشانههای اسطورهای را به شکلهای گوناگون خود در خود جای داده است و بررسی و تحلیل این افسانهها در ردیابی و ریشهیابی عناصر اسطورهای جامعه نقشی مهم دارد.
از جملۀ این داستانهای عامه «داستان شاهزید» از امامزادگان شهرستان آمل مازندران است که در ساختار داستانی و عناصر نشانهشناختی و نمادهای اسطورهای مشابهتهای بسیاری با داستان فریدون دارد. در این مقاله این دو داستان با هم بررسی و تحلیل شدند و عناصر اسطورهای آن مشخص شد و این نتیجه بهدست آمد که دو داستان، علاوه بر شباهت در برخی رخدادها، در عناصر و نمادهای اسطورهای مانند: گاو، درخت، جنگل، مار، نوشیدنی شفابخش، جادوگری و موقعیت جغرافیایی با هم سنجیدنی هستند و به احتمال بسیار، عناصر شکلدهندۀ هر دو داستان از یک منشأ که همان «اسطورۀ زایش» و جنگ بین خدای باران با دیو خشکی است، سرچشمه گرفته است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
زبان ابزار اصلی ارتباط انسانهاست. الفاظ یک زبان علامتی بیش نیستند و بر اساس روابطی که بین این علائم (دال) و معنی (مدلول) برقرار است، معنایی را میرسانند. مسلماً در ایجاد این ارتباط آواها نقش اساسی دارند و نشانههایی برای فهم بهتر مقصود گوینده هستند. به ادعای ابن جنی زبانشناس (متوفی ۳۹۲ق) آوا دلالتی ذاتی بر معنی دارد، پدیدهای که به «نامآوایی» معروف است. قرآن کریم بهمنزلۀ نمونه والای سخن در ابلاغ پیام خود از این ویژگی زبانی و آواهای القاگر که آهنگ آنها معنای خاصی را در ذهن تداعی میکند، بهره گرفته است. هدف از این پژوهش، تحلیل ارتباط معنایی مشتقات برگرفته از آواهای «ح، ل، م» بر پایۀ نظریۀ ابن جنی و تبیین تناسب معنایی واژگانی آواها از رهگذر توصیفی ـ تحلیلی است. از یافتههای این پژوهش میتوان به اعجاز معنوی آوا در تفهیم مخاطب همراه با اعجاز کمینهگویی آن در تجسیم مفاهیم انتزاعی با کمترین صوت اشاره کرد؛ زیرا مشتقات با واجهای یکسان، معانی مرتبطی دارند؛ مثلاً تمام ترکیبهای متفاوت «ح، ل، م» معنی حرارت پنهان، لطافت، بست و قوت را میرسانند.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
افزایش روزافزون حجم دانش و تغییر شرایط زندگی در دنیای پیچیدۀ کنونی بازدهی مطلوب نظام آموزش و پرورش را به شناخت اصول اساسی یادگیری و طراحی مناسب کتابهای درسی متکی کرده است. با توجه به اینکه اولین زبان آموزشی انسان، زبان تصویری است و بر نقش تعیینکنندۀ تصاویر در انتقال مفاهیم درسی تأکید شده است، پژوهش حاضر به بررسی پیوستگیهای میان متن و تصویر در کتابهای عربی دورۀ اول متوسطه برپایۀ نظریۀ ماریا نیکولایوا و کارول اسکات پرداخته است و تبیین وضعیت کتابها از این منظر مسئله اصلی پژوهش حاضر است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. جامعه و نمونۀ آماری منطبق بر یکدیگرند و تمامی محتوای کتابهای عربی این مقطع (متن درس و تصاویر بهکاررفته در این بخش) در سال تحصیلی ۱۳۹۹ـ ۱۴۰۰را شامل میشوند. در این نوشتار از بازبینهای شامل انواع مختلف روابط متن و تصویر (قرینهای، مکملی، گسترشی/افزایشی، تقابلی، چندروایتی) مبتنیبر نظریۀ نیکولایوا و اسکات بهعنوان ابزاری برای تحلیل استفاده شده و بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها روش آمار توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و آمار استنباطی (آزمون خی دو) مورداستفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد روابط قرینهای، مکملی و افزایشی در کتابهای درسی عربی بهچشم میخورد، اما رابطۀ قرینهای دارای بیشترین بسامد است. بنابراین انواع مختلف روابط پویای متن و تصویر در محتوای کتابهای مذکور موردتوجه قرار نگرفته است و این کتابهای نونگاشت در حیطۀ رابطۀ متن و تصویر نیازمند اصلاح و بازبینی هستند.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده
در این مقاله طراحی و بهینه سازی سلول خورشیدی سیلیکونی مونو کریستال برای حصول حداکثر بازدهی انرژی تابشی خورشیدی به انرژی الکتریکی انجام شده است. پارامترهای مختلفی مانند غلظت ناخالصی ها ، ضخامت و ابعاد هرم های ایجاد شده بر روی سطح مورد مطالعه قرار گرفته است. از یک روش نیمه تحلیلی برای محاسبه پارامترهای خروجی سلول خورشیدی و همچنین از شبیه سازی عددی برای بهینه سازی سلول خورشیدی استفاده شده است.در نهایت مقدار ولتاژ مدار باز ۷۶۱ میلی ولت، چگالی جریان اتصال کوتاه ۴۰,۱ میلی آمپر بر سانتی متر مربع و بازدهی ۲۶.۳ درصد برای سلول خورشیدی بهینه شده به دست آمد. بهینه سازی انجام شده منجر به افزایش بازدهی سلول خورشیدی تا %۱.۳ نسبت به کارهای مشابه گذشته شده است.
شهرام درخشان، احسان عبداله نژاد، محمد بشیری،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
در مسائل پوشش تدریجی افزایش فاصله از تسهیل ارائه دهنده سرویس در ناحیه پوشش، موجب کم شدن سطح پوشش¬دهی می¬گردد و اغلب محققین در مسایل مکان¬یابی تنها به عامل فاصله توجه می¬کنند، حال آنکه در دنیای واقعی معیارهای زیادی مثل جمعیت، دسترسی سریع و... وجود دارند که باید علاوه بر عامل فاصله در ارزیابی مکان¬یابی و تخصیص مورد توجه قرار گیرند، به عنوان مثال در مکان¬یابی تسهیلات اورژانسی نباید تنها به عامل فاصله توجه کرد. از طرفی با ازدیاد نقاط تقاضا و معیارها، ضمن افزایش زمان محاسبات، نرخ ناسازگاری در ارزیابی و امتیازدهی بین نقاط نیز افزایش می¬یابد. در این مقاله رویکرد ترکیبی شبکه عصبی و شبیه سازی تبرید برای حل مسئله پوشش تدریجی چند معیاره پیشنهاد شده است. زمانیکه تعداد نقاط کم هستند، امتیاز نقاط (اهمیت نقاط در اولویت تخصیص) در مسئله با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و با افزایش تعداد نقاط، پس از یافتن الگوی ذهنی تصمیم¬گیرندگان این امتیازها با روش شبکه عصبی محاسبه می-شود، البته کارایی الگوریتم شبکه عصبی در یافتن الگوی ذهنی با استفاده از آزمون رتبه علامت دار در این مقاله تایید شده است. در ادامه مسئله با استفاده از الگوریتم شبیه سازی تبرید حل می¬گردد که نتایج بررسی، حاکی از کارایی بالای الگوریتم پیشنهادی (کیفیت جواب وزمان حل) در مقایسه با روش دقیق است.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
ارزش مشتری به تعامل بالقوه مشتریان با شرکت در طول دورههای زمانی مشخص اشاره می-کند. هنگامی که شرکتها ارزش مشتری را درک کنند و به این موضوع پی ببرند که ارزش مشتری میتواند خدمات سفارشیسازی شده را برای مشتریان مختلف ارائه کند، آنگاه به مدیریت روابط مشتری موثر دست مییابند. این پژوهش بر صنعت بانکداری متمرکز بوده و به طور سیستماتیک تکنیک دادهکاوی و مباحث مدیریتی را جهت تجزیه و تحلیل ارزش مشتریان، یکپارچهسازی میکند. در گام نخست روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای وزن-دهی به متغیرهای موجود مورد بررسی قرار میگیرد تا میزان تاثیر هر یک از معیارهای مدل DFMT در فرآیند ارزش گذاری مشتریان مشخص گردد. سپس مدل DFMT به عنوان ورودی به تکنیک داده کاوی k-means اعمال می گردد. با استفاده از مدل امتیازدهی پیشنهادی، هرم ارزش مشتری تشکیل میشود که مشتریان را در ۴ طیف ارزشی دسته بندی میکند. در هرم ارزش مشتری بدست آمده از جامعه آماری ۲۸۵ مشتری شعب بانک تجارت زنجان، طیف اول؛ مشتریان پلاتینیومی هستند که ردیفهای ارزشی H۱ و H۲را شامل میشوند که از سطح سودآوری بالایی، برخوردار هستند. طیف دوم؛ مشتریان طلایی که ردیفهای ارزشی H۳ ، H۴ و H۵ را شامل میشود. طیف سوم؛ مشتریان نقرهای هستند که ردیفهای ارزشی H۶ ، H۷ و H۸ را شامل میشود. طیف چهارم؛ مشتریان سربی که ردیفهای ارزشی H۹ و H۱۰ را شامل میشود. در واقع این طیف منابع دریافتی از بانک را به هدر داده و بانک باید برای کار با آنها میزان ریسک بالایی را بپذیرد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
از آنجا که نتایج مدل تخصیص ترافیک، خروجی اصلی مطالعات برنامهریزی حملونقل و پایهی اصلی تصمیم گیری برای توسعههای آتی محسوب میشود، دقت برآورد این مدلها اهمیت ویژهای دارد. ولی مقایسهی این مدلها و روشهای حل آنها در برآورد احجام واقعی و مشخصات کلی عملکرد شبکه معابر کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی مقالهی حاضر تحلیل تطبیقی و کمی نتایج روشهای مختلف تخصیص ترافیک در برآورد و بازسازی احجام مشاهده شده است. فرآیند تخصیص از سادهترین روشها شامل همه یا هیچ شروع شده، با ارائهی اصول، قوانین و فرضهای مکمل نظیر واردراپ توسعه یافته و با ورود مفاهیمی نظیر منطق فازی تکامل پیدا کرده است. در این پژوهش روشهای تخصیص متنوعی نظیر همه یا هیچ، جزئی، تخصیص تصادفی، تعادل کاربر، تعادل تصادفی کاربر و بهینگی سیستم مورد بررسی قرار گرفتهاند. نتایج اجرای این روشها در مورد شبکه معابر شهر قزوین (به عنوان نمونه موردی) نشان میدهد که انواع روشهای تعادلی در برآورد شاخصهای کلان شبکه و همچنین دقت تخمین حجم تردد در کمانها، علی رغم فرضهای متنوع، تفاوت معنیداری ندارند (ضریب خوبی برازش مشاهده و برآورد حدود ۸۸/۰). ولی روشهای ساده که رابطهای بین حجم و زمان سفر در نظر نمیگیرند، به صورت محسوس نتایج متفاوتی نسبت به روشهای تعادلی ارائه میکنند (ضریب خوبی برازش حدود ۷۰/۰). با توجه به توزیع احتمال خطای برآورد حجم که دارای میانگین و انحراف معیار قابل توجهی است (حدود ۲۰ درصد)، باید در کاربرد نتایج روشهای تخصیص دقت شود.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
تصمیمگیری درباره مکان هاب یک سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود و هرگونه تغییر در آن زمانگیر و هزینهبر خواهد بود. در شرایط واقعی، برخی از پارامترها قطعی نبوده و مدلهای قطعی نمیتوانند زیاد کارا باشند. توانایی برنامهریزی احتمالی دو مرحلهای در اتخاذ تصمیم بلندمدت با در نظر گرفتن همزمان اثرات آن بر روی تصمیمات کوتاهمدت است. در مسائل مکانیابی هاب با استفاده از برنامهریزی احتمالی دو مرحلهای، مکان هاب در مرحله اول و چگونگی تخصیص بهینه جریان در مرحله دوم تعیین میگردد. در این مقاله، به تشریح برنامهریزی احتمالی دو مرحلهای میپردازیم و یک مدل احتمالی عملی را جهت تعیین مکان هابها در هواپیمایی ایران به کار میگیریم. همچنین، با توسعه برنامهریزی احتمالی دو مرحلهای، مدل را در شرایط حذف یارانه سوخت نیز مورد بررسی قرار میدهیم. در این مطالعه، میزان تقاضا و هزینه منابع (سوخت) غیر قطعی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان میدهد که شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و یزد میتواند به عنوان هاب در شبکه هوایی ایران انتخاب شوند. واژگان کلیدی: برنامهریزی احتمالی دو مرحلهای، تقاضای غیر قطعی، شبکههای هاب، هواپیمایی ایران
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۳۳ )
چکیده
إنّ الصور الإشاریه هی الصور التی استقاها الشاعر من مصادر نصیه أخری واستخدم تجاربه الأدبیه لإیصال المعنی المراد. ویتمثل هذا المفهوم فی الأنظمه المفاهیمیه للمقاربات النقدیه المعاصره ضمن عناوین مثل التناص، واستدعاء الشخصیات، وتوظیف التراث، والقناع و یشملها جمیعاً. تحاول هذه الدراسه - قدر المستطاع - ضمن المنهج الوصفی- التحلیلی تبیین ما استقاه الشاعر اللبنانی المعاصر خلیل حاوی من المصادر التراثیه العربیه والعالمیه لخلق صوره الإشاریه لتصویر ظاهره الموت وما یدور حولها من مفاهیم وقضایا. سیری القارئ فی نهایه المطاف أن هذا الشاعر الفذ یتمتع بقدر کبیر من المعلومات والثقافه الأدبیه إذ یدخل فی دائره معارفه الکثیر من النصوص والمعارف الأدبیه تراثاً عربیاً کان (مثل المتنبی، و المعری، و جبران خلیل جبران ) أو عالمیاً (مثل إلیوت، ولورکا) أو النصوص الدینیه (مثل الإنجیل والقرآن الکریم )، وکیف یحور ویدمج هذه النصوص فی ثنایا شعره.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
مایکوتوکسین، یک مشکل اصلی برای سلامت انسان به خصوص در صنعت آب میوه و کنسانتره میباشد. استاندارد جهانی پاتولین در آب میوهها در حدود ۵۰ ppb میباشد. بررسیها نشان میدهد که استفاده از روشهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی میتواند مقدار پاتولین را کاهش دهد. در همین راستا، میزان مایکوتوکسین پاتولین در نمونههای کنسانتره سیب و کاهش آن به وسیله اُزُن، زغال فعال و اثر توام آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه تاثیر جداگانه هر دو عامل از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه ، برای مقایسه اثر توام از آزمون تجزیه واریانس دو طرفه و مقایسه میانگین از آزمون توکی در سطح احتمال ۵ درصد استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین افزایش غلظت زغال فعال و همچنین مدت زمان اُزُن دهی رابطه مستقیم وجود دارد بیشترین میزان کاهش پاتولین در غلظت ۲/۰ گرم زغال فعال و ۹ دقیقه اُزُن دهی به دست آمد، همچنین در بررسی اثر توام غلظتهای زغال فعال و زمانهای اُزُن دهی نتایج نشان داد بین دو متغیر اثر متقابل وجود دارد ((P= ۰,۰۰۶ و در زمان ۸ دقیقه اُزُن دهی با غلظت ۵/۱ گرم زغال فعال بیشترین کاهش پاتولین مشاهده گردید. بررسی حاضر نشان داد با به کارگیری گاز اُزُن به همراه زغال فعال میتوان در کارخانجات تولید آب میوه و کنسانتره میزان پاتولین را در حد قابل قبولی کاهش داد و با روشهای مناسب کشاورزی (GAP) گامی موثر در سلامت جامعه و صادرات آب میوه و کنسانتره برداشت.
کلیدواژهها: مایکوتوکسین، پاتولین، اُزُن، زغال فعال، کنسانتره سیب
دوره ۲۱، شماره ۸۴ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
با توجه به اهمیتی که جوایز ادبی و کتابهای برگزیده در پرورش ذهن مخاطب و جهت دهی جامعه ادبی دارد در این مقاله معیارهای تعیین شده از سوی شورای کتاب کودک و میزان تطبیق آنها با آثار برگزیده در دهه پنجاه به روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شده است؛ بدین ترتیب از سویی عملکرد و کارنامه شورا در این دهه تأثیرگذار نقد می شود و از سوی دیگر، مقطع مهمی از تاریخ ادبیات کودک و نوجوان و در پی آن، تاریخ نقد شعر فارسی مورد ارزیابی و بازنگری قرار می گیرد. در این دهه، سه اثر با عناوین طــوطی سبز هندی، نوک طلای نقره بال و باغ ستاره ها به قلم محمود کیانوش از سوی شورا انتخاب شد. انتخاب سه اثر از کیانوش در این دهه بدین معناست که شورا هم از جنبه نظری و هم در تطبیق عملی معیارهای تولید و آفرینش شعر، تحت تأثیر آرا و اندیشه های این شاعر بوده است. بر اساس نقدهای شورا و یافته های این پژوهش، معیارهای نقد شعر در این دهه نسبت به دهه گذشته تغییر چشمگیری یافته است. تکیه بر اصالت هنری و جوهره شعری و توجه به زاویه نگاه کودک از مهمترین ویژگیهای مورد توجه این دهه به شمار میرود. این رویکرد به شعر کودک در تحولات دهه های بعد نقشی اساسی ایفا می کند.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
با توجه به اهمیت بخش بانکی در پویاییهای اقتصاد ایران، به دلیل بانک محور بودن نظام تأمین مالی در این کشور، مقاله حاضر، با استفاده از رهیافت تعادل عمومی تصادفی پویا (DSGE) و با لحاظ بحث تسهیلات بانکی ارائه شده به منظور تأمین مالی بنگاه ها، برای سالهای ۱۳۹۶-۱۳۷۰، به بررسی واکنش بخش اقتصاد کلان ایران به تکانههای پولی و مالی، با لحاظ واقعیت وابستگی اقتصاد به بخش بانکی، از کانال تسهیلات اعطایی بانکها، میپردازد. بدین منظور، بعد از تصریح الگو، بهینهیابی و استخراج شروط مرتبه اول، شکل خطی- لگاریتمی معادلات بهدست آمده، سپس الگو به روش کالیبراسیون، شبیهسازی شده و جهت تجزیه و تحلیل تکانههای وارده، توابع عکسالعمل آنی متغیرهای شبیه سازی شده، مورد بررسی قرار گرفتهاند. الگو، تحت دو سناریوی متفاوت، با فرض لحاظ بخش بانکی در تأمین مالی اقتصاد از کانال تسهیلات اعطایی در قالب تسهیلات سرمایهای و سرمایه در گردش و بدون در نظر گرفتن بحث تسهیلات، شبیهسازی شده، و نتایج نشان میدهد که با بروز تکانههای پولی و مالی، واکنش متغیرهای شبیهسازی شده با مبانی تئوریک اقتصاد، مطابقت دارد که این مسأله، نشاندهنده توانایی الگو در برازش صحیح اقتصاد ایران بوده، و علاوه براین، مقایسه گشتاورهای متغیرهای شبیهسازی شده با گشتاورهای دادههای واقعی نیز مؤید موفقیت الگو در شبیهسازی واقعیات است. نهایتاً، نتایج نشان میدهد که استفاده از ابزار در اختیار بانکها در بحث تأمین مالی بنگاه ها، میتواند به کاهش دامنه نوسانات اقتصادی کمک کند، و ثبات اقتصاد را افزایش دهد. موضوعی که بهتر است در مسیر دستیابی به توسعه پایدار، مورد توجه سیاستگذاران اقتصادی قرار گیرد.
mouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')">
شایسته بشیری، محمد خلیلی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده
در صنایع مختلف، اهمیت زبری سطح قطعات برای عملکرد صحیح و کیفیت محصول نهایی بسیار حائز اهمیت است. یکی از روشهای پیشرفته برای بهبود زبری سطح قطعات، استفاده از روش پرداخت مگنتورئولوژیکال است. این روش با استفاده از یک ترکیب از میدان مغناطیسی و مواد رئولوژیکی، میزان زبری سطح قطعات را بهبود میبخشد. در این پژوهش پارامترهای سرعت چرخش قطب مغناطیسی، سرعت چرخش قطعه کار، شعاع دوران، شکاف و زمان ماشینکاری مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از معادله رگرسیون زبری سطح، پارامترها بهوسیلهٔ آنالیز حساسیت آماری به روش سوبل تحلیل گردیده است. نتایج بهدستآمده بیان میکنند که سرعت چرخش قطعه کار با ۵۱ درصد و سرعت چرخش قطب مغناطیسی در حدود ۲۱ درصد تأثیر بهعنوان مؤثرترین پارامترها و شکاف ماشینکاری با ۱۴ درصد و زمان ماشینکاری با ۱۱ درصد تأثیر بهعنوان پارامترهای بعدی در نظر گرفته میشوند. شعاع دوران با ۳ درصد کماثرترین پارامتر در این فرایند شناخته میشود. برایناساس میتوان از اثر پارامتر زمان بر این فرایند چشمپوشی کرد.