۱۰ نتیجه برای تاری نژاد
رضا تاری نژاد، مهران پورقلی،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
اصلیترین دلیل خطا در شناسائی سیستم با استفاده از نتایج آزمایشهای ارتعاش محیطی وجود نویز های محیطی و اندازهگیری و همچنین در نظر نگرفتن تحریک ورودی است. به همین جهت همواره یکی از اهداف اصلی ارائه تکنیکهای جدید در حوزه ارتعاشات محیطی، کاهش عدم قطعیت پاسخها می باشد. در بین روشهای آنالیز مودال محیطی، زیر فضای تصادفی به عنوان قدرتمندترین روش شناخته شده، مورد توجه است. در این تحقیق با استفاده از تکنیک تحلیل همبستگی استاندارد، روش آنالیز مودالی در حوزه زیر فضای تصادفی ارائه شده که بجای حل مسئله در فضای دادههای آزمایش، با استخراج بردارهای پایه ارتو نرمال فضای دادهها، شناسائی را در فضای بهینه انجام میدهد. از مزایای این روش با توجه به ماهیت تحلیل همبستگی، نویز کمتر در نتیجه دقت بیشتری در برآورد مشخصات مودال میباشد. بعلاوه به دلیل انجام شناسائی در فضای کوچکتر در مقایسه با روشهای قبلی، فرآیند حل سرعت بیشتری نیز دارد. برای صحت سنجی روش ارائه شده، از مدل قاب دوبعدی تحریک شده تحت شتاب زلزله السنترو و همچنین از نتایج آزمایش ارتعاش محیطی انجام گرفته بر روی پل دره آلاموسا، استفاده شده است. نتایج نشان میدهدکه این روش علاوه بر حذف نویزهای بیشتر در مقایسه با روشهای زیرفضای قبلی، دارای سرعت تحلیل بسیار بالائی در مسائل واقعی می باشد؛ به طوریکه فرآیند محاسبه پارامترهای دینامیکی و رسم اشکال مودی پل دره آلاموسا با ۳۰ سنسور نمونهبرداری، بعد ماتریس حالت ۷۵۰ و تحریک ۵۰ مد ، با پردازنده ۵ هستهای با سرعت۳۰/۲ گیگا هرتز در کمتر از۱۵۰ ثانیه انجام گرفته است .
رضا تاری نژاد، مهران پورقلی، سامان یغمائی سابق،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در ارتعاشات لرزهای سازههای بزرگ و پرکاربرد همچون سدها و پلها و همچنین در آزمایشهای ارتعاش اجباری با لرزانندههای مصنوعی، بر خلاف آزمایشهای ارتعاش محیطی نیروهای تحریککننده غالب معمولاً قابل اندازهگیری میباشند. از آنجائیکه یکی از دلایل اصلی ایجاد خطا در آنالیز مودال عملیاتی عدم اعمال ورودیها در شناسائی سیستم میباشد، میتوان با اعمال آنها در مدل دینامیکی سیستم، مشخصات دینامیکی غیر سازهای سیستم را که ناشی از تحریکهای ورودی هستند را کاهش داد. در این نوشتار آنالیز مودال ویژهای در حوزه روشهای زیرفضا ارایه شده است که با استفاده از تجزیه متعامد تاثیر تحریک نیروهای ورودی اندازهگیری شده را از دادههای آزمایش فیلتر کرده و شناسائی سیستم تصادفی را با استفاده از روش بهینه زیرفضا برپایه همبستگی انجام میدهد. برای بررسی قابلیت روش ارائه شده از دادههای لرزهای سد پاکویما و همچنین نتایج آزمایشهای ارتعاش اجباری پل دره آلاموسا استفاده شده است. از مهمترین نتایج این تحقیق میتوان به حذف قطبهای نویزی و غیر سازهای و همچنین افزایش دقت مشخصات مودال استخراجشده بویژه ضرایب میرائی اشاره کرد. در سد پاکویما روش زیرفضا- داده ۴ مود غیر سازهای را شناسائی کرده درحالیکه الگوریتم پیشنهادی دو مد اول سد را مطابق نتایج پیشین بدون هیچ مقدار نویزی استخراج کرده است. بعلاوه در تحقیقات قبلی مربوط به آزمایش ارتعاش اجباری پل آلاموسا ضرایب میرائی استخراج نشده بودند ولی الگوریتم پیشنهادی ضرایب میرائی را متاظر با نتایج آزمایش چکش ضربه استخراج کرده است. در سد پاکویما نیز ضرایب میرائی متناظر، تطابق معناداری با نتایج آزمایش ارتعاش اجباری دارند.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
باکتریوسینها به ترکیبات آلی یا پپتیدهای سنتز شده توسط ریبوزومهای باکتریها اطلاق میگردد که به عنوان سموم ضد رقیب در برابر گونههای باکتریایی یکسان و یا میکروارگانیسمها تولید میشوند. برخی از باکتریوسینها دچار تغییرات پس از ترجمه نظیر لیپیداسیون، گلیکوزیلاسیون و یا شکسته شدن پیوند پپتیدی (جهت تبدیل به پروتئین بالغ) میگردند. اگرچه باکتریوسینها توسط بسیاری از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی تولید میشوند ولی با توجه به اینکه باکتریهای اسید لاکتیک بیضرر می-باشند، تمایل بیشتری برای استفاده از باکتریوسینهای این گروه از باکتریها در بین عموم وجود دارد. با توجه به ظهور باکتری-های مقاوم در برابر آنتیبیوتیکها و همچنین لزوم امنیت غذایی بیشتر، شناسایی سویههای تولید کننده باکتریوسین با طیف میزبانی وسیع یک ضرورت محسوب میشود. روی این اصل، در این پژوهش با استفاده از تیمارهای آنزیمی کاتالاز، لیپاز، آلفا آمیلاز، تریپسین و آلفاکیموتریپسین ماهیت ماده آنتی باکتریایی تولید شده توسط پنج سویه لاکتوباسیلوس و پنج سویه انتروکوک بومی ایران تعیین شد. سپس طیف میزبانی باکتریوسین تولید شده توسط سویههای بومی با استفاده از آزمون انتشار از دیسک مشخص گردید. بازدارندگی سوپرناتانت خنثی شدهی باکتریهای اسید لاکتیک بعد از تیمار با آنزیمهای پروتئولیتیک ( تریپسین و آلفاکیموتریپسین) غیر فعال گردید و بازدارندگی سوپرناتانت خنثی شدهی این سویهها بعد از تیمار با آنزیمهای لیپاز، آلفاآمیلاز و کاتالاز از پایداری کامل و یا نسبی برخوردار بود و بیانگر این موضوع است که باکتریوسین تولید شده توسط این سویهها بیشتر ماهیت پپتیدی دارد. همچنین سوپرناتانت خنثی شدهی باکتریهای اسید لاکتیک از طیف بازدارندگی گستردهای علیه باکتریهای پاتوژن شاخص برخوردار بودند.
سجاد پیربوداقی، رضا تاری نژاد، محمد تقی اعلمی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق شناسایی ترک خوردگی لرزه ای سد بتنی بر مبنای روش المان محدود توسعه یافته و تبدیل زمان – فرکانس انجام شده است. بدین منظور ابتدا مدل عددی سد با استفاده از روش المان محدود ساخته شده و تحلیل می شود. سپس قابلیت ترک خوردگی به بدنه سد بدون معرفی ترک اولیه با استفاده از روش المان محدود توسعه یافته اضافه و تحت تحریک لرزه ای تحلیل میشود. در واقع کل بدنه سد حین تحریک لرزه ای مستعد آسیب بوده و هر ناحیه ای که به حد خرابی برسد، شروع به ترک خوردگی کرده و داخل بدنه گسترش پیدا خواهد کرد. چنین ترکخوردگی معمولاً غیر قابل پیش بینی بوده و به راحتی قابل شناسایی نمی باشد. لذا بایستی با استفاده از تبدیل زمان – فرکانس، پارامترهای مودال سازه و تغییرات آن را از روی پاسخ سازه بررسی کرد. نتایج نشان می دهد با بررسی و مقایسه پنجره زمان - فرکانس پاسخ سازه و پارامترهای مودال بدست آمده از مدل عددی، میتوان به سیر تغییرات فیزیکی بوجود آمده در سازه، زمان شروع ترکخوردگی و نیز تشخیص محل آسیب صورت گرفته، با استفاده از مقایسه شکل مودهای ارتعاشی در حالت سالم و آسیب دیده پرداخت. همچنین با بررسی شاخص های مودال طبیعی اول سازه سالم و آسیب دیده به راحتی میتوان زمان و محل آسیب را در ارتفاع سد کوینا تشخیص داد ولی برای شاخص های مودال طبیعی دوم این موضوع صادق نمیباشد.
سجاد پیربوداقی، رضا تاری نژاد، محمد تقی اعلمی،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
برای شناسایی آسیب در یک سازه بزرگ و پیچیده، نیاز به مدلسازی دقیق عددی است تا نتایج بدست آمده از این مدل غیرخطی، با استفاده از روش شناسایی سیستم مورد مقایسه و ارزیابی قرار گیرند. در این راستا، مدل المان محدود توسعهیافته بر پایه مدل ترک چسبنده (اجزای چسبنده ترک توسعهیافته) برای مواد بتنی به عنوان مدلی قابل اطمینان برای ارزیابی پاسخهای واقعی سازه سد بتنی دوقوسی کارون ۳ در برابر بارهای وارده و آسیبهای ایجاد شده میباشد که در آن کل سازه به عنوان ناحیه مستعد آسیب معرفی شده و ترک اولیهای وجود ندارد. بنابراین مدل عددی سد سالم و آسیبدیده به ترتیب با استفاده از روش اجزاء محدود و اجزای چسبنده ترک توسعهیافته ساخته و تحت تحریک لرزهای تحلیل میشود. سپس برای تعیین اثرات ترکخوردگی و رفتار غیرخطی، با استفاده از شناسایی سیستم بر مبنای تبدیل موجک پیوسته، پارامترهای مودال سازه و تغییرات آن از روی پاسخ سازه برای بدست آوردن زمان شروع ترکخوردگی و نیز تشخیص محل آسیب بررسی میشود. نتایج نشان میدهد که فرکانس طبیعی سد پس از ترکخوردگی کاهش مییابد بطوریکه این کاهش در پاسخ طولی و قائم بیشتر از پاسخ عرضی است. همچنین با استفاده از مقایسه شکل مودهای ارتعاشی طره مرکزی و پلان تاج سد در حالت سالم و آسیب دیده میتوان به تشخیص دقیق محل آسیب و محدوده ترک پرداخت. بنابراین با استفاده از ترکیب روش اجزای چسبنده ترک توسعه یافته و تبدیل موجک پیوسته میتوان الگویی کارآمد برای پایش سلامت سازهای سد بتنی دوقوسی ارائه کرد.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
مشخصات دینامیکی استخراج شده از نتایج آزمایشهای ارتعاش محیطی و اجباری بواسطه ناشناخته بودن ماهیت نیروهای ورودی، وجود نویزهای محیطی و خطاهای اندازه گیری همواره با عدم قطعیتهائی همراه است. از آنجائیکه روشهای زیرفضای تصادفی از دقیق ترین و قوی ترین روشهای آنالیز مودال است، در این نوشتار با استفاده از تئوری تحقق تصادفی و تحلیل همبستگی استاندار، آنالیز مودالی ارائه شده که بر خلاف روشهای قبلی با استخراج بردارهای ارتونرمال فضای داده ها، فرآیند شناسائی را مستقیماً در فضای پیش بینی انجام می دهد. دقت بیشتر در حذف قطب های ناپایدار و سرعت بالای تحلیل می تواند از مزیتهای این روش با توجه به ماهیت بهینه آن باشد. در اولین گام برای صحت سنجی الگوریتم پیشنهادی نتایج ارتعاش اجباری سد شهید رجائی ساری که به روش تحریک سینوسی پایا انجام شده بود، مجدداً تحلیل شده است. در نتیجه این تحلیل علاوه بر شناسائی مقادیر فرکانسی دقیق تر نسبت به نتایج قبل، سه مود اول سازه که با استفاده از روش چهار طیفی مشخص نشده بودند نیز شناسائی شدند. در ادامه برای بررسی قابلیت روش پیشنهادی در تحلیل نتایج ارتعاشات محیطی، مشخصات دینامیکی سد پاکویما با استفاده از داده های لرزه ای سال ۲۰۰۱ سن فرناندو تحلیل شده است. فرکانس های مودی سازه با حداقل نویز (یک فرکانس مودی) و مقادیر میرائی بسیار دقیق تر در مقایسه با روش زیرفضا-داده شناسائی شدند. لازم به ذکر است که در هر دو مطالعه موردی، مدت زمان فرآیند شناسائی با توجه به همگرائی سریع تر پاسخها به نصف کاهش یافته است.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
به علت اهمیت سدها، بررسی پایداری آنها در برابر بارهای ناشی از انفجار عامل مهمی در ایمنی کلی سازه است. در این تحقیق، اثرات موج ناشی از انفجار مواد منفجره (TNT) بر روی سد کارون ۴ مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور تحلیل دینامیکی سیستم سد مخزن و تکیه گاه به روش المان محدود و با استفاده از نرم افزار ABAQUS انجام شده است. برای معادل سازی بارگذاری انفجار از تئوری CONWEP استفاده شده است. پس از تحلیل عملکرد سازه تحت این بارگذاری و پاسخ سد با درنظر گرفتن شرایط مختلف تراز آب مخزن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که تحلیل عددی سازه سد تحت اثر بار انفجار حساسیت زیادی به ابعاد المان های بکار رفته دارد و نیز حجم آب موجود در مخزن و تراز های مختلف ارتفاعی تأثیر کمی بر میزان بار انفجاری لازم برای گسیختگی سد قوسی دارد.
مجید دامادی پور، رضا تاری نژاد،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
تحلیل مودال عملیاتی، به عنوان شاخهای از شناسایی سیستم، نقش بسیار مهم و کاربردی در تعیین مشخصات دینامیکی سازهها ایفا میکند. در این رویکرد عملیاتی که مبتنی بر آزمایش ارتعاش محیطی تحقق میپذیرد، بارهای محیطی و بهرهبرداری به عنوان منشأ تحریک سازه در نظر گرفته میشوند. در تحقیق حاضر، یک روش تلفیقی تشکیل یافته از تجزیه حوزه فرکانس (FDD) و تبدیل موجک (WT)، تحت عنوان FDD-WT، به منظور شناسایی فرکانسهای طبیعی و نسبتهای میرایی یک سد بتنی قوسی پیشنهاد شده است. علاوه بر این، تبدیل موجک پاسخهای لرزهای نیز به منظور صحتسنجی و مقایسه نتایج محاسبه شدهاند. برای این منظور، با استفاده از نمایش زمان- فرکانس بدست آمده از تبدیل موجک، موقعیت زمانی و فرکانسی مودهای سیستم در طی وقوع زلزلههای مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. در این مقاله، سد بتنی قوسی پاکویما واقع در ایالت کالیفرنیای آمریکا به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است و از رکوردهای لرزهای مربوط به زلزلههای ۱۹۹۴ نورتریج، ۲۰۰۱ سنفرناندو و ۲۰۰۸ چینوهیلز نیز به منظور ارزیابی مشخصات دینامیکی و کنترل سلامت سازهای، در طول دوره زمانی ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۸ استفاده شده است. بررسی تغییرات فرکانسهای طبیعی سازه نشان میدهد که سد مذکور در طی زلزله ۱۹۹۴ نورتریج (حدود ثانیه چهارم) دچار آسیب جدی شده بود، در حالی که ارتعاشات این سازه بتنی در طی ۴ ثانیه اول این زلزله و نیز زلزلههای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۸، تقریباً به صورت خطی بوده است.
مجید دامادی پور، رضا تاری نژاد، محمد حسین امین فر،
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در سالهای اخیر، رویکرد جدیدی تحت عنوان تحلیل مودال عملیاتی مبتنی بر انتقالپذیری مطرح شده است که یک راهکار مؤثر در زمینه شناسایی سیستم میباشد. این روش جدید قادر به شناسایی پارامترهای مودال سیستمهای سازهای مبتنی بر توابع انتقالپذیری میباشد که در آن، بر خلاف روشهای مرسوم تحلیل مودال عملیاتی، هیچ فرض محدود کنندهای در مورد تحریکات ورودی وجود ندارد. در این مقاله، فرم مؤثری از انتقالپذیری تحت عنوان انتقالپذیری چگالی طیف توان، به منظور شناسایی مشخصات دینامیکی یک سیستم ۵ درجه آزادی بکار گرفته شده است. این سیستم دینامیکی که با استفاده از سیمولینک متلب مدلسازی شده است، تحت تحریک زلزلههای مختلف از قبیل السنترو، نورتریج و لوما پرییتا قرار گرفته و نویز سفید گاوسی نیز، با نسبتهای مختلف سیگنال به نویز، به پاسخهای آن اضافه شده است. پارامترهای مودال (فرکانسهای طبیعی و اشکال مودی) این مدل عددی مبتنی بر مقادیر و بردارهای تکین بدست آمده از تجزیه مقدار تکین ماتریس انتقالپذیری چگالی طیف توان محاسبه و استخراج شدهاند. این ماتریس، بر خلاف ماتریس انتقالپذیری طیف فوریه، میتواند بر اساس خروجیهای انتقالی بدست آمده از فقط یک شرط بارگذاری ایجاد شود، از این رو نیازی به استفاده از خروجیهای چندین شرط بارگذاری نیست، به طوریکه صرفاً با یک آزمایش دینامیکی میتوان به شناسایی خصوصیات دینامیکی پرداخت. در این تحقیق، نتایج شناسایی مودال از طریق مقایسه با مقادیر بدست آمده از حل دقیق سیستم ارزیابی شده است. این مقایسه نشان میدهد که پارامترهای مودال مستخرج از پاسخهای سیستم با سطوح مختلف نویز، از تطابق خوبی با مقادیر دقیق برخوردار میباشند.
مجید دامادی پور، رضا تاری نژاد، محمد حسین امین فر،
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
اخیراً به منظور شناسایی مشخصات دینامیکی سیستمهای سازهای، رویکرد جدیدی تحت عنوان تحلیل مودال عملیاتی مبتنی بر انتقالپذیری (TOMA) ارائه شده است که پارامترهای مودال سازهها را با استفاده از مفهوم انتقالپذیری تعیین میکند. در رویکرد TOMA، بر خلاف روشهای OMA که از فرض ورودی نویز سفید بهره میبرند، هیچ فرض محدودکنندهای برای تحریکات ورودی در نظر گرفته نمیشود و پارامترهای مودال سیستمهای سازهای مبتنی بر ویژگیهای ماتریس انتقالپذیری استخراج میگردند. روشهای انتقالپذیری نیز همانند سایر روشهای حوزه فرکانس، در شناسایی مقادیر میرایی سیستم نتایج چندان قابل قبولی ارائه نمیدهند. از این رو در مقاله حاضر یک روش ترکیبی جدید تحت عنوان انتقالپذیری طیف فوریه-تبدیل موجک (FST-WT) پیشنهاد شده است که علاوه بر تعیین فرکانسهای طبیعی و اشکال مودی سیستم، به شناسایی دقیق مقادیر میرایی مبتنی بر ویژگیهای تبدیل موجک نیز میپردازد. در این تحقیق، قابلیت روش FST-WT در شناسایی و استخراج پارامترهای مودال یک سیستم ۵ درجه آزادی تحت ارتعاش آزاد، با استفاده از پاسخهای بدست آمده از مدل سیمولینک متلب مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور فرکانسها و اشکال مودی به ترتیب از عکس مقدار تکین دوم و اولین بردار تکین چپ ماتریس انتقالپذیری استخراج شده و مقادیر میرایی نیز با استفاده از سیگنالهای تک فرکانسی (ضرایب موجک) بدست آمده از تبدیل موجک، مبتنی بر معیار آنتروپی حداقل شانون تعیین گردیدهاند. مقایسه نتایج شناسایی تطابق خوبی را با مقادیر دقیق نشان میدهد.