۹ نتیجه برای بیدی
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
ادبیات جهانی واکنشی در برابر ناکامیها و کاستیهای ادبیات ملی است. آرمان آشکارش یکپارچگی مردم جهان و آرمان پنهانش برتریجویی و فزونخواهی ملی است. راهکارش پیوند میان سخنوران جهان و ابزارش فرهنگ زبان و ادبیات است.
رویکردهای گوته به ادبیات جهانی بازتاب آرمانها، اندیشهها و رخدادهای روزگار او هستند. از اینرو، گوناگون و پرشمار هستند و پیوسته دگرگون میشوند. مقاله پیشِ رو، برآن است، با بررسی رویکردهای گوته به ادبیات جهانی، به واکاوی خواست او از ادبیات جهانی، خاستگاه، مرزها و چند و چون دیدگاهش بپردازد.
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: هدف این مطالعه بررسی تاثیر دانهای غذایی دارای Spirulina platensis بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک کپور علفخوار بود.
مواد و روشها: تعداد ۴۵۰ کپور علفخوار (۵/۰±۱۰ گرم) در شش تیمار (سه تکرار) تقسیم شدند و هشت هفته با دانهای دارای ۰، ۵/۰، ۱، ۲ و ۴% پودر اسپیرولینا در مقایسه با غذای علوفهای (شاهد) تغذیه شدند. در آغاز و پایان آزمایش، شاخصهای رشد و تغذیه، ترکیب گوشت، شاخصهای خونشناسی، ایمنیشناسی و میزان کاروتنوئید ماهیان اندازهگیری شد. میانگینها با آنالیز واریانس یکطرفه (One-Way ANOVA) و تست Tukey مقایسه شدند (۰۵/۰ ≥ p).
یافتهها: بهترین شاخصهای طول کل، وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، کارایی تغذیهای، ضریب رشد روزانه و مصرف غذای روزانه در تیمار ۴% اسپیرولینا مشاهده شد که با شاهد تفاوت معنیدار (۰۵/۰p˂) داشت. درصد چربی گوشت ماهیان تیمار ۴% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنیدار (۰۵/۰p˂) داشت. تعداد گلبولهای قرمز تیمار ۱% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنیدار داشت. بیشترین درصد هماتوکریت و هموگلوبین در تیمار ۱% اسپیرولینا و بیشترین تعداد گلبولهای سفید و ائوزینوفیلها در تیمار ۴% اسپیرولینا بود که با شاهد تفاوت معنیدار (۰۵/۰p˂) داشتند. درصد لنفوسیتها در تیمارهای دارای جلبک بهطور معنیداری (۰۵/۰p˂) نسبت به تیمارهای فاقد جلبک بیشتر بود. بیشترین فعالیت لیزوزیم، باکتریکشی و فعالیت آنتیتریپسین سرم در تیمار ۴% اسپیرولینا با گروه شاهد تفاوت معنیدار داشت (۰۵/۰p˂). کارتنوئید گوشت ماهیان تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد.
نتیجهگیری: دانهای غذایی ۴% اسپیرولینا برای بهبود شاخصهای رشد و تغذیه، خونشناسی و ایمنیشناسی کپور علفخوار پیشنهاد میشود.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
یوهان ولفگانگ فون گوته۱(۱۸۳۲- ۱۷۴۹م) اندیشمند و سخنور ِنامدارِ آلمان، نخستینبار در ماه مه (۱۸۲۷م) گروهواژه ادبیاتِ جهانی۲را به کاربرد. ازآن پس، سخن از چند و چون ادبیات جهانی، دستمایه گفتار و نوشتار بسیاری از اندیشمندان و ادبپژوهان جهان بوده است.
ازآنجاکه گوته درهیچ یک از نوشتههایش به گونهای ویژه و بسنده، بـه چندوچون دیدگاهش درباره ادبیاتِ جهانی نپرداختهاست؛ انگیزه و خواستِ راستین وی در پیافکندن دیدگاه ادبیات جهانی، چنان که باید و شاید، بررسی نشدهاست. ناگزیر، پژوهش پیشِرو، بر پایه گفت وگوها۳، زندگینامههای (خودنوشت۴و دیگرنوشت)، نامهها و مقالههای او به بررسی خاستگاه ادبیات جهانی از دیدگاه گوته میپردازد.
بیگمان دیدگاههای گوته و دیگر اندیشمندان و سخنورانِ آلمان، در سدههای هجدهم و نوزدهم میلادی، میتواند چراغِ راهِ کشورها ویاکسانی باشد که اندیشه پیوستن به ادبیات جهانی رادر سر دارند. آنان توانستند درسایه آگاهی، همدلی وپشتکاری ستودنی، راه پیوستنِ زبان و ادبیات آلمان را به زبان و ادبیات جهان (اروپا) درآن روزگار، هموار سازند. آنان به آرمانی که سالها در سر داشتند و برای آن کوشیدند؛ دست یافتند. در پژوهش پیشِرو، با رویکـردِ تاریخی- تکوینی و به روش توصیفی- تحلیلی، بـه بررسـی خاستگاه دیدگاه گوته درباره ادبیات جهانی میپردازیم.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: یکی از بحرانهای امروزی آلودگی محیط زیست است. سرب یکی از مهمترین آلوده کنندههای محیط زیست است که تماس طولانی مدت با آن آثار زیانباری برای انسان در پی دارد. استفاده از مواد ضد اکسایشی مانند عصاره زردچوبه ممکن است از ایجاد صدمات جلوگیری کند. بنابراین در مطالعه حاضر سطوح گلوتاتیون پراکسیداز و پروتئین کربونیل بافتهای کلیه و طحال پس از مصرف مصرف عصاره زردچوبه و ورزش در موشهای در معرض سرب بررسی شد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۶۰ سر موش نر صحرایی به صورت تصادفی به ۶ گروه ۱) کنترل، ۲) شم (حلال عصاره زردچوبه)، ۳) سرب، ۴) تمرین+سرب، ۵) عصاره زردچوبه +سرب، ۶) تمرین+ عصاره زردچوبه +سرب دستهبندی شدند (هر گروه شامل ۱۰ سر موش). برنامه تمرینی دویدن پیشرونده روی نوارگردان بدون شیب به مدت ۸ هفته، هر هفته ۵ جلسه با سرعت ۱۵-۲۲ متر در دقیقه و به مدت ۲۵-۶۴ در دقیقه اجرا شد. عصاره زردچوبه ۳ روز در هفته و مجموعاً ۸ هفته به مقدار ۳۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تزریق شد. مقادیر گلوتاتیون پراکسیداز و پروتئین کربونیل در بافتهای کلیه و طحال با روش الایزا سنجش شد. نتایج: میزان پروتئین کربونیل بافتهای کلیه و طحال در گروه سرب نسبت به گروههای شم، تمرین، عصاره و ترکیبی افزایش و در گروههای تمرین، عصاره و ترکیبی نسبت به گروه شم کاهش نشان داد (به ترتیب ۷۸۷/۴F=، ۰۰۲/۰= P و ۹۷۰/۶=F، ۰۰۰/۰=P). گلوتاتیون پراکسیداز در بافتهای کلیه و طحال گروه سرب نسبت به گروه شم کاهش ولی در گروههای، تمرین، عصاره و ترکیبی نسبت به گروه شم افزایش نشان داد (به ترتیب ۴۶۶/۲=F، ۰۵۱/P=۰ و ۱۱/۲=F، ۰۸۶/۰=P). نتیجهگیری: مصرف عصاره زردچوبه و ورزش منظم به تنهایی باعث مهار کامل آثار اکسایشی در بافتهای کلیه و طحال نشد ولی استفاده از ورزش و عصاره زردچوبه به طور همزمان میتواند در کاهش آثار زیانبار سرب مؤثر باشد.
احمد بیدی، غلامحسین لیاقت، غلامحسین رحیمی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق رفتار ورق فولادی و همچنین اثر انحنای آن در بهبود خواص ضربه ای بصورت تجربی و عددی بررسی شده است . برخورد در سه سطح انرژی مختلف صورت گرفته و در روش تجربی آزمایشات با استفاده از دستگاه سقوط آزاد وزنه انجام شده است . به منظور بررسی اثر انحنای ورق فولادی بر روی تغییر شکل ماندگار و شتاب ضربه زننده در طی فرآیند برخورد؛ نمونه های آزمایشی در سه انحنای مختلف تهیه شده و با استفاده از فیکسچرهای مناسب آزمایش ضربه در سه سطح انرژی مختلف (سه ارتفاع سقوط آزاد) انجام شده است. دو پارامتر مهم ، شامل تغییر شکل ماندگار ورق و همچنین شتاب ضربه زننده در لحظه شروع برخورد تا زمان توقف کامل قطعه ، با روش عددی محاسبه شده و نتایج عددی با اندازه گیری های تجربی مقایسه گردیده است. نتایج هر دو روش تجربی و عددی ، نشان می دهد با افزایش شعاع انحنای ورق ، مقدار حداکثر تغییر شکل ماندگار کاهش یافته ولی شتاب برخورد افزایش می یابد. البته با افزایش بیشتر شعاع ورق (نزدیک شدن رفتار قطعه به ورق مسطح) حداکثر شتاب ضربه زننده و همچنین حداکثر تغییر شکل ماندگار، ثابت می مانند.
حسین مهدیزاده، هادی چهاربیدی، صادق مودی،
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مدلسازی امواج سیلاب در داخل شبکههای فاضلاب شهری بسیار پیچیده است. این پیچیدگی به صورت کلی ناشی از پخش رژیمهای مختلفی از جریان در داخل شبکههای فاضلاب میباشد که ممکن است در نقاط تقاطع شبکه، با یکدیگر برخورد نمایند. هدف اصلی در مقاله حاضر، مدلسازی و تقریب هیدرودینامیک این نوع از برخوردهای جریان با استفاده از معادلات آبهای کمعمق است. برای حل معادلات آبهای کمعمق در اینجا، از حل ریمان تقریبی اِچاِلاِلسی مرتبه دوم بهره گرفته میشود که قادر است با استفاده از نوعی از ترکیب سرعتهای ریمان، پخش امواج را بر روی سطوح خشک و تَر شبیهسازی نماید. عبارات اصطکاک در مدل مورد نظر به طور جداگانهای در داخل عبارات منبع لحاظ میگردند. در ابتدا، الگوی عددی معرفیشده بدون در نظر گرفتن عبارات اصطکاک برای شبیهسازی امواج انبساطی و ایستا، بر روی سطح خشک و تر اعمال شده و نتایج حاصل، با حل دقیق مقایسه میگردند. سپس عبارات اصطکاک برای مدل آبهای کمعمق معرفی شده، لحاظ گردیده و مساله شکست سد در حالت یکبعدی در حالتهای خشک و تَر با نتایج حاصل از نرمافزار استار سیدی که یک حلکننده معادلات ناویر استوکس میباشد، مقایسه میگردند. در نهایت، برخورد امواج سیلاب در حالت دو بعدی در یک شبکه فاضلاب با مقطع مستطیلی در نظر گرفته شده و مجددا نتایج با نرمافزار استار سیدی صحتسنجی میگردد. نتایج عددی حاصل نشان میدهد که الگوی عددی ارائه شده در دو حالت یک و دو بعدی تطابق بسیار خوبی با حل دقیق و حلکننده معادلات ناویر استوکس دارد.
دامون آقازاده دکانداری، علی ناصری، مختار بیدی، رامین حقیقی خوشخو،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه با آنالیز قانون اول و دوم ترمودینامیک سیکل تبرید اجکتوری-انبساطی (EERC) با بکارگیری مبرد N۲O تاثیر برخی پارامترهای کلیدی بر عملکرد سیکل بررسی شد. نتایج شبیه سازی سیکل تبرید اجکتوری-انبساطی با مبرد N۲O نشان داد که نسبت مکش اجکتور به عنوان یک پارامتر تاثیرگذار بر عملکرد سیکل، نسبت مستقیم با فشار مبرد در خروج از کمپرسور خواهد داشت اما کیفیت مبرد خروجی از اجکتور نسبت عکس با فشار مبرد خروجی از کمپرسور دارد.
مشاهده شد که با افزایش فشار مبرد در خروج از کمپرسور و در نتیجه افزایش نسبت مکش اجکتور، ضریب عملکرد سیکل افزایش یافته و بعد از رسیدن به بیشینه مقدار با کاهش همراه است. همچنین ضریب عملکرد سیکل با افزایش دمای اواپراتور افزایش مییابد. مشخص گردید که ضریب عملکرد سیکل تبرید اجکتوری-انبساطی ۱۲ درصد بیشتر از سیکل تبرید با مبدل حرارتی داخلی و ۱۴ درصد بیشتر از سیکل تبرید تراکمی بخار است همچنین بازده اگزرژی آن به ترتیب ۱۵ و ۱۶,۵ درصد بالاتر از سیکل تبرید با مبدل حرارتی داخلی و سیکل تبرید تراکمی بخار است. همچنین تلفات اگزرژی سیکل تبرید اجکتوری-انبساطی به ترتیب ۵۴ و ۶۳.۳ کمتر از دو سیکل تبرید تراکمی بخار و سیکل تبرید با مبدل حرارتی داخلی خواهد. در ادامه تاثیر نوع مبرد بر عملکرد سیکل تبرید اجکتوری-انبساطی مقایسه گردید، مشخص گردید که با مبرد N۲O سیکل مذکور عملکرد بهتری خواهد داشت بطوری که بیشترین ضریب عملکرد با انتخاب مبرد N۲O و به میزان ۵.۰۱۲ خواهد بود که در فشار بالای برابر با MPa ۷.۳۲۸ سیکل حاصل میگردد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: سالمندی می تواند سازگاری سیستم آپوپتوزی بافت قلب به تمرین هوازی و القای دوکسوروبیسین را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر پیش درمان تمرین هوازی بر بیان ژن آپوپتوز بطن چپ متعاقب القای دوکسوروبیسین در موش های صحرایی مدل سالمندی بود.
روش: ۴۲ سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار، بطور تصادفی در ۶ گروه ۷ تایی: کنترل جوان، کنترل سالمند، سالمند + دوکسوروبیسین، سالمند + سالین، سالمند تمرین هوازی + سالین و سالمند تمرین هوازی + دوکسوروبیسین قرار گرفتند. سالمندسازی بوسیله تزریق درون صفاقی محلول دی گالاکتوز (۱۰۰میلی گرم/کیلوگرم) ایجاد شد. پروتکل تمرین استقامتی شامل شش هفته دویدن روی نوارگردان به صورت پیشرونده به مدت ۲۵–۵۴ دقیقه در روز با سرعت ۱۵-۲۰ متر در دقیقه، پنج جلسه در هفته بود. ۲هفته آخر تمرین، هر روز تزریق درون صفاقی دوکسوروبیسین یا محلول سالین ۹/۰ درصد، با یک دوز تجمعی (۱میلی گرم/کیلوگرم) اجرا شد. ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و تزریق، رت ها قربانی و قسمتی از بطن چپ قلب، جهت ارزیابی بیان ژن های Bax و Bcl-۲ به روش Real time-PCR جدا شد.
نتایج: آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد تزریق دوکسوروبیسین موجب افزایش معنادار بیان ژن Baxو نسبت Bax/Bcl-۲ و کاهش جزئی بیان ژن Bcl-۲ شد. از طرفی انجام تمرین هوازی قبل و طی القای دوکسوروبیسین از افزایش نسبت Bax/Bcl-۲ و کاهش بیان ژن Bcl-۲ ناشی از تزریق دوکسوروبیسین پیشگیری کرد.
نتیجه گیری: با توجه به کاهش معنادار در نسبت Bax/Bcl-۲ در قلب موش های گروه تمرین کرده درمان شده با دوکسوروبیسین می توان نتیجه گرفت که تمرین ورزشی هوازی قبل و طی درمان دوکسوروبیسین احتمالاً می تواند به عنوان راهبرد غیر دارویی، موجب محافظت سلول های قلب از آپوپتوز ناشی از القای دوکسوروبیسین شود.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: برای پیشگیری از سمیت کبدی ناشی از درمان با دوکسوروبیسین راهکارهای زیادی پیشنهاد شده است؛ برخی از محققین از تمرینات ورزشی و برخی دیگر استفاده از آنتیاکسیدانتهای گیاهی نظیر کورکومین را در کاهش آثار سمی دوکسوروبیسین بهکار بردهاند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر شش هفته تمرین تداومی با و بدون مکمل نانوکورکومین بر سمیت کبدی متعاقب القای دوکسوروبیسین در موشهای آزمایشگاهی بزرگ مدل سالمندی بود.
مواد و روشها: ۴۲ سر موش آزمایشگاهی بزرگ نر، بهطور تصادفی به ۷ گروه: کنترل سالین، کنترل دوکسوروبیسین، نانوکورکومین+دوکسوروبیسین، نانوکورکومین+سالین، تمرین تداومی+دوکسوروبیسین، تمرین تداومی+سالین و تمرین تداومی+نانوکورکومین+دوکسوروبیسین تقسیم شدند. سالمندسازی بهوسیله تزریق درون صفاقی محلول دی گالاکتوز (۱۰۰ میلیگرم/کیلوگرم) ایجاد شد. گروههای تمرین بهمدت شش هفته، پنج جلسه در هفته بهصورت پیشرونده بهمدت ۲۵-۵۴ دقیقه در روز با سرعت ۱۵-۲۰ متر در دقیقه، روی نوارگردان دویدند. در ۱۵ روز انتهایی برنامه تمرین، دوز تجمعی ۱۵ میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دوکسوروبیسین (هر روز ۱ میلیلیتر/کیلوگرم) تزریق و مکمل نانوکورکومین (۱ میلیگرم روزانه به ازای هرکیلوگرم وزن بدن) به گروههای مربوطه خورانده شد. سنجش شاخصهای تحقیق پس از بافتبرداری و پودر کردن بافت کبد انجام شد.
نتایج: دوکسوروبیسین موجب کاهش معنیدار گلوتاتیون پراکسیداز بافت کبد و افزایش جزئی مالوندیآلدیید شد. از طرفی انجام تمرین تداومی بههمراه درمان دوکسوروبیسین، از کاهش گلوتاتیون پراکسیداز و افزایش مالوندیآلدیید بافت کبد ناشی از تزریق دوکسوروبیسین پیشگیری کرد. همچنین شش هفته تمرین تداومی بههمراه مکمل نانوکورکومین موجب کاهش مالوندیآلدیید و افزایش معنیدار گلوتاتیون پراکسیداز بافت کبد نسبت به گروه دوکسوروبیسین شد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، ترکیب مکمل نانوکورکومین و تمرین تداومی در موشهای سالمند درمان شده با دوکسوروبیسین، منجر به اثر پیشگیرانه و تنظیم افزایشی دفاع آنتیاکسیدانتی میشود. همچنین نتایج تحقیق حاضر نشاندهنده آثار مفیدتر تمرین تداومی نسبت به مصرف مکمل نانوکورکومین در کاهش سمیت کبدی ناشی از القای داروی دوکسوروبیسین است.