۶۶ نتیجه برای ترابی
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
اگرچه ب هطور مسلم مهمترین عامل مکان یابی شهر در دنیای گذشته منابع طبیعی و به ویژه کیفیت و قابلیت های عناصر چهارگانه آب و باد و خاک و آتش )تابش) در زندگی انسان بوده است؛ ولی جزئیات قاعد ههای این علم در هاله ای از ابهام قرار گرفته و امروزه تنها بر اساس علم تنظیم شرایط آسایشی بدن انسان و بدون توجه به آن مبانی به این کار مبادرت م یورزند. در این تحقیق بر آنیم تا نقش عنصر طبیعی باد را در سامت انسا نها با توجه به متون طبی سنتی و تأثیر آن در انتخاب مکان و ساختار شهرها تطبیق داده و بررسی نماییم. بدی نمنظور پس از بررسی متون دینی، فلسفی، طبی و تشریح اولوی تهای بادها از دو بعد جهت وزش و مبدأ وزش، شش پهنۀ اقلیمی تعدادی از شه رهای کهن و مهم و پرجمعیت از جهت وجود یا فقدان بادهای مطلوب یا نامطلوب ب هترتیب تنظیم شد. در پایان با مطالعۀ ساختار نمون های از شهر های با باد مطلوب و نمونه ای از بادهای نامطلوب شیوۀ بهر همندی یا مقابلۀ شهر های سنتی با باد، مورد مطالعه قرار گرفت. روش بررسی مبانی طبی، تفسیری و استدلالی و در حوزۀ شواهد مصداقی، مورد پژوهشی و تحلیل منطقی است. نتایج ب هدست آمده نشان می دهد باد ب هخاطر تأثیر مستقیمی که بر سامت انسان دارد یکی از عناصر اولویت مند در کامیابی شهر و ساختار آن و معماری بومی هر منطقه است. مبانی رومی نشان از پرهیز و گریز شهر ها و معماری یونان، از باد م یدهد، در صورت یکه در معماری و شهرسازی اسامی ایرانی و مبانی حکمی و آیات و احادیث توجه به باد ها ارزشمند و یکی از عوامل ارتقای سامت دانسته شده است. در متون از باد شمال و شرق )هنگام غروب( و باد غرب )هنگام صبح( به نیکی یاد شده است. ولی در نگاه کلی باد غرب و جنوب دارای مضرات زیاد دانسته شده است، چرا که از گرما برخاسته و بیماری زاست. این تحقیق شیوۀ توجه به با دهای مثبت و منفی را در ساختار ۱۶ شهر مورد مطالعه قرار داده است.
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
هیچانهها گونهای از ادبیات کودک بهشمار میروند که در گذر زمان نه ارزش خود را از دست دادهاند و نه به فراموشی سپرده شدهاند و همواره لذتبخش و شادیآفرین بودهاند. بهراستی اسباب ماندگاری آنها در چیست که اینگونه جاودانه شدهاند و هرگز کهنگیای در آنها حس نمیشود و با همهی نسلها و سنین مختلف ارتباط برقرار میکنند؟ پژوهش پیشرو به معرفی هیچانههای فارسی و بررسی ویژگیها و شگردهای این گونهی ادبی که موجب پایداری، جذابیت و فراگیری آنها در میان کودکان شدهاست، میپردازد.
این پژوهش، کیفی است و در آن از تلفیق روش تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی میرینگ (۲۰۰۰) استفاده شدهاست. برای این کار در شاخهی شعر، نمونههای عامیانه از میان ترانههای بچهها در کتاب فرهنگ عامیانهی مردم ایران (۱۳۴۶) انتخاب شدهاست و در شاخهی داستان نیز آن دسته از افسانههای عامیانهی طبقهبندی شده از سوی خسرونژاد (۱۳۸۹) که در بررسی پژوهشگر با ویژگی-های هیچانی همخوانی داشتهاند، بهکار گرفته شدهاست.
بررسیها نشان داد که هیچانههای فارسی بیشتر در بند فرم و ساختار زبانی هستند. همچنین هیچانهها چه داستان و چه شعر، بنیادیترین و ابتداییترین ویژگیهای شعر کودک را -که در سازههای زبان و موسیقی نهفته است- به همراه دارند. چراکه بهترین شیوهی ارتباط زبانی با مخاطب خردسال، بهرهگیری از موسیقی است. ویژگی برجستهی داستانهای هیچانی نیز همین نزدیکی و آمیختگی آنها با زبان شعری است. میتوان گفت هیچانهها الفبای شعر کودک هستند
در نگاهی کلی به شعرها و داستانهای مورد بررسی میتوان آنها را از نظر کیفیت هیچانگی، درجهبندی و به دستههای زبانْهیچانی، معناهیچانی و هیچانهی محض تقسیم نمود
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله روش جدیدی برای اصلاح ضریب انعکاس موج الکترومغناطیس برخورد کننده به دیوار ساختمان ها و موانع موجود در مسیر امواج موبایل، از طریق حل معادله غیرخطی ریکاتی پیشنهاد شده است. برای این منظور دیوارهای ساختمان ها به صورت لایه ای از جنس آجر و آهک - که ضریب دی الکتریک نسبی آنها تابعی از ضخامت دیوار است - فرض شده و برای سادگی محاسبات، پروفایلی برای آنها پیشرفت شده است. پس از تصحیح ضریب انعکاس، بر مبنای ضریب انعکاس جدید، یک مدل جدید انتشار بر پایه UTD (نظریه پراش یکنواخت هندسی) و GTD (نظریه پراش هندسی) برای مسیرهای پراش چندگانه در مخابرات موبایل سلولی پیشنهاد و افت پراش و همچنین افت مسیر برای یک ردیف از ساختمان ها با دو وجه غیرهمگن محاسبه شده است. نتایج به دست آمده برای دامنه و فاز ضریب انعکاس و همچنین افت پراش و افت مسیر به دست آمده در این مقاله، با نتایج اندازه گیری ها مقایسه شده است. این مقایسه، بیانگر مناسب بودن مدل پیشنهادی برای ضریب انعکاس و ضریب پراش است. بنابراین از مدل پیشنهاد نمی توان در محاسبه ضریب انعکاس در سیستم های موبایل، سیستم های ارتباطات شهری و رادار و همچنین محاسبه افت پراش بر اثر موانع موجود در مسیر یا افت انتشار استفاده کرد و این ضریب انعکاس اصلاح شده به طور مستقیم می تواند در تخمین قدرت سیگنال چند متغیره، افت پراش و محاسبه تاخیر در الگوریتم ردگیری پرتو مورد استفاده در مخابرات موبایل، رادار و خط رادیویی، استفاده شود.
دوره ۸، شماره ۱ - ( شماره ۱ زمستان ۱۳۸۷ - )
چکیده
کورههای قوس الکتریکی، بارهایی غیرخطی و متغیر با زمان هستند که باعث افت کیفیت توان در سیستمهای قدرت شده و پدیدههای مرتبط با کیفیت توان را در این سیستمها باعث میشوند. در صنایع فولادسازی اغلب دو کوره قوس الکتریکی با یکدیگر موازی شده و روی یک شین شبکه قرار میگیرند. در این شرایط کیفیت توان بهمراتب بیشتر دچار اختلال میشود. در این مقاله بهمنظور بررسی و تحلیل آثار زیان بار عملکرد موازی کورههای قوس الکتریکی، ابتدا حالات مختلف عملکرد با کوره با مدل دقیق هذلولی - نمایی مدلسازی میشود. بهمنظور تطابق عملکرد کوره با حالت واقعی کلیه اندوکتانسها و مقاومتهای خطوط انتقال (کابلها) و بین الکترودهای کوره در مدلسازی در نظر گرفته میشود. سپس بهمنظور بهبود پارامترهای کیفیت توان، به طراحی و شبیهسازی جبرانگرهای استاتیکی از نوع TCR/FC و TSC پرداخته میشود. نتایج شبیهسازی که توسط نرمافزار PSCAD/EMTDC انجام شده، دقت و صحت طراحی را نشان میدهد.
دوره ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
ابراهیمی در این کتاب داستان عشقی را تعریف میکند که از دوستیِ کودکانۀ دونفر ریشه گرفته و در جوانی به شکوفایی رسیده و در کتاب بار دیگر شهری که دوست میداشتم توصیف شده است. این رابطه بیش از آنچه به زمان مربوط باشد وامدار مکان است. در اجتماعات بشری، شهر به عنوان مرکز اتفاقات شناخته میشود و داستان نادر ابراهیمی در شهری میگذرد که جلوه آن در بار نخست سکونت، هیچ شباهتی به شهری که بعدها روایت میشود، ندارد. این امر از منظر نقد مضمونی و جغرافیای ادبی که معتقد است بیرون درون را روایت میکند، قابل بررسی و تحلیل است. در این پژوهش از نظرات میشل کولو بهره گرفتهایم تا شاهد استحاله شهر باشیم که همپای راوی/قهرمان داستان تغییر میکند، و چرایی این تغییر در داستان زندگی پرسوناژ نهفته است. در واقع این متد معتقد است که بررسی جغرافیای متن، دسترسی و درک جهان متن را ساده میکند ولی در انتها خواهیم دید علاوه بر این، شهر همتای قهرمان حضور فعال دارد و میتواند بهعنوان یکی از پرسوناژها مطرح باشد.
دوره ۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: مشکلات زیستمحیطی متعدد لزوم تغییر رویه کنونی در تولید پسماند و کاهش نخالههای ساختمانی را نشان میدهد. این در حالی است که ظرفیتهای بالای راهکارهای مبتنی بر بازیافت میتواند به افزایش بهرهوری مصرف و کاهش نرخ تولید پسماند و در دید کلان نیز گامی موثر در راستای تحقق توسعه پایدار منجر شود. متاسفانه بازیافت در معماری امروز مغفول مانده است. هدف مطالعه حاضر، شناخت ریشهها و بررسی خاستگاه نظری آن در میان ایرانیان و در اندیشه ایرانی- اسلامی است.
شرکتکنندگان و روشها: این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش داده بنیاد انجام شده است. روش جمعآوری دادهها، مطالعه میدانی و مصاحبه است.
یافتهها: تجربههای موفق بازیافت در معماری ایرانی، نشان از ریشههای قوی این مساله در نظام اندیشه ایرانیان داشته است. آموزههای دینی از یکسو و ارزشهای فرهنگی از سوی دیگر بازیافت را راهکاری مناسب و اصولی در میراث معماری ایرانی معرفی میکنند. محققین در این مطالعه عواملی چون تکریم و تقدس طبیعت، سفارش به حفظ آن و ایجاد مسئولیت اجتماعی را از جنبه اعتقادی و انس با طبیعت و سادهزیستی و پرهیز از زوائد را از جنبه فرهنگی زمینهساز استفاده از استراتژیهای بازیافت در معماری بررسی کردند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد مسیر احیای مساله بازیافت در معماری روز ایران جز با شناخت ریشهها و بازتعریف جایگاه ارزش بازیافت و بررسی سابقه این موضوع در میراث معماری ایرانی محقق نمیشود. امید است مطالعاتی از این دست کمکی در راستای پیادهسازی بازیافت در معماری آینده ایران باشد.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۲- ۱۳۸۴ )
چکیده
رمز موفقیت سازمانهای برتر ارائه کننده خدمات را میتوان در مشتری مداری و توجه به کیفیت خدمات آنان جستجو کرد. بهدلیل اهمیت کیفیت در صنایع خدماتی و آثار برجسته آن بر رضایتمندی مشتریان، همواره این سؤال مطرح میشود که چگونه میتوان کیفیت خدمات را ارزیابی کرد؟. هدف از این مقاله، تعیین مؤلفههای مؤثر بر کیفیت خدمات بانکی، ارزیابی اهمیت مؤلفههای مؤثر بر کیفیت خدمات از دیدگاه مشتریان و ارائهدهندگان خدمات بانک، تحلیل میزان تطابق میان دیدگاه مشتریان و ارائهدهندگان خدمات در خصوص کیفیت خدمات بانکی و در نهایت فراهم کردن امکان ارتقای عملکرد بانکها در کشور میباشد. به این منظور مطالعهای در بانک رفاه به اجرا در آمد. جهت تعیین مؤلفههای مؤثر بر کیفیت خدمات از ادبیات معتبر علمی، نقطه نظرهای خبرگان و دست اندرکاران آکادمیک و بانکی بهره گرفته شد. برای ارزیابی اهمیت مؤلفهها، نقطه نظرهای نمونهای معتبر و کافی از مشتریان و کارکنان بانک اخذ شد و مورد بررسی و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تحلیلهای آماری وجود تفاوتی معنادار میان دیدگاه مشتریان و کارکنان بانک در خصوص اهمیت نسبی مؤلفههای کیفیت را به اثبات رسانده است. از طرفی دیگر نیز، نتایج تحلیلها بیانگر وجود تفاوتی معنادار میان اولویتبندی اقدامات اصلاحی مشتریان و کارکنان بانک جهت بهبود کیفیت خدمات میباشد. در ادامه مقاله، جهت تعیین و ارزیابی کمی موقعیت کیفی خدمات بانکی در بانک رفاه، از چهار مدل سرو کوآل عادی و
وزنی، سروپرف و سروایمپرف بهره گرفته شد.
نتایج محاسبههای کمی ریاضی و تحلیلهای آماری مرتبط با آن بیانگر آن است که:
۱- در هر چهار مدل، هم مشتریان و هم کارمندان کیفیت خدمات بانکی را بالاتر از حد متوسط (در حد خوب) ارزیابی کردهاند.
۲- در هر چهار مدل، بر خلاف تصور متعارف و معمول، کارکنان نسبت به مشتریان نمرههای کمتری را به کیفیت خدمات بانکی خود اختصاص دادهاند.
۳- نتایج ارزیابیهای کیفیت بهوسیله مدلهای چهارگانه بیانگر وجود ثباتی معنادار در نتایج میباشد. با توجه به عمومی بودن روشها و مدلهای استفاده شده در این مقاله، نه تنها میتوان از آنها جهت ارزیابی کیفیت خدمات در سایر بانکها، بلکه جهت ارزیابی کیفیت در سایر صنایع خدماتی نیز بخوبی بهره گرفت. از آنجاییکه هدف غایی ارزیابی کیفیت خدمات بانکی، ارتقای سطح کیفی آن است، ضروری است تا تبیینی جامع از نقاط قوت و ضعف بعمل آمده تا بتوان بر آن اساس برنامههای اصلاح و بهبود کیفیت خدمات را طرحریزی کرد و با موفقیت، اثربخشی و کارایی بهینه به اجرا در آورد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: به دلیل تراکم بالای ساختمانی و کمبود فضای باز کافی در شهرهای بزرگ و درحال رشد، امکان توسعه فضاهای سبز به عنوان عناصر کنترلکننده آلودگی هوا و جزایر حرارتی در شهرها کاهش یافته است. یکی از راه حلهای ممکن، استفاده از سطوح عمودی ساختمانها در سطح شهر برای توسعه فضای سبز عمودی است. انتخاب صحیح سیستمهای سبز عمودی با توجه به عوامل درونی و بیرونی مؤثر بر سیستم کلید موفقیت و توسعه آنهاست. این انتخاب شامل انتخاب درست هریک از اجزاء چهارگانه سیستم از جمله گیاهان، بستر رشد، سیستم پشتیبان و سیستم آبیاری و زهکشی میشود.
روش ها: در این پژوهش فاکتورهای مؤثر بر انتخاب سیستمهای سبز عمودی از طریق مشاهده میدانی و بررسی و تحلیل پژوهشهای پیشین جمعآوری و تشریح گردید و براساس اثرگذاری بر هریک از اجزاء اصلی به چهار دسته کلی تقسیم شدند. سپس ازطریق طرح پرسشنامه از متخصصین، اولویتبندی عوامل مؤثر بر انتخاب با استفاده از طیف ۵ ارزشی لیکرت ارزیابی گردید. نتایج مستخرج از پرسشنامه توسط آزمونهای آماری کولموگراف-اسمیرنوف، آلفای کرونباخ، فریدمن و همبستگی اسپیرمن تحلیل و اولویتبندیهای نهایی ارائه گردید.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل بیرونی: "بودجه"، "نوع گیاهان انتخابی"، "نوع سیستم سبز عمودی" و "شرایط آب و هوایی (دما و رطوبت)" و عامل درونی "مشخصات سازهای و مصالح پوشش ساختمان" بیشترین اثر را بر انتخاب سیستمهای سبز عمودی داشتهاند.
نتیجه گیری: توجه به میزان اهمیت هریک از این عوامل و اولویتبندی انجام شده در این پژوهش میتواند به تصمیمگیری سازمان یافته و انتخاب بهینه و مناسب سیستمهای سبز عمودی کمک نماید.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
پژوهش حاضر در چارچوب سیاستگذاری آموزشی دانشگاهی در ایران قرار میگیرد. هدف اصلی این پژوهشِ توصیفی ـ تحلیلی، بررسی ضرورت بازنگری محتوای کمّی و کیفی سرفصل درس نمایشنامه در رشتۀ زبان و ادبیات فرانسه است. آنچه در این تحقیق ارائه شده است شامل سه قسمت میشود: در بخش اول به مرور مبانی نظری بازنگری محتوای آموزشی میپردازیم. در بخش دوم، مقایسهای بین وضعیت کنونی آموزش درس نمایشنامه در گروههای زبان و ادبیات فرانسه در ایران و سه دانشگاه معتبر خارجی صورت میگیرد و در بخش آخر به ارزیابی و ارائۀ پیشنهاد سرفصل، بر اساس تحلیلهای پژوهش، برای این واحد درسی خواهیم پرداخت. در این مطالعه پرسش اصلی این است که سرفصل درس نمایشنامه در ایران در حیطۀ اهداف، محتوا، روش و ارزشیابی نیازمند چه تغییراتی است و چگونه میتوان به این تغییرات دست یافت؟ هدف از انجام پژوهش بهدست دادن راهکار و پیشنهادی عملی، بومی و کاربردی است. در نتیجهگیری، و پس از بررسی برنامههای درسی مختلف، به این نتیجه میرسیم که اولاً تغییر در سرفصل موجود و بهویژه درمورد درس نمایشنامه امری است لازم. در انتها، با تکیه بر تحلیلها و مطالعۀ تطبیقی انجامشده، چند موردِ کاربردی تدوین و پیشنهاد میشود. پیشنهاد نهایی این پژوهش را میتوان در اختیار کارگروه زبانها و ادبیات خارجی در شورای تحول علوم انسانی قرار داد.
محمد شفیعی علویجه، حسین ترابیان، سعید ادیب نظری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مهمترین مشکل در شکل دهی مطلوب ورقهای فلزی، مواجهه با پدیده بازیابی کشسان در طول باربرداری می باشد که منجر به برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی می گردد. بنابراین پیش بینی برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی برای تولید محصولات دقیق ضروری است. در این مقاله، تأثیر پارامترهای نیروی ورقگیر، ضریب اصطکاک، ضخامت و استحکام تسلیم ورق بر میزان برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی در فرایند خمکاری U شکل ورق هایی از جنس فولاد دو فازی به روش تجربی (آزمایشگاهی) و روش شبیه سازی اجزای محدود مورد بررسی قرار گرفته است. جهت مدل سازی اجزای محدود از نرم افزار آباکوس استفاده شده است. مقایسه نتایج آزمایشگاهی و نرم افزار آباکوس تطابق خوبی را نشان می دهد و صحت روش شبیه سازی اجزای محدود را تأیید می نماید. نتایج این تحقیق نشان می دهند که افزایش ضخامت ورق سبب کاهش برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی، و افزایش استحکام تسلیم ورق سبب افزایش برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی می گردد. همچنین نشان می دهند که افزایش ضریب اصطکاک و نیروی ورقگیر، در ابتدا برگشت فنری و انحنای دیواره جانبی را افزایش می دهند اما پس از رسیدن به مقادیر معینی، سبب کاهش آنها می گردند.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده
این مقاله یک روش شناسایی سلسله مراتبی جدید برای سیستمهای مرتبه کسری ارائه میدهد. در این روش یک مدل فضای حالت یک ورودی- یک خروجی در نظر گرفته میشود به نحوی که پارامترها و همچنین متغییرهای حالت باید تخمین زده شوند. برای این منظور با استفاده از یک تبدیل خطی و همچنین اپراتور شیفت، سیستم مرتبه کسری مورد نظر به یک فرم مناسب برای شناسایی تبدیل میشود. سپس، پارامترهای نامعلوم از طریق روش حداقل مربعات بازگشتی شناسایی شده و متغییرهای حالت با استفاده از فیلتر کالمن مرتبه کسری تخمین زده میشوند. این روش شناسایی بر پایه اصل شناسایی سلسله مراتبی استوار است که باعث کاهش حجم محاسباتی و پیادهسازی آسان در کامپیوتر میشود. درستی الگوریتم ارائه شده با استفاده از دو سیستم مرتبه کسری پایدار بررسی شده است.
سید حمیدرضا ترابی، امیر امیری، محمدحسین صادقی،
دوره ۱۳، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از روش های تولید پره ها آهنگری است. اما با توجه به پیچیدگی های پره امکان تولید آن در یک مرحله وجود نداشته و در نظر گرفتن پیش فرم برای آن لازم است. پیش فرم مناسب می تواند پر شدن کامل قالب را تضمین کرده و موجب کاهش نیروی آهنگری، کاهش مواد هدر رونده به صورت پلیسه و یکنواخت شدن کرنش¬ها شود. در این مقاله یک هندسه اولیه برای پیش فرم، با استفاده از سطح مقطع بیضوی برای قسمت ایرفویل، در نظر گرفته شد و روش سطوح پاسخ برای بهینه سازی این پیش فرم استفاده شد. هدف های بهینه سازی، پر شدن کامل قالب و کاهش حجم پلیسه، نیروی آهنگری و واریانس کرنش در نظر گرفته شد. در پایان، مدل بهینه با مدل روش توزیع جرم مقایسه شد. نتایج نشان می دهد که روش سطوح پاسخ نتایج بهتری نسبت به روش توزیع جرم به دست می دهد. همچنین از مدل سازی فیزیکی برای صحت¬سنجی نتایج به دست آمده از شبیه¬سازی استفاده شد. نتایج نشان داد مطابقت خوبی بین نتایج شبیه¬سازی و نتایج تجربی وجود دارد.
محمدحسن شجاعی فرد، روح الله طالبی توتی، منصور ترابی، رضا احمدی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش پیشبینی تراکنش توان صوتی پنلهای چندلایهی عایق صوت متشکل از لایههای مختلف از جمله مواد متخلخل، مواد الاستیک و هوا با روش ماتریس انتقال (TMM) صورت پذیرفته است. پس از اشاره به تئوریهای موجود در این حوزه، نحوهی تحلیل آکوستیکی و استخراج پارامترهایی چون ضریب افت انتقال صوت با استفاده از روش ماتریس انتقال بسط و تشریح شده است. نتایج حاصل از روش مذکور با نتایج آزمایشگاهی موجود مقایسه و پس از اطمینان از صحت آن، به بهینهسازی چندهدفی رفتار آکوستیکی پنل چندلایه پرداخته شده است. فرآیند بهینهسازی به کمک الگوریتم ژنتیک (NSGA-II) با دو هدف بیشینه ساختن ضریب افت انتقال صوت پنل و در عین حال کمینهکردن وزن سازه صورت پذیرفته است. نتایج بهینهسازی چندهدفه نشان میدهد که اگر هدف طراح دستیابی به متوسط ضریب افت انتقال صوت مشخصی در بازهی فرکانسی ۱۰ تا ۵۰۰ هرتز برای پنل با ضخامت ثابت باشد، چنانچه پنل با تعداد لایهی کمتری انتخاب نماید (سه لایه) از نظر وزنی به شرایط بهتری دست خواهد یافت. اما اگر متوسط ضریب افت انتقال صوت بیشتری در همان بازهی فرکانسی مدنظر طراح باشد، انتخاب یک پنل با تعداد لایهی بیشتر (شش لایه) از نظر وزنی شرایط مطلوبتری خواهد داشت.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
تا اواسط دوران قاجار نظام آموزشی بیشتر با رویکرد سنتی منطبق بود و پس از آن با تأسیس دارالفنون، تشکیل انجمن معارف و توجه روشنفکران به مسئلۀ آموزش و پرورش گام های بنیادین در این زمینه برداشته شد. با برقراری آموزش نوین در جامعۀ ایران، در زمینۀ تعلیم و تربیت تحول اساسی رخ داد و طی آن مدارس به سبک جدید در مناطق گوناگون احداث شد. در منطقۀ چهارمحال و بختیاری بهعلت بافت غالب عشایری و روستایی، پیادهسازی آموزش نوین توسط حکومت با چالش جدی مواجه بود. بر این اساس خوانین و کدخدایان محلی بهعنوان کنشگران و اثرگذاران در سطح جامعۀ بختیاری با تکیه بر جایگاه اجتماعی ـ سیاسی خود در عرصۀ آموزش ورود مؤثری داشتند. این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی ـ تحلیلی و با تکیه بر اسناد، تاریخ شفاهی و مطالعات کتابخانه ای به این پرسش خواهد پرداخت که خوانین و کدخدایان محلی در تأسیس مدارس نوین در منطقۀ چهارمحال و بختیاری چه نقشی داشتند و در این مسیر با چه چالش هایی مواجه شدند. دستاوردهای حاصل از پژوهش نشان می دهد که خوانین بختیاری تحت تأثیر جامعه ضمن آن که فرزندان خود را به تحصیل عالیه سوق می دادند، در جهت افزایش سطح سواد به تأسیس مدارس حتی با هزینۀ شخصی مبادرت ورزیدند. کدخدایان محلی نیز که واسطۀ حکومت و مردم بودند نیز در زمینۀ احداث، بازسازی و تأمین هزینه های مدارس نقش تأثیرگذاری داشتند و موجبات رشد و گسترش آموزش عالی را فراهم کردند.
محمد مهدی ابوترابی زارچی، امیر عبدالله، محمد رضا رازفر،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
محاسبه نیروی برشی در همه فرآیندهای ماشینکاری از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله، ضخامت براده تغییر شکل نیافته در فرآیند فرزکاری به کمک ارتعاش آلتراسونیک یک بُعدی محاسبه و سپس، مدلی برای تعیین نیروی برشی در این فرآیند ارائه شده است. روابط تحلیلی نشان میدهند که بیشینه نیروی برشی در فرزکاری آلتراسونیکی بیشتر از فرزکاری معمولی است ولی، میانگین نیروی برشی در فرزکاری آلتراسونیکی کاهش یافته است. برای راستی آزمایی مدلسازی پیشنهاد شده، به کمک یک تنظیم تجربی خاص و اِعمال ارتعاش یک بُعدی در راستای پیشروی به قطعهکار، نیروی برشی در فرزکاری معمولی و ارتعاشی به صورت تجربی اندازه گیری شده است. بزرگتر بودن بیشینه نیروی برشی در فرزکاری آلتراسونیکی و کاهش میانگین نیروی برشی در آن نسبت به فرزکاری معمولی، در نتایج تجربی نیز مشاهده میشود. مقایسه مقادیر متوسط نیروی برشی نشان میدهد که روابط تحلیلی برای پیش بینی نیروی برشی در فرزکاری معمولی به طور متوسط ۱۶% و در فرزکاری آلتراسونیکی به طور متوسط ۴۰% خطا دارد. با توجه به اینکه محاسبه تحلیلی ضخامت براده تغییر شکل نیافته و نیروی برشی در فرزکاری آلتراسونیکی و همچنین مقایسه نیروهای تجربی با نیروهای مدلسازی شده، برای نخستین بار در این مقاله انجام شده است، میتوان دقت روابط ارائه شده را قابل قبول دانست.
محسن ایرانی رهقی، کیوان ترابی، حسن افشاری،
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش با استفاده از روش المانی تفاضلات مربعی (DQEM)، ارتعاشات عرضی محور چندپله ای با چند تکیهگاه بررسی گردیده است. به منظور افزایش دقت مدلسازی و بررسی اثر ژیروسکوپیک ناشی لز دوران محور، از مدل تیر تیموشنکو استفاده شده است. به منظور جامعیت بخشیدن به مدلسازی تکیه گاه ها، هر یک از تکیهگاه ها توسط چهر فنر مدلسازی شده است؛ به فنر طولی و دو فنر پیچشی که دو به دو در دو صفحه ی عمود بر راستای محور عمل می کنند. معادلات حاکم، شرایط سازگاری در مقاطع پله دار و تکیهگاه ها و همچنین شرایط مرزی استخراج شده و با استفاده قوانین روش تفاضلات مربعی معادلسازی و حل شده اند. پس از حل معادلات، ابتدا همگرایی و اعتبار روش از طریق مقایسه ی نتایج با حل دقیق ارائه شده بررسی گردیده اند. سپس منحنی تغییرات فرکانس حرکت رقص محوری بر حسب سرعت دوران محور( منحنی کمپبل) برای چند مثال مختلف رسم گردیده است. مزیت اصلی روش استفاده شده سرعت بالای آن به دلیل حجم کمتر محاسبات در مقایسه حل های دقیق می باشد؛ بویژه برای محورهای دارای چندین مقطع پله دار و چندین تکیهگاه که به دلیل حجم بالای محاسبات در تحلیل های دقیق ارائه شده عملاَ توسط این تحلیل ها غیرقابل حل می باشند.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
فساد میکروبی محصولات غذایی در شرایط انبار، یکی از چالشهای پیش روی ما در صنایع غذایی کشور است. در این میان پوسیدگیهای میکروبی میوهها در شرایط انبار و سردخانه از اهمیت ویژهای برخوردار است.در این بررسی ابتدا قارچ عامل پوسیدگی، از سطح میوههای آلوده پرتقال جداسازی و خالص گردید و بیماریزایی آن به اثبات رسید. سپس کنترل پوسیدگی پرتقال با استفاده از ریزسازوارههای جداشده از سطح میوه و نیز تهیه شده از کلکسیونهای میکروبی، در تلفیق با چند نمک، مورد ارزیابی قرار گرفت. در بررسی اثر جدایههای باکتریایی بر کاهش پوسیدگی میوه، بیشترین ممانعت از رشد قارچ و توسعه پوسیدگی توسط سویه Bacillus subtilis UTB۹۶ صورت گرفت. در ادامه اثر غلظتهای یک، سه و پنج درصد (وزنی/حجمی) سه ترکیب کربنات پتاسیم، کربنات سدیم وبیکربنات سدیم روی جوانهزنی اسپور عامل پوسیدگی مورد بررسی قرار گرفت، که در این میان با توجه به اثر منفی غلظت پنج درصد بیکربنات سدیم روی زندهمانی سلولها، ترکیب سه درصد بیکربنات سدیم بیشترین اثر در ممانعت از جوانهزنی اسپورهای عامل پوسیدگی را از خود نشان داد. نتایج این بررسی نشان داد که تلفیق کاربرد سویه B. subtilis UTB۹۶ با سه درصد بیکربنات سدیم، منجر به افزایش توانایی بیوکنترلی آن علیه عامل پوسیدگی پرتقال گردید.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی گوارشی است که در اثر هضم گلوتن بروز میکند و تنها درمان موثر آن رژیم غذایی بدون گلوتن است. در این مطالعه ابتدا خمیر کیک برنجی حاوی درصدهای مختلف صمغ دانه ریحان (در چهار سطح ۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) تهیه و رفتار جریانی آنها بررسی شد. گرانروی خمیر با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (وزن، خاکستر، رطوبت، حجم و دانسیته) به روشهای استاندارد، رنگ مغز کیک به روش پردازش تصویر و ارزیابی حسی به روش هدونیک ۹ نقطهای، اندازهگیری شدند. با افزایش درصد صمغ دانه ریحان در فرمولاسیون کیک برنجی، گرانروی خمیر افزایش یافت. خمیر کیکهای برنجی جزء سیالهای غیر نیوتنی و از نوع سودوپلاستیک (وابسته به برش) و تیکسوتروپیک (وابسته به زمان) بودند. با افزایش درصد صمغ دانه ریحان از ۰ به ۵/۱ درصد، گرانروی خمیر کیک برنجی در سرعت برشی برابر s-۱۲۰ از ۸۲/۹ تا ۶/۴۹ پاسکال ثانیه افزایش یافت. مقادیر رطوبت و حجم کیکها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت. با افزودن صمغ ریحان روشنایی کیکها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونهها کاسته شد. شاخصهای L*، a* و b* برای نمونه حاوی ۵/۱ درصد صمغ به ترتیب برابر ۳۵/۸۸، ۷۱/۱- و ۸۹/۳۷ به دست آمد. بر اساس نتایج ارزیابی حسی، کیک برنجی حاوی ۱ درصد صمغ دانه ریحان بالاترین امتیاز را از نظر پذیرش کلی داشت.
رضا انصاری خلخالی، جلال ترابی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، ارتعاشات آزاد پوستههای استوانهای ساخته شده از کامپوزیتهای مدرج تابعی تقویت شده با نانو لولههای کربنی تحت بارگذاری حرارتی و احاطه شده توسط بستر الاستیک مورد بررسی قرار گرفته است. توزیع نانو لولههای کربنی در راستای ضخامت پوسته کامپوزیتی به دو صورت یکنواخت و مدرج تابعی در نظر گرفته شده است. بستر الاستیک به صورت مدل پسترناک در نظر گرفته شده است که در این مدل علاوه بر ثابت فنری نوع وینکلر، ثابت برشی نیز لحاظ میگردد. اثر بارگذاری حرارتی به صورت وجود تنشهای اولیه در نظر گرفته شده است. معادلات حاکم با استفاده از اصل همیلتون و بر اساس تئوری برشی مرتبه اول و در نظر گرفتن روابط کرنش-تغییر مکان سندرز و دانل به دست آمده است. معادلات حاکم با استفاده از روش تفاضل مربعات تعمیم یافته در راستای طولی و یک عملگر مشتقگیر متناوب در راستای محیطی، گسسته سازی شده است. در ابتدا نتایج حاضر با نتایج موجود اعتبار سنجی شده است. سپس تاثیر پارامترهای مختلف از جمله بارگذاری حرارتی، شرایط مرزی مختلف، بستر الاستیک و شرایط هندسی متفاوت بر روی فرکانس طبیعی سازه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که وجود بستر الاستیک و بارگذاری حرارتی اولیه به ترتیب باعث افزایش و کاهش فرکانس طبیعی بیبعد میشود.